Аеротермалната енергия: какво представлява, как работи и какви са нейните предимства?

Аеротермалната енергия е иновативна система за отопление и охлаждане, която използва атмосферния въздух като основен източник на енергия. Открийте всичките й предимства и недостатъци тук.
Аеротермалната енергия: какво представлява, как работи и какви са нейните предимства?

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Има по-екологична алтернатива на обикновените системи за отопление и охлаждане. Аеротермалната енергия е технология, която позволява на термопомпите да използват енергията на въздуха за своята работа. По този начин тази система позволява получаването на топлина от околния въздух дори при ниски температури.

Това е технология, която е лесна за инсталиране и за използване, наред с другите си предимства. Благодарение на своята енергийна ефективност, се използва по-често в големи структури, като летища или болници. Все повече домове обаче я използват за захранване на подово отопление и топла вода за битови нужди.

Какво представлява аеротермалната енергия?

Аеротермалната енергия е технология, която използва въздушна енергия за производство на топлина и охлаждане. Генерира се чрез използването на термопомпи, които извличат енергия от външния въздух за отопление на помещението.

Междувременно, за охлаждане на пространство, веригата се активира в обратна посока. По този начин аеротермалната енергия използва енергията във въздуха за климатизация.

Къде се използва аеротермалната енергия?

Използването на въздух като източник на енергия прави технологията екологично чиста в сравнение с други отоплителни системи. Първоначалната инвестиция обаче обикновено е по-висока. От известно време този механизъм се използва за климатични кръгове, инсталирани в големи сгради. По принцип това се прави чрез полагането на подово отопление.

Например, на летища, офиси или болници, това е доста често срещано явление. Въпреки това, поради своята енергийна ефективност, технологията е все по-търсена в семейни домове и жилищни сгради. Благодарение на термопомпите, които работят с аеротермална енергия, е възможно да се постигне охлаждане, отопление и топла вода за битови нужди.

Какво представлява аеротермалната енергия?
Поради колосалния размер на летищата, аеротермалната енергия е валидна алтернатива за отопление.

Как работи аеротермалната енергия

Общото действие на тази енергия е просто. Верига, която извлича топлина от външния въздух, се генерира от две единици, които съставят термопомпите, една външна и една вътрешна.

Устройството, отговарящо за тази стъпка, е изпарителят. След това инжектира тази топлина в околната среда чрез модула, наречен кондензатор.

Основата на аеротермичната технология е в хладилната верига, която свързва вътрешните и външните модули. Чрез тази верига вътрешната течност променя температурата и състоянието си в няколко случая. Преминава през газообразен процес, течен процес, топлинен процес и накрая, студен процес.

След четири фази студеният газ се изхвърля навън. Междувременно топлината навлиза през подовото отопление.

Ключово устройство за тази трансформация е компресорът. Той използва електрическа енергия за повишаване на температурата по време на началната фаза.

От друга страна, същата аеротермална система може да генерира студен въздух. За да направи това, обръща хладилната верига, като изхвърля горещия въздух навън и инжектира въздуха с ниска температура вътре.

Видове термопомпи

Има различни видове термопомпи, сред които и такива, които използват аеротермална енергия. Те се делят според външната и вътрешната среда, с която машината обменя топлина:

  • Помпа въздух-въздух: Тя отнема топлината от външния въздух и я предава директно навътре. Използва се от сплит системи на климатици.
  • Помпа въздух-вода: В този случай топлината се извлича от въздуха и се инжектира във водна верига, която захранва тавани или подове, радиатори или нагреватели с вентилатор.
  • Помпа вода-въздух: Обратно на предишния случай, топлината се извлича от вода, събрана на земята или от река, и след това се прехвърля във вътрешния въздух.
  • Помпа вода-вода: Топлината се извлича от водата, както в предишния случай, но след това се прехвърля към друг воден кръг.

Предимствата на аеротермалната енергия

Като всяка система за отопление или охлаждане, аеротермалната има своите предимства и недостатъци. Има обаче много причини да се обърнем към тази нова, по-екологична технология.

Малко отпадъци

Много хора избират аеротермалната технология поради лесната й инсталация, тъй като не изисква комин за изпускане на дим. Това е така, защото не изисква изгаряне, така че не е необходимо почистване, нито се генерира мръсотия или отломки. Освен това липсата на гориво допринася за безопасността на дома.

Енергийното използване на аеротермалната енергия

Едно от основните предимства на тази технология е, че намалява потреблението на енергия, тъй като повечето от ресурсите се извличат от външния въздух. Една четвърт от веригата обаче използва електрическа енергия, която обикновено е по-скъпа от газта. Въпреки че това е нисък процент, той все пак има своите предимства.

Енергия от един източник

Други системи за отопление и охлаждане често използват комбинирани енергийни системи. Тоест, те често използват комбинация от газ, електричество или дизел.

Тази ситуация може да доведе до недостатъци в зависимост от географската област, в която се намирате. Освен това е предмет на условията на две различни помощни програми. Аеротермалните помпи, от друга страна, зависят само от един електрически източник.

Лекота и единство на използване

Аеротермичната система работи с общ генератор за всички свои приложения. Тоест за отопление, охлаждане и гореща вода за битови нужди. Това е предимство по отношение на оползотворяването на пространството. Освен това е по-лесна за поддръжка.

Природосъобразно решение

По отношение на проблема с околната среда, аеротермалната технология има предимството да не произвежда директни емисии въглероден диоксид. Въпреки това, води до замърсяване чрез използване на електрическа енергия.

Неговите емисии обаче са много по-ниски от другите системи за отопление или охлаждане. Освен това тези източници могат да бъдат възобновяеми енергийни източници.

аеротермална енергия
Екологичните предимства на този вид енергия я правят чудесна алтернатива за домакинствата.

Недостатъците на аеротермалната енергия

Въпреки че е нова технология с много екологични предимства, трябва да се имат предвид и някои недостатъци.

По-висока инвестиция

Основният недостатък на тази климатична система е, че изисква много по-голяма първоначална инвестиция от другите технологии. Въпреки това е възможно да се възстанови част от нея благодарение на по-ниската консумация на енергия на устройството.

Географско пространство

Използвайки въздушната енергия като основен източник, външните климатични условия оказват пряко влияние върху работата на системата. Това означава, че колкото по-ниска е външната температура, толкова по-малко ефективна ще бъде аеротермалната термопомпа.

Този вид енергия не се препоръчва за географски пространства, характеризиращи се с температури под 0 градуса по Целзий.

Външно пространство

Аеротермалната термопомпа изисква външно пространство, където да се постави един от основните модули. Тази ситуация предполага по-голямо визуално въздействие от това на климатика.

Оценете всички аспекти, преди да изберете аеротермалната енергия

Аеротермалната технология е силно препоръчителна по време на строителство или ремонт на къща. Лесният й монтаж и допълването й с други климатични системи я прави адаптивна към различни условия. В допълнение, вътрешното устройство произвежда много слаб звук, което го прави и по-удобно.

Въпреки това е важно да се имат предвид няколко аспекта. Например първоначалната инвестиция и географските условия на мястото, където искате да я инсталирате. Като цяло е необходимо да се прецени всяка конкретна ситуация.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Gentile, Alberto G. et al. “La Aerotermia Como Alternativa Para El Control de Triatoma Infestans (Hemiptera, Reduviidae) Resistentes a Deltametrina.” Cadernos de Saúde Pública 20.4 (2004): 1014–1019. Disponible en: https://doi.org/10.1590/s0102-311×2004000400016
  • Carbonell-Morales, Tania , Gorozabel-Chata, Francis-B. ,  Actualidad y perspectivas de una bomba de calor de expansión directa con energía solar. Ingeniería Mecánica [Internet]. 2016;19(1):49-58. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=225144432006
  • Solano, Juan Carlos, and Lorenzo Olivieri. “Climatización Eficiente Mediante Bombas de Calor y Tecnología Solar Fotovoltaica: Análisis de Viabilidad En Edificios Comerciales En España.” XIII Congreso Ibero Americano de Climatización y Refrigeración (CIAR 2015) April (2015): 1–13. Disponible en: http://oa.upm.es/43687/
  • Dos Reis Parise, José A., Cruz Fonticiella, Oscar M.,  Estudio estructural en instalaciones de bomba de calor. Ingeniería Energética [Internet]. 2013;XXXIV(2):119-128. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=329127757004

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.