6 предимства и недостатъци на електрическите автомобили

И така, дали електрическите автомобили наистина са добра идея? Днес ще разгледаме предимствата и недостатъците им.
6 предимства и недостатъци на електрическите автомобили

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 22 февруари, 2023

През последните години автомобилната индустрия претърпя сериозен преход. Докато превозните средства с вътрешно горене продължават да са водещи на пазара, електрическите автомобили стават все по-разпространени в някои страни. Изборът обаче често зависи от фактори като местната инфраструктура, нуждите и личните предпочитания.

В дискусиите за устойчива мобилност често се чува, че преминаването към електрически двигатели е бъдещето на градския транспорт. Въпреки че броят им нараства и държавните стимули за тяхното придобиване са изгодни, електрическите автомобили все още са далеч от превземането на пътищата.

Много потребители избират електрически превозни средства, за да намалят въглеродния си отпечатък поради ниското замърсяване, което излъчват. Има обаче и други причини, които благоприятстват използването им. Нека да разгледаме по-отблизо тази тема.

6 предимства от използването на електрическите автомобили

Има много предимства при шофирането на този тип превозно средство. Що се отнася до околната среда, газовите емисии са намалени. Освен това, благодарение на технологичния напредък, е възможно да се доближите до комфорта и производителността на всеки традиционен автомобил.

1. Електрическите автомобили и околната среда

Работата на електрическите автомобили се основава на техните батерии и трансформирането на електричеството в енергия за задвижване. Това означава, че не използват горива като бензин или дизел, които причиняват значителен процент замърсяване на околната среда.

Спирането на сегашните нива на глобалното затопляне е спешна задача за човечеството. Този тип автомобили допринасят за това.

2. Шумово замърсяване

Проблем в много големи градове е високото ниво на шумово замърсяване. Като не използва гориво, електрическият автомобил е по-тих от останалите, нещо, което допринася за качеството на индивидуалния и социалния живот.

Шумово замърсяване.
Шумовото замърсяване все още е проблем в градовете. Намаляването на шума също е предимство на електрическия мотор.

3. Разходи и поддръжка

По отношение на разходите, използването на електрически автомобили има различни варианти за анализ. По отношение на поддръжката те обикновено имат предимство пред традиционните автомобили. Тъй като са по-надеждни и компактни, двигателите генерират по-малко повреди, което води до по-ниски разходи за ремонт.

Спирачните накладки също не се износват толкова бързо и изискват по-малко (и по-спорадични) смени. Освен това бензинът и другите горива стават все по-скъпи, така че преминаването към електричество е друго предимство в икономическо отношение.

4. Електрическите автомобили заемат по-малко място

Много електрически автомобили може да изглеждат малки отвън. Въпреки това, те обикновено имат голямо и удобно вътрешно пространство за потребителя. Това се дължи на липсата на скоростна кутия, съединител и по-малък обем на двигателя.

5. Застраховка и паркинг

Като цяло застрахователните компании предлагат по-евтини полици за електрически автомобили, поради по-ниските рискове и неудобства, които обикновено генерират. От друга страна, някои градове насърчават използването им чрез създаване на безплатни паркинги.

6. Ефективност и общи спестявания

Електрическите автомобили са по-ефективни от традиционните автомобили с висок процент. В допълнение, консумацията на енергия струва много по-малко в сравнение с двигателите с вътрешно горене.

Консумацията на енергия се оценява на 6 пъти по-ниска.

6 недостатъка на електрическите автомобили

Освен всички положителни аспекти на тези превозни средства, има редица недостатъци, които предизвикват съпротива у много потребители. Някои от тези недостатъци се очаква да бъдат решени в близко бъдеще; други зависят от личните предпочитания.

1. Автономия

Един от най-честите недостатъци при сравняване на електрически и традиционни автомобили е тяхната автономност. Въпреки че на пазара има модели с 600 километра пробег, като Tesla Model 3, те обикновено имат висока цена. Що се отнася до по-достъпните опции, пробегът варира от 150 до 450 километра.

Във всеки случай това е проблем, който се подобрява всяка година благодарение на технологичния напредък. Освен това фактори като състоянието на батерията, скоростта и използването на климатик също играят роля в цифрите.

2. Електрическите автомобили – време и метод на зареждане

Един от основните недостатъци на електрическите автомобили е времето за зареждане. Като цяло те изискват между 5 и 7 часа връзка, когато батерията е празна.

Поради тази причина много потребители избират да инсталират свои собствени станции за зареждане в гаражи или паркинги. Това позволява на превозното средство да се зарежда през нощта, въпреки че цената е много висока.

Що се отнася до мрежата от станции, тя зависи от инфраструктурата на всяка страна. Не всички места имат точки за зареждане. В Съединените щати компанията Tesla е отговорна за увеличаването на този брой година след година. В други страни обаче това може да създаде усложнение за потребителите.

3. По-ниска мощност

Като цяло много модели не достигат броя на оборотите, мощността и скоростта на автомобилите с вътрешно горене. Това обаче е друг проблем, който се наваксва с годините и напредъка на технологиите.

4. Ремонт и сервизи

Въпреки че това е по-малко вероятно да се случи, електрическите автомобили също могат да се повредят. В този случай наличието на специализирани сервизи е много по-малко, така че ремонтът може да означава високи разходи или значително забавяне.

5. Продажна цена

Един от аспектите, които оскъпяват придобиването на електрическо превозно средство, е цената на батерията. Въпреки че издържат между 7 и 10 години или разстояние от приблизително 200 хиляди километра, в момента на смяна или ремонт, цената е много висока.

Поради тази причина има все повече възможности за лизинг. Взема се нов модел, без батерия, на много по-ниска цена, след което батерията се наема.

Зареждане на електрическа кола.
Зареждането за тези превозни средства все още е бавно. Това е недостатък, който пречи на много потребители да решат да ги закупят.

6. Замърсяване

Въпреки че много потребители избират тези превозни средства, за да намалят индивидуалния си въглероден отпечатък, трябва да се отбележи, че те не са 100% екологични. Въпреки че нямат газови емисии и, в сравнение с бензиновите автомобили, тяхното замърсяване на околната среда е по-ниско, производството на електричество замърсява природата.

Тази индустрия често се основава на използването на изкопаеми горива, като въглища или нефт, което също играе роля в проблема с глобалното затопляне. Това обаче е проблем, който може да бъде решен чрез пренасочване на производството на електроенергия към използване на възобновяеми енергийни източници, като слънчева или вятърна енергия.

Струва ли си да купувате електрически автомобили?

Освен анализа на предимствата и недостатъците от използването на електрически превозни средства, е ясно, че е необходим преход в индустрията. По време на COP26, последната конвенция срещу изменението на климата, представители на различни нации и производители предложиха прогресивно намаляване на бензиновите и дизеловите автомобили до 2040 г.

Тези международни политики насърчават потребителите да купуват електрически автомобили по различни начини. В момента това е най-добрият вариант за по-устойчиво бъдеще.

Всички тези проблеми водят до това, че освен все още широкото господство на традиционните автомобили на пазара, цифрите на продажбите нарастват всяка година. Между 2019 г. и 2021 г. имаше значително увеличение на продажбите на електрически превозни средства, особено в страни като Испания, Мексико и Съединените щати.

Смята се, че пазарът на тези автомобили съставлява около 2% от общия. Прогнозата за 2025 г. обаче сочи увеличение с до 10%.

Потребителите препоръчват електрически автомобили

Хиляди потребители на електрически автомобили препоръчват тяхното използване, като омаловажават недостатъците и подчертават многото им предимства. Част от техните недостатъци се очаква да бъдат решени в близко бъдеще, като нивото на автономност и мощност.

Задълбоченият анализ по време на закупуването на превозно средство с вътрешно горене или електрическо превозно средство ще зависи от личните вкусове и предпочитания. В допълнение към инфраструктурата на страната на пребиваване. Въпреки това, няма съмнение, че тези модели са все по-препоръчителен вариант за придвижване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Mercado, Alexis, Córdova, Karenia,  Desarrollo tecnológico en baterías e impulsión eléctrica ¿Sistemas tecnológicos disruptivos promovidos por imperativos ambientales?. Cuadernos del CENDES [Internet]. 2014;31(85):1-21. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=40331800002
  • Maks Davis, Michael, and Michael Maks Davis. “Más Allá Del Petróleo: Una Mirada Al Impacto de Los Autos Eléctricos En Las Tres Principales Ciudades de Ecuador.” Estoa. Revista de la Facultad de Arquitectura y Urbanismo de la Universidad de Cuenca 6.10 (2017): 202–214. Disponible en: http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-92742017000100202&lng=es&nrm=iso&tlng=es
  • TOBÓN-RAMÍREZ, Diego Alejandro; RESTREPO-LAVERDE, José Valentín. Desarrollo de estación de carga de vehículos eléctricos. Lámpsakos, [S.l.], n. 19, p. 22-29, dec. 2018. ISSN 2145-4086. Disponible en: https://doi.org/10.21501/21454086.2532
  • CARREÑO AGUILLÓN, ELSY DEL PILAR, VACCA MELO, EDWIN ALFONSO, LUGO ARIZA, INGRID,  Diseño y fabricación de un vehículo autónomo impulsado por energía solar. Tecnura [Internet]. 2012;16(32):91-106. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=257024143009
  • García Garnica, Alejandro, Reyes Álvarez, Juan,  Patentamiento, trayectoria y características de las baterias automotrices: el caso de los autos híbridos. Entreciencias: Diálogos en la Sociedad del Conocimiento [Internet]. 2015;3(6):41-56. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=457644944004

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.