Чийз кейк без печене с пина колада

02 Август, 2020
Искате да си направите чийзкейк без печене с пина колада? В тази статия ще споделим с вас няколко съвета за приготвянето му в няколко лесни стъпки. Опитайте рецептата още днес!

Чийзкейкът е много популярен десерт, известен с приятната си вкус и лека текстура. В тази статия ще ви предложим нова вариация на традиционната рецепта, с която със сигурност ще изненадате цялото семейство! Научете как да си приготвите чийзкейк без печене с пина колада.

Едно от нещата, които харесваме в тази рецепта, освен невероятния вкус разбира се, е лесното й приготвяне. Не ви трябва дори печка! А това е идеално за горещите летни дни. Надяваме се, че рецептата ще ви хареса!

Чийзкейк без печене с пина колада

Рецепта за бърз и лек десерт

Чийзкейкът без печене с пина колада е лесен за приготвяне десерт.

Рецептата, която ще споделим с вас в следващите редове, не е много лека. Но пък е невероятно вкусна. Разбира се, че можете да я промените и да я направите подходяща за хора страдащи от цьолиакия или да я пригодите към диетата, която спазвате. В края на статията ще ви дадем няколко идеи как да направите това.

Рецептата ни съдържа малко алкохол под формата на една супена лъжица ром. Ако искате да направите десерт, подходящ за деца, просто не използвайте тази съставка – това няма да се отрази на рецептата като цяло.

Прочетете и: 3 рецепти за нискокалоричен десерт

Съставки

За блата (15 см форма за торта):

  • 2 пакета грахамови крекери или подобни бисквити
  • 1/2 чаша разтопено чисто масло (125 мл)

За крема:

  • 250 грама крема сирене
  • 200 мл кондензирано мляко
  • 150 мл кокосов йогурт
  • 200 мл сладкарска сметана
  • 200 грама ананас от консерва (на парчета)
  • 14 грама неовкусен желатин
  • 1 супена лъжица бял ром (по желание)

Забележка: Ако не харесвате кокосов йогурт, можете да използвате обикновено пълномаслено кисело мляко вместо него.

За украса:

  • Парчета ананас (по желание)

Приготвяне на чийзкейк без печене с пина колада

Пригответе си невероятно вкусен чийзкейк без печене с пина колада

Можете да украсите чийзкейка с парчета или кубчета ананас – по ваш избор!

  • Първо трябва да си приготвите 15 см форма за торта, чието дъно може да се сваля. Намажете формичката добре с масло. Или поставете хартия за печене.
  • Натрошете грахамовите крекери и ги смесете с разтопеното масло. Тази смес ще играе ролята на блат за чийзкейка без печене.
  • След това в подходяща купа разбъркайте крема сиренето докато стане нежно и пухкаво.
  • Добавете йогурта и кондензираното мляко. Отново разбъркайте.
  • Прибавете ананаса на кубчета и рома към сместа от йогурт, крема сирене и кондензирано мляко. Оставете купата настрани.
  • Разбийте сметаната добре. Трябва да бъде перфектно разбита преди да я прибавите към другата част на крема.
  • Изсипете разбитата сметана върху сместа, която сте оставили настрани и разбъркайте всичко добре.
  • Пригответе желатина според указанията на пакетчето и го добавете към сместа. Не забравяйте да прибавите внимателно желатина към сместа, за да я запазите пухкава.
  • След това изсипете крема върху блата от грахамови крекери.
  • Поставете чийзкейка в хладилник за поне два часа.
  • Накрая украсете с резенчета ананас и сервирайте десерта.

Чийзкейк без печене с пина колада подходящ за хора с цьолиакия

Десерт подходящ за болни от цьолиакия

Знаехте ли, че можете да си направите вкусен чийзкейк без печене подходящ за хора с цьолиакия? Всичко, което трябва да направите е да заместите основните съставки с варианти на продуктите без глутен.

Можете да адаптирате рецептата така, че хората страдащи от цьолиакия също да могат да се насладят на вълшебния вкус на пина коладата. Изберете бисквити подходящи при цьолиакия и ги намокрете с малко вода. Блатът ви е готов!

За крема ще ви трябват:

  • 1/2 кг крема сирене без съдържание на пшеница, овес, ечемик или ръж
  • 2 яйца
  • 1 чаша захар (200 г)
  • 2 супени лъжици нискомаслено мляко (30 г)
  • 1/2 чаша царевично нишесте (7 г)
  • Намачкан на пюре или нарязан ананас (100 г)
  • 1 супена лъжица ром

Инструкции

  • Първо разбъркайте всички съставки докато получите хомогенен крем.
  • Изсипете крема върху блата.
  • Накрая поставете чийзкейка в хладилник за поне два часа и му се насладете.

Препоръчваме ви да прочетете и: Кралски десерт: лимонова шарлота

Варианти на рецептата

  • Можете да приготвите блата от нарязано на тънко готово руло, ако искате по-пухкав блат.
  • Ако не обичате десерти с парченца плод, можете да намачкате ананаса на пюре и да го добавите към крема.
  • Затруднявате се с разбиването на сметаната? Ето един съвет от нас. Поставете сметаната във фризера за 10 минути преди да я разбиете. По този начин по-лесно ще получите желаната пухкава консистенция. Ако все още не можете да получите желания резултата – сметана с връхчета – можете да добавите една – две супени лъжици захар.
  • За да намалите калоричността на рецептата можете да заместите грахамовите крекери с нискокалорични такива и да ги навлажните с малко вода. Заместете крема сиренето с нискокалорично сирене Филаделфия. Избягвайте и добавянето на кондензирано мляко (тъй като съдържа доста захар) и го заменете с йогурт.

Какво мислите за рецептата ни за чийзкейк без печене с пина колада? Невероятна е, нали? Въпреки че трябва да изчакате малко докато се охлади, десертът се приготвя изключително лесно. Защо не си го направите още днес?

  • Cheesecake. (2013). In An A-Z of Food and Drink. https://doi.org/10.1093/acref/9780192803511.013.0251
  • Wijeratnam, S. W. (2015). Pineapple. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00547-X