Функционална мускулна тренировка: алтернативата на Джейсън Момоа за поддържане на форма

Можем да развием мускулите си без уредите във фитнеса. За да направим това, трябва да се придържаме към функционални мускулни тренировки като тези, прилагани от Джейсън Момоа.
Функционална мускулна тренировка: алтернативата на Джейсън Момоа за поддържане на форма

Последна актуализация: 15 юли, 2022

Джейсън Момоа тренира функционално мускулите си и така създава тялото на Аквамен. Само това? Изглежда така, до голяма степен.

Въпреки че е вярно, че тренировките с външни тежести, които механично стимулират мускулните влакна, са идеални за хипертрофия (по-големи мускули), гимнастиката и функционалните тренировки също вършат работа. Всъщност има много практикуващи тези две дисциплини, които могат да се похвалят с тренирано тяло и обемни бицепси.

Както стана обичайно сред знаменитостите, които играят супергерои, част от публикациите им в социалните мрежи се състоят от показване как се подготвят за ролите. Така че научихме, че тренировките на Джейсън Момоа се базирани на функционалност.

Какво представлява функционалната мускулна тренировка и защо Джейсън Момоа залага на нея?

Може да сте виждали пред фитнес зала, реклами на „функционални класове“. Или сте чели история като тази за Джейсън Момоа, който прави функционални мускулни тренировки вместо с традиционните уреди.

Но какво представлява тази разновидност на тренировките? Както подсказва името й, това е регулирано, серийно упражнение, което има за цел да подобри физическото ви състояние за ежедневните „функционалности“.

Това означава, че планът не цели естетичната мускулатура, а ползите за ежедневието. Ето защо предложените движения имат ясна многоставна ориентация, както ще обясним по-нататък. И баланса също се стимулира, тъй като е много важен за нас. От ставането ни сутрин, до лягането вечер.

Сега ще имате възможност да добиете по-добра представа за този режим. Функционалната мускулна тренировка на Джейсън Момоа ще направи мускулите ви по-големи, но също така трябва да ви направи по-ефективни при изпълнение на прости, ежедневни задачи като навеждане, посягане към отдалечен обект или просто ходене.

Основните характеристики на функционалната тренировка

Ако трябва да обобщим онези характеристики на „функционалност“, които правят този режим специален, различен от другите планове и с ясно практическо приложение, бихме казали, че те са следните:

  • Тренирате няколко мускула едновременно: това, което споменахме преди като многоставен. Вместо просто да работим с бицепсите с едно упражнение, това, което правим, е да мобилизираме целия горен крайник. Защо? Защото в реалния живот имаме нужда от раменните и лакътните стави, за да достигнем до висок предмет например.
  • Използва концентрични и ексцентрични движения: ежедневните дейности почти винаги изискват пълно разтягане на мускулите и пълна релаксация. Така функционира тялото ни почти през целия ден. Това е известно като концентрично и ексцентрично движение в силови тренировки. С уредите можем да се изкушим да направим само една от тези фази, тоест само свиване и връщане „на половината“ с щангата, например. Функционалната тренировка дава приоритет на пълните движения, които свиват, поддържат, отпускат и се връщат в първоначалната позиция мускулите.
  • Предлага едностранна работа: функционалната мускулна тренировка се опитва да насърчи баланса. Това е от съществено значение за ежедневния живот. За тази цел се предлагат упражнения само с една страна на тялото, натоварена с някаква тежест. По този начин сме принудени да компенсираме силата, за да избегнем падане. Това стимулира чувството ни за ориентация в пространството и укрепва торса по непряк начин, тъй като там се крие голяма част от напрежението на влакната, които поддържат стойката ни.

Любимите упражнения за функционална мускулна тренировка на Джейсън Момоа

Актьорът разпространи в социалните мрежи, които са основните му упражнения. Това не означава, че те са единствените. Но е интересно да се прегледат тези опции, които той е обявил и които могат да послужат като ръководство за тези, които започват този вид тренировки.

Български клек или разделен клек

При този клек  се използва крак, поставен обикновено на пейка или нещо повдигнато. По този начин предният крак извършва движение нагоре и надолу по някакъв небалансиран начин.

Към упражнението може да се добави гира, за да се добави сложност. Има и варианти с щанги за задържане, докато изпълнявате движението.

Момоа изпълнява 6 серии по 10 повторения за всеки крак. Това се равнява на 120 пълни движения.

Катеренето и Джейсън Момоа

Катеренето е само по себе си дисциплина. Съществува във варинта си на закрито, на стени за катерене, оборудвани за тази цел, както и в алпийския си вариант, на открито (на скали или лед).

Джейсън Момоа е редовен катерач. Като такъв, многоставните движения са правило, тъй като всяко разтягане за достигане за хващане или надежден захват често включват различни мускули.

Катеренето от своя страна изисква стягане на мускулите. Голяма част от времето е необходимо да сте в състояние на постоянно и изотонично свиване на коремните мускули, за да приближите седалището до стената и да балансирате противотежестта на гравитацията.

Катерене
В градовете има все повече зали, които предлагат достатъчно пространство, за да се възползвате от предимствата на катеренето.

Медицинска топка

Използването на медицинска топка е функционална алтернатива на традиционните тежести. Обектът позволява повече динамика на много стави, с необходимостта от баланс и мощна тренировка за тялото.

Топките са с различна тежест и могат да се използват за хвърляне, за хвърляне на партньор, за завъртане на оста на тялото и за усещане на центробежен натиск. Някои хора регулират движенията, за да ги правят бавно. Други предпочитат бързото им правене.

Така или иначе, това е универсален уред, който се вписва много добре във функционалните планове. Не е за подценяване и прецизността, необходима в ръцете за задържане на топката, което добавя и тренирането на китките и пръстите.

Медицинска топка
Медицинската топка все по-често се среща във фитнес залите. Това е интересен заместител на конвенционалните тежести.

На открито, контактни спортове и йога за физиката на Аквамен

Джейсън Момоа тренира функционално мускулите си, но също така е фен на спортовете на открито. Наред с катеренето, когато времето е топло и морето е наблизо, той обича да кара сърф.

Боксът е друго от редовните му занимания. Физическите ползи за тези, които тренират в тази дисциплина, са добре известни, защото не става дума само за разтоварване на гнева. Всъщност актьорът е практикуващ йога, която всеки би поставил сред антиподите на изграждането на мускулна маса. Комбинацията обаче осигурява мощност на мускулните влакна, както и гъвкавост.

Нямате време да повторите всички дейности на Аквамен ? Започнете с функционалната тренировка Това е упражнение за ежедневието. Нищо не може да се сравни с това да станем по-ефективни в това, което правим всеки ден.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Andersen, Vidar, et al. “Muscle activation and strength in squat and Bulgarian squat on stable and unstable surface.” International journal of sports medicine 35.14 (2014): 1196-1202.
  • Giles, Luisa V., Edward C. Rhodes, and Jack E. Taunton. “The physiology of rock climbing.” Sports medicine 36.6 (2006): 529-545.
  • Van den Tillaar, Roland, and Mário C. Marques. “Reliability of seated and standing throwing velocity using differently weighted medicine balls.” The Journal of Strength & Conditioning Research 27.5 (2013): 1234-1238.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.