Три стречинг упражнения за подобряване на гъвкавостта на краката

За да подобрите гъвкавостта на краката си трябва да правите редовно тези упражнения. Ще се радвате на добри резултати и ще се погрижите за цялостното си здравословно състояние.
Три стречинг упражнения за подобряване на гъвкавостта на краката
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Solimar Cedeño

Последна актуализация: 09 август, 2022

Има различни стречинг упражнения, които ще направят тялото ви по-красиво, тонизирано, здраво и гъвкаво. В тази статия ще споделим с вас няколко лесни упражнения, които ще ви помогнат да подобрите гъвкавостта на краката си.

Физическите упражнения не само ви помагат да изглеждате по-добре, но и се грижат за здравето на краката ви. Движението на тялото предотвратява появата на умора, оттичане и задържане на вода в тази му част.

Какво представлява гъвкавостта?

Гъвкавостта представлява удължаването и адаптирането на мускулите на тялото към различните форми на движение на ставите. Всяко едно тяло си има своите граници и характерни качества.

Предимствата да имате гъвкаво тяло

Гъвкавостта е качество, което можете да развиете, но не е нещо, което ще ви се случи с магическа пръчка докато гледате телевизия. За да му се радвате трябва да положите доста усилия!

Стречинг упражненията ще ви позволят да подобрите здравината на мускулите си, кръвообращението, стойката, баланса и координацията си. А редовното им правене намалява риска от травми и наранявания.

Гъвкавостта помага на спортистите да повишат бързината и издържливостта си. Освен това ви позволява да подобрите ефикасността на движенията си, да опознаете тялото си по-добре и не на последно място – да се радвате на по-пълноценна почивка.

Стречинг упражнения за подобряване на гъвкавостта на краката

В следващите редове ще споделим с вас три ефикасни и лесни стречинг упражнения за подобряване на гъвкавостта на краката ви.

1.Докосване на ходилата, без да сгъвате коленете си
Подобрете гъвкавостта на краката с помощта на тези стречинг упражнения.

 • Вдишайте дълбоко. Изправете се и съберете петите си. Ако искате може леко да ги раздалечите. Изберете позата, която ви допада повече и ви е по-удобна.
 • Свийте корема си.Дишайте през носа си и вдигнете ръцете си нагоре. Внимателно извийте гърба си.
 • Опънете гърба си отново и издишайте през носа си докато се навеждате напред. Опитайте се да докоснете ходилата си с ръце, без да сгъвате коленете си. Ако не се получава – не се тревожете. С течение на времето ще подобрите гъвкавостта си.
 • Стойте в тази позиция поне 30 секунди, като се опитвате да контролирате дишането си. Вдишайте отново и се върнете в изходна позиция. Повторете упражнението 20 пъти.

2.Стречинг упражнение пеперуда

 • Седнете на пода, за предпочитане върху постелка за йога или кърпа. Съберете ходилата си пред вас и ги дръжте допрени с помощта на ръцете си.
 • Внимателно поклащайте коленете си, имитирайки крилете на пеперуда. Стойте изправени и дръжте ходилата си с ръце, за да не се отдалечават едно от друго.
 • Движете коленете си за около пет секунди докато дишате. Ако се чувствате удобно можете да навеждате главата си всеки път, когато смъквате коленете си. Опитвайте се максимално да доближите челото си до краката. Повторете упражнението поне четири пъти.

Препоръчваме ви да прочетете и: Най-добрите упражнения за тонизиране на краката

3.Разтягане на краката в седнало положение
Упражнения за разтягане на краката

 • Това упражнение също се прави докато сте седнали върху пода. Първо трябва да разтворите максимално краката си встрани и да ги оставите в това положение.
 • Разтегнете се все едно се опитвате да докоснете ходилата си. Важно е да не сгъвате коленете си и да не навеждате главата си.
 • Вдишайте и се опитайте тялото ви да бъде изправено. Повдигнете ръцете си нагоре. Издишайте докато навеждате тялото си към единия си крак.
 • Вдишайте дълбоко и се върнете в изходна позиция. Повторете упражнението с другия крак.
 • За да се радвате на добри резултати трябва да повтаряте упражнението поне 20 пъти с всеки крак.

Както видяхте стречинг упражненията са изключително лесни и вдъхновени от различни йога пози. Тези упражнения освен че подобряват гъвкавостта на краката, ще ви помогнат да се чувствате по-спокойни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.