Ампутираха крака на манекенка заради тампони

Рискът е реален, а предупреждението е написано със ситен шрифт върху опаковката
Ампутираха крака на манекенка заради тампони

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Тампоните са един от най-популярните продукти за хигиена на жената, тъй като са лесни за употреба и удобни за “онези дни” от месеца. Налице е обаче едно предупреждение, което присъства на всяка опаковка с тампони. Те могат да провокират синдром на токсичния шок – става дума за бактериална инфекция, която възниква в необичайни ситуации и може да доведе до летален край.

Скорошен случай на това заболяване е свързан с името на една успяла американска манекенка на име Лорен Васер. Тя загуби крак заради употребата на тампони.

Какво представлява синдромът на токсичния шок?

Това рядко заболяване представлява един от основните рискове при употребата на тампони, когато не се вземат адекватни предпазни мерки. Провокира се от вид бактерия, позната като Стафилококи ауреус, която по принцип вирее в кожата, подмишниците, вагината, перинеума и гърлото. Растежът й може да бъде провокиран от инфекция.

Изчислено е, че тази бактерия е налице в тялото на 1/3 от населението на света. Не са открити обаче някакви вредни ефекти от този факт върху здравословното им състояние.

Рискове от използването на тампони

Проблемът изниква, когато вирусът, който тази бактерия потиска, се развие. Обикновено той върлува в по-топла среда. Когато това се случи, могат да бъдат освободени токсини, които влияят негативно на тялото.

Такава среда се създава при употребата на тампони, които концентрират течности на едно място за дълъг период от време. Така се създават отлични условия за бактериален растеж.

Истина е, че рискът е реален. Затова през годините са се провеждали различни кампании срещу производителите на тампони. Всъщност всички марки продукти за женска хигиена носят предупредителен текст. Често обаче той е с толкова дребни букви, че хората не го забелязват.

Пренебрегването на заболяването и неговите симптоми води до повишаване на риска от разпространение на бактерията, без потребителят да е наясно какво се случва. Вероятността да не реагирате своевременно е голяма.

Точно това се е случило с Лорен Васер, която изпитва на свой гръб последиците от синдрома на токсичния шок. Тя иска да сподели своята история с другите жени, за да бъдат по-внимателни, когато използват такъв тип продукти.

Историята на манекенката, която загуби крак заради тампони

Манекенката, която загуби крак заради тампони

Тъжната история на Лорен започва на 3 октомври 2012 г., когато усеща слабост и решава, че е болна от грип. По стечение на обстоятелствата в същото време започва менструацията й и тя решава да използва познатите й тампони. Манекенката предпочита този продукт за интимна хигиена заради спецификата на работата си.

От 11-годишна има менструация. Тампоните винаги са били нейният първи избор сред продуктите за жени. Те й дават необходимото усещане за сигурност по време на “онези дни” от месеца.

Подобно на много други жени, щом Лорен навършила определена възраст, майка й й обяснила как се използват тампоните, как функционират те и споменала на колко време те трябва да бъдат сменяни – на 3-4 часа, тъй като носенето им за по-дълъг период носи сериозни здравословни рискове.

Денят, в който инфекцията на Лорен се отприщва, тя е сменяла тампоните правилно, както винаги. Тя помни думите на майка си. Същата вечер манекенката отива на парти по случай рожден ден. Именно по това време Лорен започва да усеща как симптомите, наподобяващи грип, се влошават.

Опитва се да запази самообладание и да се държи на крака, но всички й казват, че изглежда зле. Когато вече не може да издържа, тя ляга на легло и затваря очи. Всичко, което иска в този момент, е сън.

Същата вечер Лорен не отива в болница. Прибира се и ляга да спи, след като казва на майка си, че има нужда от повечко сън.

На сутринта угрижената й майка изпраща приятелка и полицейски служител, които да посетят дъщеря й. Те намират манекенката на пода на стаята й.

Оцеляването на Лорен се смята за чудо.

Лекарите казват, че пристигането й в болницата с 10-минутно закъснение е щяло да й коства живота. Страхували са се, че ще получи сърдечен ударОрганите й вече не функционирали.

След като лекарите успяват да й спасят живота, Лорен е диагностицирана със синдром на токсичния шок. За всеобща изненада инфекцията предизвиква гангрена.

Ампутираха крайник на манекенка заради използване на тампони

След загубата на крак Лорен решава, че животът й е приключил и вече нищо няма значение. За щастие тя успява да се възстанови от загубата и осъзнава, че все още има какво да осмисли живота й. Това й дава сила да се бори и да популяризира рисковете от употребата на тампони.

Адвокатът й я окуражава да се бори с производителите на тампони, които се използват. Целта е те да дават повече информация за рисковете, които носят за здравето на човека.

Днес Лорен Васер се е излекувала и отново е на работа с подкрепата на хората, които вярват в нея.

В една своя последна снимка манекенката решава да покаже на света резултата от трагичната си съдба. Тя за първи път публикува снимка в цял ръст, на която се вижда протезата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rai, S. P., Neog, L. S., Bhattacharyya, D., & Ganguli, M. (2008). Symmetrical Peripheral Gangrene complicating Staphylococcal Toxic Shock Syndrome. Medical journal, Armed Forces India64(2), 181.
  • Spiva, M. Tampon Usage and TSS Allied Health 4060 Research in Allied Health East Tennessee State University.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.