Всичко за менструалната чашка

Чували ли сте за менструалната чашка? Научете всичко по темата в тази статия!
Всичко за менструалната чашка

Последна актуализация: 28 декември, 2018

Въпреки че все още не е станала известна в Америка, менструалната чашка се радва на все по-голяма популярност в другите страни по света.

В тази статия ще ви разкажем за нов начин за справяне по време на “женските дни”, съчетан с грижа за околната среда. Ще научите повече за предимствата и недостатъците му.

Описание на менструалната чашка

Тя представлява контейнер с формата на чашка. Поставяте я във влагалището си по време на менструацията за събиране на течението. Тя не попива кръвта както правят тампоните, а я събира, докато не я извадите и почистите.

Това “изобретение” ви се струва ново, нали? Истината е, че първите такива чашки датират от 1876 година.

Промишленото производство на менструалната чашка започва през 30-те години на миналия век. Продажбата й е забранена на някои места по света заради културни ограничения. Все още има места , където вагиналните течения, менструацията и въпросите свързани с женската полова култура, са тема табу.

През 1987 година тези чашки се произвеждат от латекс. Предлагат се в два размера.

През последните години менструалната чашка се произвежда от силикон, с който се избягват алергичните реакции. А самите чашки са с различни цветове, форми, модели и цени.

 • За да използвате чашката трябва да я поставите във влагалището си докато я държите сгъната.
 • Веднъж поставена, тя заема анатомична форма и  събира менструалното течение.
 • Поставя се “по-ниско” от тампоните. Казано с други думи – в по-ниската част на влагалището, а не в горната част до маточната шийка.
 • Трябва да я почиствате на всеки осем часа. И няма нужда да променяте ежедневните си навици.

Сред предимствата на менструалната чашка трябва да споменем:

Тя е изгодна:
Менструалната чашка е удобна

Въпреки че цената за закупуването й може да е по-висока от тази на традиционните превръзки и тампони след два до три месеца тя ще си “избие” парите. Освен това можете да я използвате в продължение на 10 години, ако я поддържате добре.

Удобна е:

 • Можете да използвате менструалната чашка както през деня, така и през нощта. Като тя не допуска изцапване и не причинява дискомфорт.
 • Няма значение колко обилна е менструацията ви и с какви дейности се занимавате. Тя не се мести и „цапа“.
 • Можете да я използвате дори когато тренирате интензивно – например докато карате колело.

Грижи се за околната среда

Тя не е свързана с изхвърлянето на отпадъци както превръзките и тампоните. Това я прави идеална за еко любителите.

Менструалната чашка може да бъде използвана в продължение на месеци. Така ще предотвратите изхвърлянето на небиоразградими пластмасови и химични замърсители в околната среда.

Практична е
менструалната чашка е все по-популярна

Този вариант за справяне с „онези“ дни ви гарантира дискретност. Можете да държите менструалната си чашка в чантата и да я носите навсякъде с вас. И тъй като не трябва да я изпразвате често, тя ще ви служи без проблем и на работното място.

Идеална е за пътуване:

Един от проблемите, с който жените се сблъскват по време на пътуване е, че трудно намират марката тампони или дамски превръзки, които обикновено използват. Затова повечето жени си ги носят с багажа.

Ако използвате менструална чашка ще се уверите, че тя е много по-практична, тъй като почти не заема място в багажа ви.

Бори се срещу гъбичките и инфекциите
менструалната чашка трбва да бъде измита преди всяко ползване

Много жени са алергични към химическите вещества в тампоните или превръзките. Тъй като менструалните чашки се правят от силикон, те ви предпазват от инфекциите. Освен това не позволяват на бактериите да се натрупват по тях.

Сред недостатъците на менструалната чашка трябва да споменем:

 • Може да доведе до неудобство, ако трябва да я почиствате на обществено място.
 • В началото може да ви е трудно, докато свикнете с поставянето й.
 • Ако не я измиете и не я стерилизирате добре след употреба, менструалната чашка след време ще изглежда захабена.
 • Може да излезе, ако не използвате точния размер за вас.

Менструалната чашка: табута, предразсъдъци и себеопознаване

Прекарваме години използвайки тампони и превръзки. Затова този “революционен” продукт може би ни изглежда странен и дори неестествен.

Може би това са част от причините менструалната чашка да не бъде приета добре в редица страни.

Това нововъведение бе създадено от жени за жени. Но все още се възприема и използва от много малък процент от представителките на нежния пол.

Според създателите на менструалната чашка това се дължи на липсата на познание и информация за половите органи. И трябва да бъде направен обстоен преглед на цялата репродуктивна система.

Менструалното кървене е неприятно за много хора. А мнозина не искат да го докосват. Както и всички други неща свързани с месечния ви цикъл и това си има своите плюсове и минуси.

Например “да забравите, че сте в месечен цикъл” може да бъде полезно, но може и да не е.

 • Ако сте свикнали да използвате тампони може би ще ви е по-лесно да свикнете с менструалната чашка, отколкото ако използвате дамски превръзки. Защото принципът им е един и същ.
 • Разликата е в това, че менструалната чашка влиза в контакт с месечното ви кървене. И трябва да бъде измита преди всяко ползване.

Най-честото оплакване сред ползващите чашката е, че пропуска. Но за това си има решение: трябва да използвате точния размер. (Има различни опции в зависимост от възрастта ви, дали сте раждали по естествен начин, колко обилно е кървенето ви и т.н.).

Ако използвате дамски превръзки ви се струва че течението ви е обилно. Но ако изберете менструалната чашка ще определите по-точно количеството на кръвта и съответно капацитета на контейнера. Освен това чашката не предизвиква дразнене като тампоните.

Препоръчва се да я вадите и почиствате на всеки няколко часа, въпреки че няма ограничение колко време можете да я държите във вас. Най-трудната част е изпразването и измиването й.

Ако сте си вкъщи е много по-лесно. Но ако трябва да направите това в обществена тоалетна нещата стават малко по-трудни.

 • Освен че трябва да изхвърлите кръвта, трябва и да измиете чашката и отново да си я поставите.
 • Някои жени решават да я стерилизират. Някои я почистват със специални продукти.
 • Можете да я измиете с масло от чаено дърво. То е натурален дезинфектант и антисептик.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.