Емоционални граници и тяхното значение за вашия тийнейджър

За да може вашият тийнейджър да се радва на здрави взаимоотношения и да запази своята психологическа цялост, той или тя трябва да постави граници. Ето как можете да им помогнете да го направят.
Емоционални граници и тяхното значение за вашия тийнейджър
Elena Sanz

Написано и проверено от психолог Elena Sanz.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Емоционалните граници не са само за възрастни. По време на юношеството младите хора разширяват социалния си кръг и групата от връстници се превръща в център на техния свят. По това време те трябва да знаят и да изразяват кои са, да уважават и да бъдат уважавани и да казват „не“, когато е необходимо повече от всякога. Но за да се научат да поставят граници, те ще се нуждаят от напътствията и подкрепата на своите родители.

Имайте предвид, че това не е лесна задача за никого. Рисуването на тези линии е неудобно и плашещо, особено първите няколко пъти.

Може да предизвика трудни разговори, да накара другите да се обидят и дори да доведе до загуба на приятелства. Вашите деца обаче трябва да знаят колко важни са тези граници, за да запазят психологическия си интегритет в безопасност. Ако искате да им помогнете да ги приложат на практика, ще предложим някои съвети по-долу.

Значението на емоционалните граници за тийнейджърите

Както казахме, юношеството е време на социална експанзия и наличието на увереност ще бъде от съществено значение за пожънването на здрави и успешни връзки. Има много ситуации, в които детето ви ще трябва да постави емоционални граници:

  • Когато започват първите си романтични връзки, трябва да изразят, че трябва да вървят бавно или със собствено темпо. Възможността да съобщят, че не се чувстват комфортно с целуването на публично място, например, може да бъде предизвикателство.
  • Ако вашите приятели или партньори възприемат контролиращи или вредни нагласи, като например да искат вашите пароли за социални медии или да ви се обаждат по всяко време и да изискват да отговаряте на телефона. Важно е да знаете как да откажете и да посочите причините си без страх.
  • Да се справят с натиска от връстници, ако техните приятели решат да пият, а вашето дете не иска, или ако не се чувстват комфортно с план, който другите предлагат.
  • Ако възникне конфликт или несъгласие с учител, треньор, член на семейството или друг възрастен. Също така е възможно и необходимо да им поставите граници, когато не уважават или нападат детето ви по някакъв начин.

В крайна сметка тези граници възникват от честния разговор и поставянето в сценарии, които се чувстват удобни и подходящи. Това не означава да бъдете прекомерно твърди, да се изолирате или да надхвърляте главите на другите, но означава да изясните какви са техните собствени чувства и предпочитания.

Емоциите при юношите
Първите им романтични връзки внасят нови чувства в играта на тийнейджърите, които те трябва да знаят как да управляват с граници.

Как да помогнете на вашия тийнейджър да изгради емоционалните граници

Поставянето на граници не е лесно и е задача, която се научава у дома, място, където трябва да се култивира емоционалната интелигентност. За да помогнете на детето си да постигне това, има някои насоки, които можете да следвате.

Научете ги да се свързват с емоциите си

Понякога младите хора не успяват да кажат „не“ или „достатъчно“, защото не са сигурни какво чувстват и какво имат нужда. Те не признават, че конкретна ситуация изисква граници и могат да нормализират или пренебрегнат нежеланите събития. Ето защо е изключително важно те да знаят как да се свързват с емоциите си и да слушат интуицията и телата си.

Ако нещо ги кара да не се чувстват добре, вероятно не е правилно. Те не трябва да се чувстват виновни, когато се изразяват, когато нещо не им харесва. Също така те никога не трябва да заглушават негативните чувства, които служат като естествен водач.

Така че, научете детето си да се свързва с емоциите си, да ги разпознава, когато възникнат, и да ги назовава. И преди всичко ои научете да им обръща внимание и да ги изразява по подходящ начин.

Емоционалните граници при тийнейджърите – дайте конкретни примери

В други ситуации юношата може да е наясно, че не иска нещо, но не знае как да го изрази. Следователно може да бъде много полезно да имате поредица от полезни фрази, които могат да се използват в тези моменти.

„Оставете ме да помисля за това и да ви кажа утре;“ „Не се чувствам комфортно с това;“ „Не, благодаря, наистина не ми се иска“…. Това са много прости фрази, които трябва да бъдат част от техните основни комуникативни ресурси.

Когато поставят граници, те трябва да го правят твърдо и уверено. Няма нужда да се обясняват или оправдават. Затова им предложете поредица от прости начини, по които могат да реагират на различните ситуации, пред които са поставени.

Позволете им да практикуват емоционалните граници в безопасна среда

Като всяко умение, изкуството да се поставят граници трябва да се практикува, така че да се чувства удобно и естествено. Няма нищо по-хубаво от това да го правите в безопасна среда като дома.

Не можем да очакваме от младите хора да бъдат настоятелни, ако не им позволим да изразят себе си или да вземат собствени решения у дома. По този начин, да помолят да останат сами в стаята си, да решат да не посещават семейството, за да останат вкъщи и да учат, или да кажат на родителите си, че не са се чувствали добре от начина, по който са говорили с тях, са малки стъпки, които ще изковат уменията им. Позволете им и ги насърчете.

Укрепете тяхното самочувствие

Страхът да не бъдат критикувани, отхвърлени или изоставени е една от основните причини, поради които тийнейджърите отказват да поставят емоционални граници. В стремежа си да запазят своите приятели или партньор или да останат част от групата, младите хора може да приемат неуважение, малтретиране или тормоз.

Ето защо е от съществено значение да имат силно и солидно самочувствие, което им позволява да защитават и пазят себе си, дори с риск да накарат другите да се чувстват неудобно или да не им харесат.

Ако, когато настъпи юношеството, почувствате, че на детето ви липсва този аспект, може би би било добра идея да потърсите помощта на професионалист, който да го насочи в укрепването на самочувствието му.

Емоционалните граници могат да помогнат на тийнейджърите да се справят с тормоза
В юношеството натискът от страна на връстниците и чувството за принадлежност към група са елементи, които изграждат или вредят на самочувствието.

Бъдете модел за подражание и покажете на детето си как да поставя емоционални граници

Не забравяйте, че вие сте една от основните им референции. И вашите деца ще се научат да общуват и да се развиват в света от вас. Така че проверете какви са вашите взаимоотношения. Как се държите с близките си и дали вие самите умеете да поставяте граници, когато е необходимо.

Общувате ли с децата си или партньора си по уверен начин, уважавайки вашите чувства и техните? Ако не, започнете, като промените това в себе си, за да бъдете по-добър пример за детето си.

Накратко, на вашия тийнейджър може да му е трудно да свикне да казва „не“, да се изразява ясно, когато някой го кара да се чувства зле, и да взема решения, които са в разрез с общоприетото. Въпреки това, с вашата подкрепа и практика, тийнейджърът ви ще може да установи тези граници, които ще го запазят верен на себе си и ще може да се радва на по-здрави взаимоотношения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.