Ефектите от родителското отхвърляне върху децата

Чувството да пораснеш отхвърлен от родителите си обуславя самочувствието на детето, връзките му с другите и психологическото му благополучие. Тук ще ви кажем основните ефекти на родителското отхвърляне и как да се справите с тях.
Ефектите от родителското отхвърляне върху децата
Elena Sanz

Написано и проверено от психолог Elena Sanz.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Родителите са най-значимите фигури в нашето развитие. Като основни грижещи се, те имат задача не само да ни защитават, хранят и да се грижат за хигиената ни, но и да предлагат обич, приемане и оценяване. Ако по някаква причина те не са в състояние да изпълняват тези функции, психологическите и емоционалните последици могат да ни засегнат цял живот. Ето защо е интересно да научим за ефектите от родителското отхвърляне върху децата.

За да разберем величината на въздействието на техните действия, си струва да си припомним, че сме напълно зависими и уязвими през детството. Имаме нужда от родителите си, за да оцелеем.

Те обаче са и тези, които ни учат колко (или колко малко) струваме и какво можем да очакваме от живота. Ако това, което получаваме от тях, е отхвърляне, това ни поставя в много сложно положение.

Как се проявява родителското отхвърляне?

Отхвърлянето на деца от техните родители е по-често, отколкото си мислите. Не винаги се показва ясно и директно; понякога е по-фино и завоалирано, но също толкова болезнено за тези, които го получават.

Като цяло можем да говорим за отхвърляне, когато възникнат следните ситуации:

  • Родителят малтретира детето физически или вербално. Може да има бутане, блъскане и удряне, но също и обиди, унижение, сравнения и постоянна критика. Родителят може да отговаря със сарказъм и подигравка или да бъде прекалено груб с думите и действията си.
  • Пренебрегването е друга форма на отхвърляне. В този случай родителите не поемат и не упражняват своята родителска роля и не присъстват физически или емоционално в живота на детето. Те пренебрегват или се отнасят към детето с безразличие.

Възможно е и двете ситуации да са комбинирани и един и същи родител понякога е агресивен, а понякога и безразличен. Какъвто и да е случаят, детето израства с чувството, че родителите му не го харесват, че не е избрано от тях, че не е достатъчно добро или че трябва да бъде различно, за да заслужава тяхната любов.

Липса на внимание към децата
Липсата на внимание, която не означава пренебрегване, също компрометира самочувствието на децата.

Защо родителите отхвърлят децата си?

Има няколко причини, които могат да обяснят този отказ. Важно е обаче да се подчертае, че в никакъв случай детето не е виновно.

Сред основните причини са следните:

  • Нежелано родителство: Когато настъпи непланирана бременност, родителите може да почувстват, че това дете ги обвързва с брак, който не желаят, ограничава начина им на живот или поставя тежест на отговорност, която не искат да поемат.
  • Детето символично представлява другия родител: Когато има големи разногласия между двойката и детето прилича на един от тях, другият родител може да почувства силно несъзнателно отхвърляне. Също така се случва приликата с друг член на семейството да отприщи тези нагласи.
  • Слаба прилика: Това се случва, когато темпераментът на детето и този на родителя са твърде различни. Така, ако възрастният не успее да приеме и удовлетвори нуждите на детето, възниква липса на разбиране, което генерира отхвърляне.
  • Родителите страдат от някакво психологическо разстройство: това им пречи да се свържат с детето. Това е често срещано в случай на следродилна депресия, но тревожните разстройства, разстройствата на настроението, психозата и други също могат да играят роля.
  • Родители, които са били жертви на неадекватно родителство: Те не са получили обич, разбиране и приемане от собствените си родители и сега повтарят модела.

Как родителското отхвърляне засяга децата?

Психологическото въздействие на родителското отхвърляне се проявява в образа, който детето изгражда за себе си и в способността му да се свързва с другите. Следователно, следните са най-честите последици.

Несигурност и ниско самочувствие

Хората, които растат, чувствайки се отхвърлени от родител, развиват лоша представа за себе си и негативна Аз-концепция. Те живеят с големи съмнения относно себе си и своята стойност като човешки същества.

Ако хората, които е трябвало да ги обичат най-много на света, не са били в състояние да го направят, защо другите да го правят? Така те могат да станат много несигурни същества.

Родителското отхвърляне – модел на междуличностно избягване

Тази последица е често срещана, когато са получили пълно безразличие от родителите си. Когато изразяват своите емоции и дискомфорт, децата се нуждаят от възрастните, грижещи се за тях, да ги видят и оценят.

Ако родителите минимизират, омаловажават или се присмиват на това, което детето чувства или има нужда, детето се оттегля в себе си и се научава да бъде независимо. Така той или тя ще избягва да показва уязвимост пред другите, ще скрие емоциите си и ще избяга.

Детето може да страда от страх от обвързване и трудности при установяване на дълбоки и трайни взаимоотношения.

Не пропускайте и: „Синдромът на богатото дете“: Синдром, причинен от родители

Емоционална зависимост и нужда от одобрение

Обратното се случва, когато отхвърлянето идва от амбивалентна позиция. В този случай родителят е бил привързан понякога и враждебен в друг; понякога се грижи и хвали детето, а друг път го критикува или изоставя.

По този начин детето израства в постоянна тревога и търсене на сигурна обич и грижа, които не знае кога ще получи. Докато растат, тези деца са склонни да станат тревожни, зависими и самодоволни.

Те често се нуждаят и търсят външно одобрение и са готови на всичко, за да не загубят компанията и обичта на околните. Не се чувстват заслужаващи и достойни за обич за това, което са, те правят всичко възможно, за да изпълнят желанията и очакванията на другите.

BРодителското отхвърляне и влиянието му върху децата
Децата, които растат в среда с родители, които ги отхвърлят, са по-склонни да страдат от разстройства на психичното здраве.

Психологически разстройства

И накрая, доказано е, че страданието от родителско отхвърляне значително увеличава риска от страдание от различни психологически разстройства. Следователно има по-голяма склонност към развитие на депресия, хранителни разстройства и тревожни проблеми, особено социална фобия.

Преодоляването на родителското отхвърляне може да ви освободи

Последиците от отхвърлянето могат да бъдат с нас за цял живот, ако не направим нищо по въпроса. Ето защо, като възрастни, е важно да имаме смелостта да погледнем раните си. Да ги приемем и да работим върху тях.

Не е лесно да разпознаем, че родител ни е отхвърлил или да предположим, че изпитваме гняв, омраза или негодувание поради това. Трябва обаче да си позволим да го изразим, за да се освободим.

По същия начин ние сме изправени пред задачата да възстановим нашето самочувствие и представата за себе си и да се научим отново да създаваме здравословни връзки. За осъществяването на този процес получаването но професионална помощ е ключово, но резултатите могат да бъдат освобождаващи и задоволителни.

Ако сте се идентифицирали с горното, не се колебайте да потърсите помощ.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Borda, M., Asuero, R., Avargues, M. L., Sánchez, M., del Río, C., & Beato, L. (2019). Perceived parental rearing styles in eating disorders. Revista Argentina de Clínica Psicológica28(1), 12-21.
  • Khaleque, A., & Rohner, R. P. (2012). Transnational relations between perceived parental acceptance and personality dispositions of children and adults: A meta-analytic review. Personality and Social Psychology Review16(2), 103-115.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.