Еднодневен детоксикиращ план при задържане на течности

Бързо и ефективно премахване на задържаните течности чрез комбиниране на диуретични чайове и храни с физическа активност. Разберете как в тази статия!
Еднодневен детоксикиращ план при задържане на течности
Eliana Delgado Villanueva

Прегледано и одобрено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Написано от Elena Martínez Blasco

Последна актуализация: 11 август, 2023

Събуждате ли се подпухнали? Искате ли да отървете тялото си от задържаните течности възможно най-бързо? Опитайте този еднодневен детоксикиращ план.

Не е необичайно ставането от сън с чувство за подути клепачи, лице, корем или крака, придружено от дискомфорт, чувство на тежест и видими излишни килограми, причинени от задържаните течности.

Разберете как можете да разрешите този проблем още на сутринта, само в рамките на няколко часа, като следвате тези здравословни и диетични съвети. И заложете на този еднодневен детоксикиращ план.

Еднодневен детоксикиращ план при задържане на течности

Изключете солта от менюто си

Солта е необходима на тялото, но само ако е висококачествена като морската или хималайската сол, и само ако я приемате в малки количества.

Но ако желаете бързо да се отървете от задържаните течности, трябва напълно да я премахнете от диетата си, докато подуването премине. Това означава:

 • Да не добавяте сол към ястията си.
 • Да я заместите със солена вода или натурални продукти за овкусяване (лимон, оцет, горчица, билки, подправки). Солената вода в действителност съдържа малко количество сол, но въпреки това подпомага за балансирането на течностите в организма.
еднодневен детоксикиращ план без прием на сол

Много внимавайте с храните, които имат високо, но скрито съдържание на сол. Примери за такива продукти са:

 • Сирене
 • Колбаси
 • Сосове
 • Пържени картофи или чипс
 • Солени ядки
 • Замразени или готови храни

Увеличете приема си на калий

Калият, за разлика от натрия, е минерал, който действително спомага да се отървете от натрупаните течности в тялото. Затова той трябва да бъде включен в диетата ви не само в дните за детоксикация, но и по принцип.

Някои храни, богати на калий, които ви препоръчваме да консумирате са:

 • Домати
 • Тиква
 • Целина
 • Артишок
 • Аспержи
 • Кокосови орехи
 • Гуава
 • Киви
 • Банани

Добър вариант е да започнете деня си със смути, приготвено с банани, кокос и киви, подсладено със стевия.

Можете също така да си направите салата с домати, тиква, целина и аспержи, подправена с чесън, оцет, риган и зехтин.

Пиенето на вода или други детоксикиращи напитки на сутринта ще позволи на тялото ви да се концентрира в извършването на естествените си диуретични процеси през нощта.

при този детоксикиращ план се увеличава приема на калий

Пийте вода, за да премахнете задържаните течности

Може и да звучи парадоксално, но пиенето на вода в действителност помага да премахнете натрупаните течности в тялото, тъй като активизира бъбреците ви.

Уверете се обаче, че пиете вода от високо качество и по възможност с ниско съдържание на натрий.

Ако ви е трудно да приемате необходимите 8 чаши дневно, пробвайте вода, овкусена с лимон, плодови кори, пресни билки или с няколко капки стевия.

Диуретичен чай

Тъй като се опитвате да разрешите проблема бързо, пиенето на лечебен чай с диуретични свойства ще подпомогне процеса на детоксикация. Ето и някои предложения:

Полски хвощ: Той е един от най-мощните диуретици и поради тази причина трябва да се приема за кратък период от време, а не постоянно.

Глухарче: Тази билка е чудесен избор, понеже не действа единствено на бъбреците ви, но и на черния дроб, което го прави ефикасно средство за цялостната детоксикация.

Репей: Репеят стимулира премахването на течностите през урината и потта.

Коприва: Това растение подпомага бъбреците, изчиства петната по кожата и е чудесно средство при случаи на анемия поради високото си съдържание на желязо.

Препоръчваме ви да прочетете и: 8 натурални диуретика

Сухо четкане

Сухото четкане е техника, която е полезна за борба с целулита и за тонизиране на кожата. Това е начин на промиване на тялото, който почти незабавно ви кара да изпитате нужда от уриниране.

Как се прави?

Трябва ви единствено суха четка за тяло. Използвайте я, за да масажирате или разтъркате с нея петите на краката си, винаги в посока към сърцето.

Не забравяйте и гърба си. Ако не можете да се справите сами, повикайте някой да ви помогне.

Правете енергични упражнения

Друг начин да се отървете от излишните течности в тялото ви е чрез потта, като правите упражнения със средна интензивност.

Тренирането на серии е популярно и може да послужи за тази цел. Състои се от упражнение с високо натоварване, следвано от кратка почивка за няколко секунди и повтаряне на тази процедура определен брой пъти.

физическата активност е емного важна за този детоксикиращ план

Това ще активира метаболизма ви, ще изгори множество калории и ще ви накара да се поизпотите.

За да увеличите ефекта от изпотяването, можете да консумирате и малко джинджифил – кореноплодно, което също активира метаболизма.

Опитайте да приложите тези съвети от еднодневния ни детоксикиращ план!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135. doi: 10.1016/j.ijcard.2016.12.048. Epub 2016 Dec 21. PMID: 28024910.
 • Rothenberg DO, Zhou C, Zhang L. A Review on the Weight-Loss Effects of Oxidized Tea Polyphenols. Molecules. 2018 May 14;23(5):1176. doi: 10.3390/molecules23051176. PMID: 29758009; PMCID: PMC6099746.
 • Wewege M, van den Berg R, Ward RE, Keech A. The effects of high-intensity interval training vs. moderate-intensity continuous training on body composition in overweight and obese adults: a systematic review and meta-analysis. Obes Rev. 2017 Jun;18(6):635-646. doi: 10.1111/obr.12532. Epub 2017 Apr 11. PMID: 28401638.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.