10 ползи от розовата хималайска сол

Успокоява мускулните крампи, отпушва носи и дори ще ви зареди с енергия. Опитайте и вие!
10 ползи от розовата хималайска сол
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Розовата хималайска сол е минерална съставка, която се добива в планините на Пакистан, по-специално от мината Кера. Това се смята за един от най-чистите източници на цялата планета.

Това е продукт, който е започнал да се продава успешно в няколко страни в Европа, Америка и Азия. Това отчасти се дължи на високата хранителна стойност. В края на краищата, розовата хималайска сол осигурява интересни ползи за тялото.

Розовата хималайска сол съдържа 84 полезни съставки за тялото. Нещо повече, тя е основен източник на електролити и микроелементи, които помагат да се подобри функционирането на няколко жизненоважни системи на тялото.

Всъщност, поради интересния си състав, тя има терапевтични и козметични приложения. Така че помага за отпускане на тялото и подмладяване на кожата.

Имайки предвид, че някои хора все още не познават невероятните предимства на розовата хималайска сол, искаме да използваме тази възможност, за да споделим нейните 10 основни употреби.

Научете повече за тях!

1. Розовата хималайска сол се бори със задържането на течности

Розовата хималайска сол се бори със задържането на течности

Въпреки че рафинираната сол е основна причина за задържането на течности, розовата хималайска сол е продукт, който противодейства на този проблем.

 • Това предимство се дължи на приноса й до 10 различни вида микроелементи. Когато се усвоят в тялото, тези елементи помагат да се стимулират функциите, които контролират нивата на течности в тъканите.

2. Регулира нивата на рН в кръвта

Малко количество розова хималайска сол, разредено във вода, може да служи като алкално средство за намаляване на излишната киселинност в кръвта.

Основните й минерали помагат да се възстанови естественото рН на организма, като се избягват възпалителни реакции и хронични заболявания.

3. Увеличава енергийните нива

Розовата хималайска сол дава повече енергия

За приноса й с антиоксиданти и електролити, тази натурална съставка е съюзник за повишаване нивата на физическа и умствена енергия по естествен начин.

 • Разредена във вода или добавена в сокове и смутита, подобрява окислението на клетките, укрепва мускулите и активира мозъка за оптимално функциониране.

4. Подобрява усвояването на хранителните вещества

Чрез неутрализирането на отрицателното действие на киселините в храносмилателната система тази органична сол спомага за подобряване на процеса на усвояване на хранителните вещества от храната.

 • Нейните хранителни вещества укрепват бактериалната флора на червата и подобряват способността да отделят и отстраняват отпадъците, от които тялото не се нуждае.

5. Намалява кръвното налягане

Розовата хималайска сол намалява кръвното налягане

Твърде много натрий в диетата може да повиши нивата на кръвното налягане и следователно да засегне сърдечната функция.

 • Въпреки това розовата хималайска сол има способността да контролира хипертонията, тъй като нейните минерали регулират нивата на натрия и стабилизират сърдечния ритъм.

6. Намалява образуването на разширени вени

Благодарение на релаксиращото и противовъзпалително действие, тази съставка е идеална за борба със слабостта на стените и клапите на повърхностните вени.

 • Минералите, които се абсорбират през кожата, оптимизират преминаването на кръвта през вените и капилярите, предотвратявайки дразненето или разширяването.
 • От друга страна, тя има способността да подобрява функциите на лимфната система, предотвратявайки токсините да пречат на кръвообращението.

7. Бори се с мигрената

Розовата хималайска сол се бори с мигрената

Минералите, съдържащи се в този натурален продукт са полезни при подпомагане на лечението на мигрена, понякога и за броени минути.

 • Когато се асимилира в тялото, тя насърчава отделянето на серотонин, хормон, който намалява болката и благоприятства благосъстоянието.
 • Това, добавено към неговия противовъзпалителен ефект, успокоява напрежението на мускулите в главата и намалява главоболието.

8. Намалява запушването на носа

Външното прилагане на тези соли, разредени във вода е алтернативно лечение, което премахва излишъка от слуз в носните канали за контролиране на запушванията.

 • Минералите й почистват запушените канали и облекчават затрудненията в дишането, причинени от възпалението, като го намаляват.

9. Бори се с акнето

Розовата хималайска сол лекува акнето

Благодарение на тяхната гранулирана текстура, тези соли могат да бъдат комбинирани с етерични масла или мед. По този начин можете да създадете естествен ексфолиант с антимикробни и стягащи свойства.

 • Неговото приложение като домашна маска помага за почистването на порите на кожата. Това помага да се отстранят остатъците от мазнини и мъртви клетки, които водят до образуването на акне.
 • Неговите минерали подхранват клетките на лицето. Също така минералите подпомагат възстановяването на тъканите. Това помага да се избегнат дефекти като белези и петна.

10. Успокоява мускулни схващания

Микроелементите от тази естествена сол са мускулен тоник, който помага да се предотвратят и успокоят крампите.

Тези хранителни вещества релаксират свитите мускули и като подобряват притока на кръв, ги предпазва от страдание по време на дейности с голямо въздействие.

Познавате ли тези свойства на хималайската сол? Сега, когато знаете колко е полезна за вашето тяло, можете да я откриете на местния пазар. След това я използвайте като заместител на обикновената сол.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Chander, V., Tewari, D., Negi, V., Singh, R., Upadhyaya, K., & Aleya, L. Structural characterization of Himalayan black rock salt by SEM, XRD and in-vitro antioxidant activity. Science of the Total Environment. 2020; 748: 141269.
 • Farquhar WB, Edwards DG, Jurkovitz CT, Weintraub WS. Dietary sodium and health: more than just blood pressure. J Am Coll Cardiol. 2015;65(10):1042–1050. doi:10.1016/j.jacc.2014.12.039
 • Fayet-Moore F, Wibisono C, Carr P, Duve E, Petocz P, Lancaster G, McMillan J, Marshall S, Blumfield M. An Analysis of the Mineral Composition of Pink Salt Available in Australia. Foods. 2020 Oct 19;9(10):1490.
 • Harriet Hall, MD. Pink Himalayan Sea Salt: An Update. 2017.
  Available in: https://sciencebasedmedicine.org/pink-himalayan-sea-salt-an-update/
 • Tan, W. L., Azlan, A., & Noh, M. F. M. (2016). Sodium and potassium contents in selected salts and sauces. International Food Research Journal23(5), 2181–2186.
 • El País. Las mentiras de la sal rosa de moda: ni es tan beneficiosa ni viene del Himalaya. (2018).
 • FDA. Sodium in Your Diet. (2021).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.