Как да приготвите кефир от кокосова вода за подобряване на здравето

Да си приготвите сами кефир от кокосова вода е изключително полезно и лесно. Закупете си съставките и следвайте тази простичка рецепта, за да се наслаждавате на свойствата й всеки ден!
Как да приготвите кефир от кокосова вода за подобряване на здравето

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Кефир е пробиотичен продукт, получен от процеса на ферментация, който позволява да се развият редица полезни за здравето бактерии.

Зърната на кефира приличат на карфиола, но са много по-меки и пихтиести, като същевременно притежават и повече лечебни свойства.

Освен това основните микроорганизми в него са бактериите Лактобацилус Ацидофилус и дрождите Kluyveromyces marxianus. Те обаче може да варират в зависимост от региона, в който е произведен кефирът и от метода на култивиране, използван за направата му.

В традиционната рецепта се използва краве мляко, което придобива вкус и текстура, подобни на тези на киселото мляко.

Освен това кефирът може да се приготви също и с кокосова вода. Това ще даде допълнителна доза есенциални минерали и по-малко количество калории.

По-долу ще ви кажем как да приготвяте кефир от кокосова вода, за да се наслаждавате на ползите му вкъщи.

Пробвайте го!

Кефир от кокосова вода за подобряване на здравето

кефир от кокосова вода

Кефирът от кокосова вода е ферментирал продукт, приготвен с органична кокосова вода без нагряване и допълнителна преработка.

Комбинацията от този млечен пробиотик с електролитите и хранителните вещества на кокосовата вода е чудесно средство, допринасящо за доброто здраве на цялото тяло.

По време на процеса на ферментация натуралните захари се трансформират в млечни бактерии. След като се усвоят, те носят множество ползи на чревното здраве.

Освен това този продукт съдържа есенциални минерали като калий, натрий и магнезий, които са необходими за правилната хидратация на клетките и за правилното функциониране на мозъка и мускулите. Също така те стимулират доброто функциониране на бъбречната система, спомагайки за премахването на токсините и металите, образуващи камъни и запушвания на бъбречните канали.

Антиоксидантите в кефира допринасят за подобряването на кръвоснабдяването на организма, като оптимизират процесите на клетъчна оксигенация и сърдечните функции.

Всъщност той е полезна добавка за контролиране нивата на холестерола и високото кръвно налягане, тъй като съдържа витамин Е и мастни киселини.

И накрая, полезните бактерии в този продукт балансират чревната микрофлора. Това подсилва защитите и увеличава способността за справяне с вредните микроорганизми, атакуващи тялото.

Как да приготвите кефир от кокосова вода

пригответе кефир от кокосова вода

За да се насладите на всички ползи на кефира от кокосова вода, трябва единствено да следвате някои лесни стъпки, които ще ви позволят да си го приготвите в домашни условия.

Набавете си вода директно от истински кокосови орехи, тъй като готовият търговски вариант обикновено не притежава същите качества.

Съставки

 • 1 литър кокосова вода
 • 100 грама кефирни зърна

Съдове

 • Стъклен буркан

Начин на приготвяне

 • Сложете кефирните зърна в стъкления буркан и после изсипете вътре кокосовата вода.
 • Покрийте продукта и го оставете на хладно, тъмно място за 48 часа.
 • След като измине това време, ще забележите, че кефирните зърна са се издигнали на повърхността.
 • Прецедете сместа и сложете кефирните зърна в хладилник, за да може да ги използвате повторно.
 • Оставете кефира да ферментира в продължение на два дни, след което консумирайте или премахнете капачката на буркана. Това ще предотврати избухването му вследствие на натрупването на газове, които се появяват по време на процеса на ферментация.

Как да го консумирате

Можете да консумирате кефира от кокосова вода самостоятелно или пък да го комбинирате с ядки и горски плодове за по-приятен вкус.

Най-добре е да го консумирате на празен стомах, така че хранителните му свойства да действат през целия ден.

Можете също така да приемате малки количества от него, когато се чувствате изморени или пък изпитвате глад.

Запомнете!

рецепта за кефир от кокосова вода

Кефирните зърна могат да се използват повторно колкото пъти желаете, тъй като процесът на ферментация ги поддържа в перфектно състояние.

По тази причина, след като приготвите напитката, следвайте тези съвети:

 • Сложете кефирните зърна в половин литър вода с две супени лъжици захар.
 • Оставете ги за 2 до 4 дни, като от време на време махайте капачката и ги отцеждайте.
 • Извадете пак кефирните зърна от течността и ги използвайте отново в комбинация с кокосова вода.

Както виждате, приготвянето на кефир от кокосова вода е изключително полезна и лесна задача.

Набавете си бързо съставките и следвайте тази простичка рецепта, за да се наслаждавате на свойствата й всеки ден.

Макар че ефектите от кефира не са моментални, след известно време ще започнете да чувствате тялото си по-здраво.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Guzel-Seydim, Z. B., Kok-Tas, T., Greene, A. K., & Seydim, A. C. (2011, March). Review: Functional properties of kefir. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408390903579029
 • Farnworth, E. R. (2005). Kefir ? a complex probiotic. Food Science Technology Bulletin: Functional Foods2(1), 1–17. https://doi.org/10.1616/1476-2137.13938
 • Bourrie, B. C. T., Willing, B. P., & Cotter, P. D. (2016). The microbiota and health promoting characteristics of the fermented beverage kefir. Frontiers in Microbiology. Frontiers Media S.A. https://doi.org/10.3389/fmicb.2016.00647
 • Leite, A. M. de O., Miguel, M. A. L., Peixoto, R. S., Rosado, A. S., Silva, J. T., & Paschoalin, V. M. F. (2013, January 1). Microbiological, technological and therapeutic properties of kefir: A natural probiotic beverage. Brazilian Journal of Microbiology. Sociedade Brasileira de Microbiologia. https://doi.org/10.1590/S1517-83822013000200001
 • Ahmed, Z., Wang, Y., Ahmad, A., Khan, S. T., Nisa, M., Ahmad, H., & Afreen, A. (2013, January). Kefir and Health: A Contemporary Perspective. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2010.540360

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.