Как да избегнем възпалението на стомаха

Много гастроентеролози потвърждават, че излишното количество газове в корема и възпалението на стомаха в редица случаи се дължи на приема на изкуствено подсладени храни
Как да избегнем възпалението на стомаха

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Вероятно ви се иска да имате плосък корем. Подуването и в ъзпалението на стомаха не само не са красива гледка , но могат да бъдат сигнал и за нещо нередно в организма ви . Най-вероятно имате някакъв здравословен проблем и именно поради това коремът ви реагира като се подува.

Възпалението на стомаха е не само неприятно, но също така може да е свързано и с по-сериозни проблеми като синдрома на раздразненото черво. Това е само една от причините за подуването на корема. Според експерти, ако знаете какво провокира подуването на корема, е добре да го избягвате.

В следващите редове ще поговорим за няколко често срещани причини за възпалението на стомаха . Освен това ще ви кажем как да се справите с него, за да избегнете по-голям риск за здравето си.

Запек

Запекът е една от основните причини за нежеланото подуване на корема. Ако не приемате достатъчно фибри и течности и водите уседнал начин на живот е нормално да се оплаквате от запек. За да избегнете този неприятен проблем, ви съветваме да ядете повече плодове, зеленчуци, бобови храни и семена. Приемайте и повече течности и правете ежедневно кардио упражнения за поне 30 минути.

Алергии

В наши дни можете да срещнете много хора с най-различни хранителни алергии. Част от тези алергии могат да предизвикат подуване на корема. Лактозата, например, е сред най-честите причинители на подуване, защото провокира натрупването на газове в стомаха. Затова ако сте алергични към храни, които имат такова съдържание, трябва да ги замените с кисело мляко, сирена и млека без съдържание на мазнини и лактоза.

Бързото хранене може да бъде причина за възпалението на стомаха

Някои нездравословни навици като бързото сдъвкване и преглъщане на храната могат да предизвикат подуване на корема. Причината за това е голямото количество погълнат въздух, който нарушава храносмилането. Желателно е да започнете да се храните по-бавно и спокойно. Това ще ви позволи да се насладите на храната, докато тя постепенно засити апетита ви . Така няма да поемете по-голямо от необходимото ви количество храна.

Съществува и друга вероятна причина за подуването на корема – евентуалната бременност. Ако се съмнявате в това ви препоръчваме да си направите тест за бременност. Ако е положителен, желателно е да започнете да полагате адекватни грижи за състоянието си, за да избегнете появата на бъдещи проблеми.

Задържане на течности

Задържането на течности е друг често срещан проблем, предизвикващ възпаление на стомаха. Ако точно това е причината за подуването на корема ви, трябва да се консултирате с лекар. Може да става въпрос за сериозен проблем.

Преработените храни са причина за възпалението на стомаха

Преработените храни са друг фактор, на който трябва да обърнете внимание, ако искате да избегнете възпаление на стомаха. Много гастроентеролози потвърждават, че излишното количество газове в корема в редица случаи се дължи на приема на изкуствено подсладени храни. Обикновено този тип храни са богати на натрий и бедни на фибри – това са две вещества , които много бързо водят до подуване на корема. Затова експертите съветват да си купуваме храни с ниско съдържание на натрий.

Заболявания

Редица заболявани я могат да провокират възпалението на стомаха. Част от тях са: сърдечно-съдови болести и тумори, цироза, апендицит, стомашни язви, дивертикулит, панкреатит, предменструален синдром и др. Имайте в предвид, че ако причината за подутия корем е заболяване, е препоръчително да потърсите специализирана помощ. Трябва да отделите нужното внимание на здравословното си състояние и да посетите лекар. Със сигурност се нуждаете от поставяне на диагноза, както и от промяна в начина си на живот и най-вече режима на хранене, спортуването и осигуряването на достатъчно време за почивка.

здравословното хранене ще ви предпази от възпаление на стомаха
Накрая – важно е да знаете, че най-често възпалението на стомаха се дължи на неправилно хранене и вредни навици. Препоръчваме ви да консумирате богата на фибри храна. Стомахът ще ви се отблагодари за това. Зеленчуците и плодовете са приятели на храносмилателната система и ще ви помогнат да се радвате на така желания плосък корем.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Kiecolt-Glaser, J. K., Christian, L., Preston, H., Houts, C. R., Malarkey, W. B., Emery, C. F., & Glaser, R. (2010). Stress, inflammation, and yoga practice. Psychosomatic Medicine. https://doi.org/10.1097/PSY.0b013e3181cb9377
  • Meier, R. (2009). [The hypersensitive gastrointestinal tract–dietary components with negative effects in the intestine]. Praxis. https://doi.org/10.1024/1661-8157.98.7.395
  • He, M., Sun, J., Jiang, Z. Q., & Yang, Y. X. (2017). Effects of cow’s milk beta-casein variants on symptoms of milk intolerance in Chinese adults: A multicentre, randomised controlled study. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/s12937-017-0275-0

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.