Тази напитка регулира холестерола и топи мазнините

Редовната й консумация стимулира процеса на отслабване, бори се със задържаните течности, подобрява здравето и функциите на бъбреците и предпазва органзима от преждевременно остаряване
Тази напитка регулира холестерола и топи мазнините

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

В следващите редове ще ви представим напитка, която може да регулира холестерола и да топи мазнините.

Когато нивото на лошия холестерол в кръвта се повишава, рискът от запушване на артериите нараства. Организмът става по-предразположен и към различни проблеми, свързани със сърдечно-съдовата система.

Вярно е, че тялото се нуждае от известно количество холестерол, за да функционира правилно. При немалко хора обаче нивото на лошия холестерол преобладава, а това създава предпоставки за влошаване на състоянието на артериите.

Когато един човек бъде диагностициран с високи нива на холестерола, адекватната реакция изисква да бъдат направени моментални корекции в хранителното меню. Задължително се ограничава приемът на мазнини и храни, богати на холестерол.

Здравословната диета може да регулира холестерола в кръвта и успешно може да повлияе риска от здравословни проблеми заради него. За щастие, съществуват и други начини за регулиране на този показател за здраве.

Те ефикасно понижават нивото на холестерола, като едновременно с това носят други ползи за здравето – топене на излишните мазнини и редуциране на теглото.

Какви са ползите от тази природна напитка и как регулира холестерола?

магданоза регулира холестерола

В днешната статия ще ви споделим рецепта за напитка, която съдържа лимон и магданоз – две съставки, които, както вече неведнъж сме ви казвали, притежават отлични свойства, гарантиращи добро здраве.

Магданозът регулира холестерола и топи мазнините. Функциите на лимона са сходни с тези на горепосочената полезна подправка.

Ползите от магданоза

Магданозът е добре позната билка, която се използва в кулинарията из цял свят. Свойствата й са многостранни, а специфичният й аромат я прави неизменна част от много рецепти. Освен като храна, магданозът е популярен със своите диуретични свойства и способността си да извежда излишните течности от тялото, заедно с токсините, които повлияват негативно здравето.

Основните ползи от магданоза идват от високото съдържание на етерични масла и флавоноиди, които са отговорни за много ползи – вътрешни и външни, за човешко тяло. Освен това магданозът съдържа значително количество витамини – С, А и К – те са изключително важни за поддържането на силна имунна система и успешно предпазват тялото срещу инфекции и развитието на заболявания.

Редовната консумация на магданоз подпомага процеса на извеждане на токсините от кръвообращението, докато същевременно растението ефикасно регулира холестерола в кръвта и стимулира доброто кръвоснабдяване в тялото. Именно поради това тази съставка е мощна и се препоръчва с цел възстановяване и предпазване от различни здравословни проблеми, свързани със сърдечно-съдовата система.

Ползите от лимона

лимона регулира холестерола

Благодарение на високото съдържание на витамин С, антиоксиданти и етерични масла, лимоните са друг надежден съюзник, когато искаме да прочистим артериите и да регулираме нивото на холестерола.

Лимоните пречат на холестерола да се натрупва по стените на артертиите и стимулира неговото отстраняване оттам. По този начин редовната консумация на магданоз гарантира предпазване от проблеми, свързани с кръвообращението.

Антиоксидантите в състава на лимоните се борят успешно със свободните радикали. Те елиминират излишните течности в тялото и токсините, които се натрупват в организма и влияят негативно върху здравословното състояние.

Редовната консумация на лимонов сок подпомага процеса на топене на подкожните мазнини и отслабване.

Как да приготвите тази напитка?

Когато съчетаете ползите на магданоза и лимона, се получава мощна напитка, която регулира холестерола в кръвта и се бори със заболяванията.

В допълнение, редовната консумация на тази напитка стимулира процеса на отслабване, бори се със задържаните течности, подобрява здравето и функциите на бъбреците и предпазва органзима от преждевременно остаряване, провокирано от въздействието на свободните радикали.

Съставки:

 • 5 л. вода
 • 3 връзки магданоз
 • 900 гр. лимони
 • щипка сода бикарбонат

Приготвяне:

 • Когато отидете на пазара или в магазина, потърсете органично отгледани лимони. Така ще избегнете консумацията на плодове, които съдържат пестициди и химикали. Винаги е добре да измивате добре плодовете, като използвате вода, смесена със сода за хляб. Така ще ги дезинфекцирате.
 • Щом измиете лимоните, нарежете ги на резени и ги оставете настрана.
 • Кипнете водата. Добавете лимоните и предварително нарязания магданоз.
 • Оставете разтвора да се охлади.
 • Покрийте съда добре и го съхранявайте в хладилник.
 • Консумирайте по 120 мл. от напитката ежедневно.

Съветваме ви да пиете ежедневната доза от тази напитка сутрин. Така ще извлечете максимална полза от свойствата й. За най-добри резултати опитайте се да консумирате напитката всеки ден, докато не забележите намаление в нивото на холестерола в кръвта.

Запомнете, че резултатите, които ще постигнете, зависят от типа хранително меню, което следвате, и начина ви на живот. Опитайте се да избягвайте вредните навици, които спомагат за повишаване на нивото на холестерола – консумация на алкохол, тютюнопушене, заседнал начин на живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Arber, A. (1986). Herbáis, Their origin and evolution. A chapter in the history of botany, 1470-1670. Cambridge: Cambridge UP.
 • Berdonces, J.L. (1998). Gran enciclopedia de las plantas medicinales: el dioscórides del tercer milenio. Madrid: Tikal.
 • Vanaclocha, B., & Cañigueral, S. (2003). Fitoterapia: vademecum de prescripción. Barcelona: Masson.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.