Доматите и отслабването: Каква е връзката?

Относно състава и хранителната стойност на доматите, трябва да се отбележи, че това е плод с ниско съдържание на калории; 100 грама (4 унции) домати осигуряват 18 kcal.
Доматите и отслабването: Каква е връзката?
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 14 май, 2022

Скромният домат, плодът на растението, известно като доматено растение, принадлежи към семейство Картофови (Solanaceae) и произхожда от американския континент. Някои хора са установили връзка между доматите и отслабването. Искате ли да научите повече? Четете нататък!

Доматите са много вкусни и едни от най-консумираните зеленчуци в света; тяхната многостранност ги прави незаменими в кухнята. Най-разпространеният начин за консумация на домати е в сурово състояние и под формата на салати.

Пресните домати могат да бъдат преработени на сокове или сосове. В последно време с добавянето на определени консерванти се създават все по-иновативни продукти като доматено пюре, доматена салца или доматено сладко.

Многобройните ползи от доматите

Доматите не се открояват само със своята полезност и вкус; благодарение на свойствата си те могат да осигурят много ползи за организма ни. Трябва да се има предвид, че това не е чудодейна храна, тъй като доматите сами по себе си не могат да лекуват болести. Въпреки това, те притежават важни свойства, които могат да бъдат полезни за здравето на хората.

По-конкретно, в тази статия ще разгледаме връзката между доматите и отслабването. Важно е да запомните, че за да отслабнете, най-важното нещо винаги ще бъде да поддържате навици на здравословен начин на живот, да правите упражнения и да спазвате диета, базирана на истинска храна. Освен това с помощта на диетолог ще можете да постигнете целта.

Хранителни данни за домати

В състава и хранителната стойност на доматите, заслужава да се спомене, че са много нискокалорични: 100 грама (4 унции) домат осигуряват 18 kcal. По същия начин по-голямата част от състава им е вода и се състои от въглехидрати.

Съдържа прости захари, които му придават сладкия вкус. От друга страна, характерното киселинно докосване придават някои органични киселини, които също са част от състава му.

Доматът също е важен източник на определени минерали, сред които се открояват калий и магнезий. Съдържанието на витамини в него включва B1, B2, B5 и C. Всъщност през летните месеци доматите са един от най-подходящите източници на витамин C. Също така съдържат каротеноиди като ликопен, който е пигментът, който придава на доматите характерния им червен цвят.

Ликопенът е антиоксидант, според това проучване, проведено от Universidad Autónoma в Юкатан (Мексико); по същия начин това проучване на Националния институт по здравеопазване потвърждава съдържанието на витамин С в този зеленчук и факта, че е антиоксидант.

.

Мента и домат.

Доматите и отслабването

За да отслабнете, както бе споменато по-горе, е важно да поддържате навици на здравословен начин на живот. И да правите редовно упражнения. Когато решавате да преминете на диета, важно е да го направите с помощта на експерт. Отидете при вашия лекар, когато вземате решения относно загубата на тегло, тъй като някои храни със сигурност могат да бъдат полезни за отслабването.

По-конкретно, скорошни изследвания показват как липоевата киселина и омега-3 мастните киселини насърчават загубата на тегло и подобряват възпалението, свързано със затлъстяването. Липоевата киселина се произвежда естествено от нашето тяло и може да бъде набавена и чрез храни като домати. Това е заключението от проучване, проведено от изследователката Ана Елза Хуерта в Центъра за изследване на храненето към Университета в Навара.

Ана Елза обяснява: “липоевата киселина, в съчетани с нискокалорична диета, може да бъде ефективна за насърчаване както на загубата на тегло, така и на загубата на мастна маса”. Експертът също така добавя, че “хранителите добавки с липоева киселина могат да подобрят някои системни маркери на възпаление, свързани със сърдечносъдов риск при хора с наднормено тегло или затлъстяване, независимо дали постигат загуба на тегло с допълнителния прием на тези добавки”.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.