Среднощните навици, от които напълняваме

Много пъти не осъзнаваме, че има определени навици, които влияят на нашето здраве. В тази статия ще ви покажем нощните навици, които ви карат да напълнявате, за да можете да ги промените възможно най-скоро.
Среднощните навици, от които напълняваме
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Знаете ли кои са среднощните навици, от които напълняваме?

Често приемаме поредица от навици, които далеч не ни помагат, а вместо това в крайна сметка ни вредят, например спомагат увеличаването на теглото ни. Запознайте се с тези 9 среднощни навици, които ни помагат да напълняваме и се опитайте да ги избягвате възможно най-скоро.

Вижте ги!

1. Среднощните навици, от които напълняваме – недостатъчен сън

Когато не спите достатъчно, не си почивате адекватно. Това води до последствия за метаболизма ви – забавя се. Чувствате се гладни по-често и увеличавате нивата на кортизола в организма си. В резултат на това ви липсва енергия за тренировки, тъй като се чувствате още по-уморени, което предизвика напълняване.

2. Обилното хранене на вечеря

Среднощните навици, от които напълняваме - обилната вечеря

Обилното хранене на вечеря е един от най-лошите ни врагове. Ако ядете твърде много на вечеря или консумирате прекалено тежка храна, няма да можете да спите добре. Трябва да имате предвид, че в този час тялото ви разгражда храната много по-бавно. Също така, навик, който е често срещан като гледането на телевизия по време на вечеря, ще ви накара да ядете повече, защото сте разсеяни.

Една от препоръките, които трябва да следвате, е да хапвате храни, богати на протеини и зеленчуци.

3. Среднощните навици, от които напълняваме – лягаме си веднага след вечеря

Друга много често срещана грешка е да си легнете веднага след вечерята. Този навик ще предизвика натрупване на мазнини и няма да позволи правилното храносмилане. Така че, трябва да вечеряте най-малко един-два часа преди лягане.

4. Хапвате много пържени храни

Пържените храни са вредни за здравето.

Пържените храни са вашият враг. Не забравяйте, че те са прекалено калорични и няма да можете да ги изгорите, което ще доведе до напълняване. Също така, няма да можете спите добре. На вечеря яжте по-леки храни – на скара или на пара.

5. Среднощните навици, от които напълняваме – консумацията на пикантни храни

На вечеря, също както пържените храни, не трябва да ядете и пикантни храни. Това е така, защото подправките и пикантността ще затруднят храносмилането и това ще повлияе на добрия сън.

Също така, това може да предизвика киселини, ако ядете пикантни храни на празен стомах. Ако искате да ядете пикантни храни, направете го в друго време на деня, не е нужно да ги избягвате напълно. Трябва да имате предвид, че тези видове храни се препоръчват за ускоряване на метаболизма, но те не трябва да се консумират през нощта.

6. Зърнени храни

Зърнените храни не са подходящ избор за вечеря.

 

Смятате ли, че яденето на купа зърнени храни с мляко е здравословен избор? Ами, грешите. Това е грешка, която всички сме допуснали в някакъв момент, но истината е, че зърнените култури са източник на въглехидрати. Така че, те ви осигуряват повече енергия, отколкото ще изгорите.

Този вид храна съдържа много рафинирани захари, които трябва да се изразходят, след като се консумират, в противен случай се стига до напълняване. По-добре е да ги замените с плодове, салати или постни протеини в подходящи количества.

7. Любимите ни десерти

Сладките десерти са чиста захар, така че най-доброто нещо, което трябва да направите, е да забравите за тях. Съставки като захар и бяло брашно се натрупват в клетките и съдържат много калории, които няма да изгорите и ще напълнявате.

Най-доброто нещо, което трябва да направите, ако желаете нещо сладко, е да изберете парче плод, който е естествено сладък.

8. Среднощните навици, от които напълняваме – похапване след вечерята

След вечеря най-доброто нещо е да си измиете зъбите. По този начин няма да искате да похапвате снаксове, ако започнете да се чувствате гладни. Храненето след вечеря само ви кара да натрупвате излишни калории, които не изразходвате и така се стига до напълняване. Също така, трябва да избягвате някои храни като хляб, бисквити и сладкиши след вечеря.

Ако сте гладни и искате да хапнете, изберете нещо, което има по-малко от 200 калории и е леко.

9. Пропускате вечерята

Дори и да вярвате, че да пропуснете вечерята е решението, от което се нуждаете, за да отслабнете, това не е така. Когато не вечеряте, метаболизмът ви се забавя и ще бъдете по-гладни следващия път, когато ядете.

Също така, това може да предизвика безпокойство. Освен това ще загубите мускулна маса и ще изглеждате зле. Така че, имайте това предвид и не вземайте такива драстични решения. Отделете необходимото време, за да вечеряте правилно или поне хапнете парче плод. Не си лягайте на празен стомах.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Sáenz Duran, S., González Martínez, F., & Díaz Cárdenas, S. (2011). Hábitos y Trastornos Alimenticios asociados a factores Socio-demográficos, Físicos y Conductuales en Universitarios de Cartagena, Colombia. Revista Clínica de Medicina de Familia. https://doi.org/10.4321/S1699-695X2011000300003
  • Estivill, E. (2000). Insomnio infantil por habitos incorrectos. Revista de Neurologia.
  • Quirantes, A., López, M., Hernández, E., & Pérez, A. (2009). DEBATE Estilo de vida, desarrollo científico-técnico y obesidad Lifestyle, scientific and technical development and obesity. Revista Cubana de Salud Pública. https://doi.org/10.1111/j.1477-9552.2000.tb01228.x

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.