Домашни средства за ухапвания от бълхи

Бълхите са малки насекоми, които са много неприятни, а ухапванията им понякога трудно зарастват. За щастие има домашни средства, които могат да спомогнат облекчаването на сърбежа и дразненето.
Домашни средства за ухапвания от бълхи
Mariel Mendoza

Прегледано и одобрено от лекар Mariel Mendoza.

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 18 януари, 2023

Макар и малки, бълхите могат да бъдат много досаден проблем. Тези скачащи насекоми се хранят с кръвта на хора, кучета, котки и други топлокръвни животни. Днес ще ви покажем някои домашни средства за лечение на ухапвания от бълхи.

Ако имате домашен любимец у дома, може да сте страдали повече от веднъж от ухапвания от бълхи, особено по краката. Както предупреждават експертите, през повечето време те причиняват папулозна уртикария, алергична реакция към ухапвания и ужилвания от насекоми, въпреки че истината е, че те могат да генерират по-тежки усложнения. Поради това и освен прилагането на лекарства за ухапвания от бълхи, трябва да приложите редица мерки, за да избегнете ухапванията в бъдеще.

Какво представляват бълхите?

Преди да научите как да лекувате ухапванията от тези паразити, които обикновено обитават домашни любимци, добре е да знаете някои от техните характеристики. Според статия в Electronic Journal of Veterinary Medicine, бълхата е много малко насекомо, максимум 3,5 mm, което може да скочи на височина от 33 cm хоризонтално и 18 cm вертикално.

Както споменахме, то се храни с кръвта на бозайници, особено животни като котки и кучета. Що се отнася до техните предпочитания, изглежда, че типът кръв и миризмата на тялото, наред с други неща, правят някои хора по-склонни да страдат от тези ухапвания.

Бълхите имат устойчиво тяло, така че оцеляват под ноктите на животните и остават на места, където не могат лесно да бъдат достигнати, например зад ушите или на главата. При хората ухапванията често се появяват по краката и ходилата, местата, които са най-близо до земята.

котка с ухапвания от бълхи
Тези скачащи насекоми се хранят с кръвта на хора, кучета, котки и други топлокръвни животни.

Няколко секунди след хапването кожата обикновено е възпалена и това се влошава от постоянно чесане или неспазване на подходяща хигиена в областта. Ето защо е важно да имате предвид следните стъпки:

 • Измийте добре мястото с вода и неутрален сапун.
 • Подсушете с кърпа, която не отделя частици.
 • Избягвайте драскане и нанесете марля или превръзка, която трябва да се сменя няколко пъти на ден.
 • Не чешете мястото около ухапването.

Известно е, че бълхите са вектор на болести като тиф, рикетсиоза, бубонна чума, протозои и хелминтни инвазии. Те също могат да причинят дерматит и ако не се третират правилно, епизодите могат да се развият в инфекции като целулит и абсцеси.

Естествени средства за лечение на ухапвания от бълхи

Въпреки че след ухапването не можете да направите много, следните естествени средства ще помогнат за намаляване на сърбежа. Това ще ви предпази от постоянно чесане и ще предотврати инфектиране на засегнатата област.

Алое вера при ухапвания от бълхи

Едно от най-често използваните средства за успокояване на сърбеж и парене е алое вера. Според преглед, публикуван в Indian Journal of Dermatology, това растение има антисептични, противовъзпалителни и лечебни свойства, наред с други. Следователно се счита за много добър вариант за ухапвания от бълхи.

Какво трябва да направите?

 • Отрежете стъбло или стрък от алое вера хоризонтално и поставете частта с гел, така че да влезе в контакт с ухапаното.
 • Прикрепете с марля или тиксо за няколко минути, докато кожата поеме цялата течност.

Чай

Обикновеният чай, използван в запарки, също може да помогне за облекчаване на ухапвания от бълхи. Очевидно неговите противовъзпалителни и антибиотични ефекти са ефективно средство за облекчаване на сърбежа и предотвратяване на инфекции. Можете да използвате други видове като черен, зелен чай, лавандула или лайка.

Какво трябва да направите?

 • Пригответе запарката така, сякаш ще я пиете.
 • Вместо да го изпиете, оставете го да изстине и след това го нанесете с марля или кърпа върху раната.
 • Ако чаят е от пакетче, можете да го поставите директно върху кожата.
лекарства за ухапвания от бълхи: зелен чай
Обикновеният чай също може да помогне за облекчаване на ухапвания от бълхи.

Лечебни растения при ухапвания от бълхи

Ако имате листа от босилек или невен у дома, не се колебайте да ги използвате за лечение на възпаление, причинено от ухапване от бълха. Тези растения обикновено имат успокояващ ефект и могат да бъдат полезни в тези случаи. Заслужава си да опитате!

Какво трябва да направите?

 • Счукайте няколко пресни листа от босилек и невен с малко вода или етерично масло.
 • Нанесете като лапа.

Овесени ядки

Много са свойствата, приписвани на овесените ядки са свързани с грижа за кожата. В случай на ухапвания от бълхи, статия от Американския остеофатичен колеж по дерматология гласи, че локалните антихистамини и антибактериални средства, комбинирани с топли вани с разтвор на овесени ядки, ще помогнат за почистване и успокояване на сърбежа.

Какво трябва да направите?

 • Поставете топла вода в купа или напълнете ваната.
 • След това поръсете няколко супени лъжици овесени ядки.
 • Потопете засегнатата област или нанесете с помощта на памучен тампон и оставете за няколко минути.

Средства при ухапване от бълхи: Кокос

Въпреки че не е много обичайно да се използва кокос в домашни лекарства, се оказва, че този плод има противовъзпалително и антибактериално действие. Следователно може да бъде полезен при справяне с подуване, което не трябва да отнеме повече от два дни, за да изчезне, ако го използвате по правилния начин.

Какво трябва да направите?

 • Нарежете кокосовия орех на две.
 • След това извадете пулпата и я поставете в блендер.
 • Използвайте този крем за нанасяне директно върху ухапванията.
 • Втрийте малко и след това увийте с кърпа за един час.
 • След това изплакнете с хладка вода.
 • Повтаряйте процедурата два пъти на ден.

Сода за хляб

Въпреки че не се препоръчва за ежедневна употреба върху кожата, Mayo Clinic предполага, че тази съставка може да облекчи зачервяване, сърбеж и парене, причинени от ухапвания от бълхи. Много кремове без рецепта съдържат сода за хляб. Можете обаче да си направите и паста у дома.

Какво трябва да направите?

 • Поставете супена лъжица сода за хляб и няколко капки вода в купа.
 • Разбъркайте добре до получаване на паста.
 • Нанесете върху кожата, където ви е ухапала бълхата и оставете да действа 15 минути, преди да изплакнете.
лекарства за ухапвания от бълхи
Содата за хляб може да облекчи зачервяване, сърбеж и парене, причинени от ухапвания от бълхи

Лимонови кори при ухапвания от бълхи

Лимоните и техните кори имат полезни свойства за здравето. Всъщност лимоновата кора е едно от най-широко използваните природни средства в популярната култура за облекчаване на сърбежа, причинен от ухапвания от бълхи.

Какво трябва да направите?

 • В тенджера сложете чаша вода и кората на един лимон. Варете пет минути.
 • Свалете от огъня и оставете да престои, докато изстине.
 • След това нанесете върху ухапаното място с помощта на памучен тампон или марля.

Средства за ухапване от бълхи: Мед

Медът е друга възможност, която може да бъде полезна, ако сте пострадали от ухапване от бълха. Както показва преглед, публикуван в Pharmacognosy Research, този естествен продукт има антимикробни, противовъзпалителни и лечебни свойства.

Какво трябва да направите?

 • Можете да нанесете малко от тази съставка на мястото, където ви е ухапала бълхата, като я оставите да действа няколко минути, преди да се измиете с топла вода.
 • Друг вариант е да смесите четири супени лъжици мед с две супени лъжици лимонов сок, загрейте в тенджера и оставете сместа да се охлади до стайна температура. Нанесете мехлема върху мястото на ухапване, покрийте го с марля и оставете за един час.

Опитайте тези домашни средства и ще забележите облекчението, което осигуряват. Ако искате да избегнете ухапване от бълхи, важно е да поддържате подходяща хигиена у дома. Преди всичко обаче не забравяйте да вземете необходимите мерки, за да поддържате себе си и вашите домашни любимци чисти и без тези вредни насекоми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • García E, Halpert E, Rodríguez A, Andrade R, Fiorentino S, García C. Immune and histopathologic examination of flea bite-induced papular urticaria. Ann Allergy Asthma Immunol. 2004 Apr;92(4):446-52.
 • Lisbet, García & E, Suárez & Fernández, Dr. (2010). Caracterización y control de especies de pulgas de importancia veterinaria para la salud animal y pública (Characterization and control of flea veterinary importance to animal and human health). REDVET. XI.
 • Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. G. (2008). Aloe vera: a short review. Indian journal of dermatology53(4), 163–166.
 • Samarghandian, S., Farkhondeh, T., & Samini, F. (2017). Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy research9(2), 121–127.
 • Sur R, Nigam A, Grote D, Liebel F, Southall MD. Avenanthramides, polyphenols from oats, exhibit anti-inflammatory and anti-itch activity. Arch Dermatol Res. 2008 Nov;300(10):569-74.
 • Youssefi MR, Ebrahimpour S, Rezaei M, Ahmadpour E, Rakhshanpour A, Rahimi MT. Dermatitis caused by Ctenocephalides felis (cat flea) in human. Caspian J Intern Med. 2014 Fall;5(4):248-50.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.