Ваксина срещу денга: Всичко, което трябва да знаете за нея

Денга е заболяване, причинено от четири различни щама на вируса на денга, което затруднява пълното му предотвратяване. За щастие, има одобрена ваксина за прилагане от 2015 г.
Ваксина срещу денга: Всичко, което трябва да знаете за нея
Elisa Martin Cano

Написано и проверено от лекар Elisa Martin Cano.

Последна актуализация: 11 декември, 2022

Ваксината срещу денга е едно от най-големите постижения в медицината. След повече от 60 години изследвания за това как да се контролира или намали въздействието на това заболяване, първата изкуствена имунизация беше факт през 2015 г.

Вирусът на денга е една от най-разпространените инфекции в света. Смята се, че всяка година се появяват около 50 милиона случая на инфектирани хора. Това води до около 25 000 смъртни случая годишно, главно в Азия, Африка и Южна Америка.

Ваксината срещу денга започна да се използва в тези райони, където рискът от заразяване с болестта е висок. Използва се и при хора, пътуващи до тези региони.

Какво представлява инфекцията с вируса на денга?

Денга е заболяване, причинено от вируси , принадлежащи към семейство Flaviviridae. В рамките на това семейство има четири различни разновидности, но всички са много сходни един с друг, особено на структурно ниво.

Научните имена, дадени на тези вируси, са DEN-1, DEN-2, DEN-3 и DEN-4. Основният аспект тук е, че предаването става чрез комари. Комарите са носители на вируса и вектори; когато ухапят човек, те го инокулират с частици от вируса.

Повечето случаи се дължат на комари, принадлежащи към вида Aedes aegypti. Друг вид, който също може да зарази с инфекцията, е A. albopictus. Както беше отбелязано по-горе, инфекцията се среща главно в Азия, Латинска Америка и Африка.

Заболяването има ендемичен и епидемичен характер. Това означава, че е типично за тези райони и освен това засяга много хора на даденото място.

Тези комари могат да пренасят други болести, като например жълта треска. Това представлява повишен риск и сериозна ситуация за общественото здраве за здравните министерства в тези области.

Необходима ваксина срещу денга при ухапвания от комари.
Денга се предава чрез ухапване от заразени комари

Какви са симптомите на заболяването?

Вирусът на денга причинява симптоми при 25% от заразените. Най-често срещано е чувството на общо неразположение и треска. Може да има болка в мускулите и костите и силно главоболие зад областта на очите.

Освен това могат да се появят стомашно-чревни признаци като гадене и повръщане. Чести са кожни обриви или малки кръвоизливи, като петехии или хематоми. Възможно е дори да има кървене на венците.

Проблемът е, че около 1 на 20 заразени хора развива тежка треска от денга. Това, което се случва е, че човекът изпада в шок. Характеризира се със силно кървене, органна недостатъчност, като чернодробна недостатъчност, или затруднено дишане.

Рискът от смърт в тези случаи е много висок, така че е важно да се действа бързо. В допълнение, тежката денга може да се появи при всеки заразен човек, без голяма разлика във възрастта, пола или предишни заболявания.

Защо ваксината срещу денга е важна?

Вирусът на денга се предава само чрез ухапвания от комари. Това е важно да се подчертае, тъй като това означава, че не се предава орално, по полов път или през дихателните пътища.

Когато човек е бил заразен и успее да се излекува, той/тя придобива имунитет към вируса. Въпреки това, както посочихме, в семейството има 4 различни щама. Следователно този имунитет е само за конкретния вирус, който е причинил инфекцията.

Ето защо ваксината срещу денга е толкова важна. Това е имунизация, която беше одобрена през декември 2015 г. и ще бъде ефективна срещу 4 различни вида вируси.

Ваксината срещу денга.

Каква е ваксината срещу денга?

Тази ваксина е направена от жив атенюиран вирус. Това означава, че част от вируса е инокулиран, но капацитетът му да произвежда инфекция като такъв е намален. Това стимулира имунната система да стане активна срещу частиците.

Ваксината започна да се препоръчва в райони, ендемични за вируса. Да се прилага на лица между 9 и 45 години в общо три приема. Втората се инжектира 6 месеца, а третата 12 месеца след първата игла.

Проучванията твърдят, че ваксината срещу денга е ефективна при хора, които вече са били заразени с вируса, което би било чудесна новина. Има обаче резерви и е необходимо повече време, за да се изяснят неблагоприятните ефекти и способността да генерира дългосрочен отговор.

Следователно, въпреки че е пробив, прилагането на ваксината за масова употреба все още се проучва. Винаги е най-добре да се консултирате с лекар специалист по темата, независимо дали сте жители на страна, където болестта циркулира, или ако ще пътувате до такава.

Може да ви заинтересува ...
Най-често срещаните патогени през лятото
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Най-често срещаните патогени през лятото

В следващите редове ще ви разкажем за най-често срещаните патогени приз лятото, както и как засягат здравето ни. Още интересна информация по темата...


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Dengue y dengue grave. (n.d.). Retrieved July 2, 2020, from https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/dengue-and-severe-dengue
 • Dos Santos, Taissa Pereira, et al. “Dengue serotype circulation in natural populations of Aedes aegypti.” Acta tropica 176 (2017): 140-143.
 • Kantor, Isabel N. “Dengue, zika, chikungunya y el desarrollo de vacunas.” Revista Medicina 78.1 (2018).
 • Hombach, J. (2007). Vaccines against dengue: A review of current candidate vaccines at advanced development stages. Revista Panamericana de Salud Publica/Pan American Journal of Public Health. Pan American Health Organization. https://doi.org/10.1590/S1020-49892007000300011
 • Malagon, Jeadran N., Julio C. Padilla, and Diana P. Rojas Alvarez. “Guía de Atención Clínica Integral del paciente con Dengue.” Infectio 15.4 (2012).
 • Martínez Torres, E. (2008). Dengue. Estudos Avançados, 22(64), 33–52. https://doi.org/10.1590/S0103-40142008000300004
 • Brady, O. J., Gething, P. W., Bhatt, S., Messina, J. P., Brownstein, J. S., Hoen, A. G., … Hay, S. I. (2012). Refining the Global Spatial
 • Reyes-Cadena, Armando. “Dengue Vaccine.” Acta Pediátrica de México 41.2 (2020): 99-104.
 • Limits of Dengue Virus Transmission by Evidence-Based Consensus. PLoS Neglected Tropical Diseases, 6(8). https://doi.org/10.1371/journal.pntd.0001760
 • Salles, Tiago Souza, et al. “History, epidemiology and diagnostics of dengue in the American and Brazilian contexts: a review.” Parasites & vectors 11.1 (2018): 264.
 • AK, Rama Krishna, S. Patil, and A. Kumar. “Dengue fever presenting with acute colitis.” Indian Journal of Gastroenterology: Official Journal of the Indian Society of Gastroenterology 25.2 (2006): 97-98.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.