Ваксина срещу денга: Всичко, което трябва да знаете за нея

Денга е заболяване, причинено от четири различни щама на вируса на денга, което затруднява пълното му предотвратяване. За щастие, има одобрена ваксина за прилагане от 2015 г.
Ваксина срещу денга: Всичко, което трябва да знаете за нея
Elisa Martin Cano

Написано и проверено от лекар Elisa Martin Cano.

Последна актуализация: 11 декември, 2022

Ваксината срещу денга е едно от най-големите постижения в медицината. След повече от 60 години изследвания за това как да се контролира или намали въздействието на това заболяване, първата изкуствена имунизация беше факт през 2015 г.

Вирусът на денга е една от най-разпространените инфекции в света. Смята се, че всяка година се появяват около 50 милиона случая на инфектирани хора. Това води до около 25 000 смъртни случая годишно, главно в Азия, Африка и Южна Америка.

Ваксината срещу денга започна да се използва в тези райони, където рискът от заразяване с болестта е висок. Използва се и при хора, пътуващи до тези региони.

Какво представлява инфекцията с вируса на денга?

Денга е заболяване, причинено от вируси , принадлежащи към семейство Flaviviridae. В рамките на това семейство има четири различни разновидности, но всички са много сходни един с друг, особено на структурно ниво.

Научните имена, дадени на тези вируси, са DEN-1, DEN-2, DEN-3 и DEN-4. Основният аспект тук е, че предаването става чрез комари. Комарите са носители на вируса и вектори; когато ухапят човек, те го инокулират с частици от вируса.

Повечето случаи се дължат на комари, принадлежащи към вида Aedes aegypti. Друг вид, който също може да зарази с инфекцията, е A. albopictus. Както беше отбелязано по-горе, инфекцията се среща главно в Азия, Латинска Америка и Африка.

Заболяването има ендемичен и епидемичен характер. Това означава, че е типично за тези райони и освен това засяга много хора на даденото място.

Тези комари могат да пренасят други болести, като например жълта треска. Това представлява повишен риск и сериозна ситуация за общественото здраве за здравните министерства в тези области.

Необходима ваксина срещу денга при ухапвания от комари.
Денга се предава чрез ухапване от заразени комари

Какви са симптомите на заболяването?

Вирусът на денга причинява симптоми при 25% от заразените. Най-често срещано е чувството на общо неразположение и треска. Може да има болка в мускулите и костите и силно главоболие зад областта на очите.

Освен това могат да се появят стомашно-чревни признаци като гадене и повръщане. Чести са кожни обриви или малки кръвоизливи, като петехии или хематоми. Възможно е дори да има кървене на венците.

Проблемът е, че около 1 на 20 заразени хора развива тежка треска от денга. Това, което се случва е, че човекът изпада в шок. Характеризира се със силно кървене, органна недостатъчност, като чернодробна недостатъчност, или затруднено дишане.

Рискът от смърт в тези случаи е много висок, така че е важно да се действа бързо. В допълнение, тежката денга може да се появи при всеки заразен човек, без голяма разлика във възрастта, пола или предишни заболявания.

Защо ваксината срещу денга е важна?

Вирусът на денга се предава само чрез ухапвания от комари. Това е важно да се подчертае, тъй като това означава, че не се предава орално, по полов път или през дихателните пътища.

Когато човек е бил заразен и успее да се излекува, той/тя придобива имунитет към вируса. Въпреки това, както посочихме, в семейството има 4 различни щама. Следователно този имунитет е само за конкретния вирус, който е причинил инфекцията.

Ето защо ваксината срещу денга е толкова важна. Това е имунизация, която беше одобрена през декември 2015 г. и ще бъде ефективна срещу 4 различни вида вируси.

Ваксината срещу денга.

Каква е ваксината срещу денга?

Тази ваксина е направена от жив атенюиран вирус. Това означава, че част от вируса е инокулиран, но капацитетът му да произвежда инфекция като такъв е намален. Това стимулира имунната система да стане активна срещу частиците.

Ваксината започна да се препоръчва в райони, ендемични за вируса. Да се прилага на лица между 9 и 45 години в общо три приема. Втората се инжектира 6 месеца, а третата 12 месеца след първата игла.

Проучванията твърдят, че ваксината срещу денга е ефективна при хора, които вече са били заразени с вируса, което би било чудесна новина. Има обаче резерви и е необходимо повече време, за да се изяснят неблагоприятните ефекти и способността да генерира дългосрочен отговор.

Следователно, въпреки че е пробив, прилагането на ваксината за масова употреба все още се проучва. Винаги е най-добре да се консултирате с лекар специалист по темата, независимо дали сте жители на страна, където болестта циркулира, или ако ще пътувате до такава.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Dengue y dengue grave. (n.d.). Retrieved July 2, 2020, from https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/dengue-and-severe-dengue
 • Dos Santos, Taissa Pereira, et al. “Dengue serotype circulation in natural populations of Aedes aegypti.” Acta tropica 176 (2017): 140-143.
 • Kantor, Isabel N. “Dengue, zika, chikungunya y el desarrollo de vacunas.” Revista Medicina 78.1 (2018).
 • Hombach, J. (2007). Vaccines against dengue: A review of current candidate vaccines at advanced development stages. Revista Panamericana de Salud Publica/Pan American Journal of Public Health. Pan American Health Organization. https://doi.org/10.1590/S1020-49892007000300011
 • Malagon, Jeadran N., Julio C. Padilla, and Diana P. Rojas Alvarez. “Guía de Atención Clínica Integral del paciente con Dengue.” Infectio 15.4 (2012).
 • Martínez Torres, E. (2008). Dengue. Estudos Avançados, 22(64), 33–52. https://doi.org/10.1590/S0103-40142008000300004
 • Brady, O. J., Gething, P. W., Bhatt, S., Messina, J. P., Brownstein, J. S., Hoen, A. G., … Hay, S. I. (2012). Refining the Global Spatial
 • Reyes-Cadena, Armando. “Dengue Vaccine.” Acta Pediátrica de México 41.2 (2020): 99-104.
 • Limits of Dengue Virus Transmission by Evidence-Based Consensus. PLoS Neglected Tropical Diseases, 6(8). https://doi.org/10.1371/journal.pntd.0001760
 • Salles, Tiago Souza, et al. “History, epidemiology and diagnostics of dengue in the American and Brazilian contexts: a review.” Parasites & vectors 11.1 (2018): 264.
 • AK, Rama Krishna, S. Patil, and A. Kumar. “Dengue fever presenting with acute colitis.” Indian Journal of Gastroenterology: Official Journal of the Indian Society of Gastroenterology 25.2 (2006): 97-98.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.