Почиствате ли достатъчно купата за храна на вашето куче?

Хигиенизирането на съдовете на животните е от основно значение за грижата за тяхното здраве. Сред хигиенните задачи за домашни любимци се откроява почистването на техните купички за храна. Обясняваме важността на това.
Почиствате ли достатъчно купата за храна на вашето куче?
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 05 ноември, 2022

Почистването на купата за храна на вашето куче е мярка за предотвратяване на заболявания. Ако не почиствате достатъчно купичките, в които храните домашния си любимец, увеличавате риска от замърсяване и зараза.

Често, когато някои кучета приключат с храненето, съдинките изглеждат чисти. Но винаги има скрити замърсявания, пренасящи инфекцията.

От съществено значение е да имате добри хигиенни условия, когато става въпрос за домашни любимци, особено ако живеете у дома с пациенти с имуносупресия, деца или възрастни хора,

Защо почистването на купата за храна на вашето куче е важно?

Купичките, предназначени за животинска храна, съдържат бактерии. Научното списание Plos One публикува резултатите от проучване, базирано на хранителните практики на собствениците на кучета и хигиената на съдовете.

След разделяне на извадката на 3 групи с общо 417 консултации, анализът показа, че 2 от екипите спазват санитарните протоколи, както при обработката на храната, така и при хигиената на съдовете. Това заключение отразява значително намаляване на възможните неблагоприятни въздействия в сравнение с групата, която не е получила никакви насоки относно хигиената.

Същият експеримент подчертава, че излагането на замърсена храна може да навреди на кучешкия и човешкия организъм. Случва се така, че устата на кучетата изобилства от микроби, които често се пренасят в купата, където се натрупват и размножават, ако не почиствате купата постоянно.

От друга страна, не всички собственици осигуряват готвена храна на кучетата си; суровите диети увеличават опасността от предаване на бактериите Escherichia coli (Е. coli ) и Salmonella. Контактът между кучето и неговия собственик удължава веригата на заразата.

Ветеринарният вестник твърди, че домашните любимци не винаги показват симптоми, когато са заразени, но ни предупреждава да сме наясно със следните признаци:

 • Висока температура
 • Диария
 • Повръщане
 • Загуба на апетит
 • Намалено ниво на активност
Болно куче.
Болните домашни любимци не винаги имат очевидни признаци, както може да се случи при хората.

Колко често трябва да почиствате купата на вашето куче

Всеки човек има свои собствени навици за хигиена и обработка на храната на своите домашни любимци. Почистването на купата с храна на вашето куче обаче е ежедневна задача, всъщност след всяко едно хранене.

Препоръчително е да следвате правилата, определени от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA). Институцията ни съветва да се предпазим от заразни болести от сурова храна, като старателно почистваме или дезинфекцираме всички повърхности и предмети, докоснати от този вид храна.

За да направите това, FDA предлага да измиете чинията на кучето с гореща сапунена вода и да я допълните с малко дезинфектант. Като насока те предлагат смесване на 1 супена лъжица белина с ¼ галон вода.

След като почистите купичката в мивка извън кухнята, можете да я измиете в съдомиялната машина.

Организацията настоява за важността на изхвърлянето на всички остатъци, останали от храната. Ако искате да ги запазите за следващото им хранене, можете да го покриете и да ги поставите в хладилник.

Със същото намерение да намали степента на човешка инфекция от контакт с животинска храна, FDA призовава хората да мият ръцете си със сапун и вода поне 20 секунди след сервиране на сурови порции месо и докосване на потенциално замърсени купи или повърхности.

Препоръки за почистване на купата за храна на вашето куче

За да избегнете развитието на бактерии в купата за храна на вашето куче, следвайте съветите по-долу:

 • Отделете чиста лъжица или чаша само за сервиране на храна в купата на кучето.
 • Сменяйте редовно гъбите. Също така, очевидно, те не могат да бъдат тези, които използвате за миене на вашите чинии.
 • Изхвърлете остатъците, дори ако домашният любимец не оставя следи при облизване. Дори и да не ги виждате, винаги има микроорганизми.
 • Не използвайте кухненската мивка. Поне за първото почистване  – правете го в друга мивка, тъй като по този начин ще предотвратите кръстосано замърсяване.
 • Използвайте почистващи препарати без парфюми, за да избегнете излагането на животното на алергии. Не се препоръчват и промишлени дезинфектанти.
 • Проверете дали няма остатъци от втвърдена храна. Ако случаят е такъв, отстранете ги с гореща вода. Остатъците от сапун не трябва да остават в съда.
Покриването на съда с горещ бял оцет е възможно средство за дезинфекция.
Куче, което чака храната си.
Кучешката чиния не е безвреден предмет за хората. Има способността да приютява милиони вредни бактерии.

Какъв тип купи са най-подходящи?

Пластмаса, керамика и неръждаема стомана са най-често срещаните материали, използвани в производството на съдове за кучета. Въпреки че и трите вида са функционални, пластмасите имат сред компонентите си бисфенол А, добавка, която може да засегне имунната система на животните. В допълнение, тези видове купи са чувствителни към драскотини и пукнатините приютяват бактерии.

Керамиката, от друга страна, ще нарани домашни любимци, ако се счупи по време на хранене или ако ръбовете на съда са остри. Неръждаемата стомана, от друга страна, е здрава, не съдържа бактерии, не е токсична и много лесна за почистване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.