Защо е полезен босилекът?

Въпреки че босилекът се използва главно за готвене и ароматизиране, той има страхотни лечебни свойства. Научете за тях, за да извлечете максимална полза от тази билка.
Защо е полезен босилекът?

Последна актуализация: 28 ноември, 2021

Босилекът е известен със страхотния си силен аромат, който много готвачи с удоволствие използват. Поради мощната си характерна миризма, тази билка е идеална за гарниране на пица, тестени изделия, закуски или салати. Въпреки това, листата също крият големи лечебни сили! В тази статия имаме 40 изненадващи лекарствени ползи от босилека за вас.

Можете да използвате босилека като естествено средство за лечение на храносмилателни, нервни или имунни проблеми. Освен това действа добре като средство за козметични процедури или загуба на тегло!

Босилекът

Босилекът и здравето

Босилекът ( ocimum basilicum) е ароматна, кулинарна и лечебна билка, която произхожда от азиатски страни като Индия, Пакистан и Иран. По същата причина се отглежда при тропически климат и е много чувствителен към студените температури. В различните култури той има различни видове положително или отрицателно символично значение.

Когато става дума за готвене, босилекът често се използва суров, за да запази своя аромат. В допълнение към това, той се съчетава добре и с други фини билки като мащерка и розмарин и може да придружава всички видове храни: месо, риба, зеленчуци, сосове, супи, сирена, яйца, гаспачо и др. Босилекът може да се използва, за да си направите песто!

Яде се обикновено с храна, но можете да го приемате и като добавка. Можете да го намерите под формата на хапчета, компресиран или като екстракт. Можете дори да направите своя собствена запарка с пресни или сухи листа. Ако обаче искате да го запазите свеж, босилека трябва да се държи в хладилника, и то само няколко дни. Най-добре е да го подправите с щипка сол и зехтин. По този начин винаги ще бъде готов за употреба.

Ползите на босилека

По-долу са изтъкнати и групирани 40-те изненадващи лечебни ползи от босилек.

Босилекът и  храносмилателната система

Босилекът е ароматно лечебно растение, което подпомага храносмилането, както и предотвратява и успокоява някои заболявания:

  • Облекчава тежкото храносмилане
  • Предотвратява газовете
  • Предотвратява лошия дъх
  • Помага за спиране на повръщането
  • Стимулира апетита

Босилекът и нервната система

Босилекът може също да помогне за подобряване на дисбалансите, свързани с нервната система:

  • Подсилва нервната система
  • Релаксиращите му ефекти намаляват тревожността и стреса
  • Успокоява нервите в стомаха
  • Подпомага борбата с безсънието
  • Може да бъде от полза за лечение на лека депресия
  • Намалява физическата и умствената умора

Босилекът и имунната система

Босилекът подпомага имунитета.

Босилекът има свойства, които могат наистина да помогнат за укрепване на защитните ви сили:

  • Подпомага елиминирането на токсините и пречиства кръвта
  • Предпазва от настинки и грип поради антимикробните си свойства
  • Намалява треската
  • Има противогъбични свойства за предотвратяване на инфекции
  • Това е естествено противовъзпалително средство
  • Той може да действа като аналгетик при главоболие, зъбобол или менструални болки
  • Бори се с кашлицата
  • Предотвратява чревните паразити
  • Той е много ефективен за лечение на респираторни състояния като фарингит, астма и бронхит
  • Облекчава запека

За детоксикация на тялото и отслабване

Босилекът не трябва да липсва в нито една здравословна диета, било то за отслабване или детоксикация:

  • Диуретичните му свойства се борят със задържането на вода
  • Създава засищащ ефект, който ви помага да ядете по-малко, без да останете гладни
  • Това е добро средство за намаляване на емоционалния глад
  • Помага за премахване на камъни в бъбреците
  • Неговите стимулантни свойства помагат в борбата с умората и увеличават количеството на енергията,  като същевременно се борят с подуването на корема

Като козметично средство

босилек и акне

Това са някои от най-малко известните приложения на босилека, които са полезни за кожата и косата:

  • Неговите антиоксидантни свойства помагат да се предотврати преждевременното стареене.
  • Бори се с косопада и укрепва космените фоликули.
  • Намалява акнето.
  • Помага за заздравяване на рани.
  • Избелва зъбите.

Други свойства

И накрая, ето още няколко изненадващи ползи на босилека за здравето:

  • Подобрява кръвообращението и сърдечно-съдовото здраве: Намалява артериалната хипертония и високия холестерол
  • Увеличава паметта и умствените способности
  • Регулира кръвната захар и предотвратява диабета, както и инсулиновата резистентност
  • За жени, които кърмят, увеличава секрецията на мляко
  • Предотвратява световъртежа
  • Успокоява язви в устата
  • Това е естествено средство против комари
  • Подобрява зрението

Тези 40 предимства доказват, че босилекът е наистина здравословна храна, която трябва да консумирате всеки ден и да се възползвате от тези лечебни свойства!

Може да ви заинтересува ...
3 рецепти за отслабване с куркума
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
3 рецепти за отслабване с куркума

Азия и най-вече Индия са страните, от които произхожда тази прекрасна подправка. Прочетете в следващите редове за тези 3 рецепти за отслабване с ку...



  • Castañeda, B; Castro de la Mata, R; Manrique, R; Ibáñez, L; Fujita, R; Barnett; Mendoza, E. (2008). Estudio fitoquímico y farmacológico de 4 Plantas con efecto hipoglicemiante. Revista Horizonte Medico.
  • Marrero, G. V., Escandón, M. C., Soto, R., & Mendoza, A. (2004). Instructivo tecnico del cultivo de la albahaca (Ocinum basilicum L) en Cuba.
  • Colivet, J., Marcano, G., Belloso, G., Brito, D., & Gómez, E. (2012). Efecto antimicrobiano de extractos etanólicos de albahaca (Ocimum basilicum L.) sobre el crecimiento de Staphylococcus aureus. Revista Venezolana de Ciencia y Tecnología de Alimentos. https://doi.org/10.1021/jm00076a019
  • Cardoso-Ugarte, Sosa-Morales. (2012). Propiedades del aceite esencial de albahaca (Ocimum basilicum L.) y sus aplicaciones en alimentos. https://www.udlap.mx/wp/tsia/files/No6-Vol-1/TSIA-6(1)-Cardoso-Ugarte-et-al-2012.pdf