3 домашни рецепти за бурито, които ще харесате
Днешната статия съдържа няколко рецепти за бурито. Тези вкусни рулца са типични за Северно Мексико и доста популярни по целия свят.
Всъщност целта всички съставки да бъдат навити в брашнена тортила е да ги поддържат топли. Това също ще помогне за подчертаване на вкусовете на съставките. Резултатът е повече от вкусе.
Трябва обаче да внимаваме. Според Националния институт по обществено здраве на Мексико е препоръчително да се внимава с прекаляването с пикантна храна, тъй като това проучване, разработено от институцията, посочва, че високият прием може да бъде рисков фактор за развитието на някои видове стомашни тумори.
Ето 3 рецепти за приготвяне на домашни бурито, с които ше си оближете пръстите. Освен това се правят много лесно!
Мексикански рецепти за бурито
Буритото е може би едно от най-лесните за приготвяне мексикански ястия. Това е просто тортила от пшенично брашно, съдържаща малко количество месо на скара и други зеленчукови съставки, подправени в пикантен сос.
Съставките, добавени към бурито, могат да варират според желанието ви. Ето 3 разновидности на домашното бурито, но можете да промените съставките по ваш вкус.
1. Традиционна рецепта за домашно бурито
Прочетете и: 13 опции за здравословна закуска
Съставки
- 3 домата (150 г).
- 2 скилидки чесън (2,5 г).
- 2 червени чушки (60 г).
- 1 среден лук (40 г).
- Сол и черен пипер (на вкус).
- Тортили от брашно (ако е необходимо).
- 2 чаши сирене моцарела (200 г).
- Екстра върджин зехтин (на вкус).
- 1/2 кг кайма (свинско, телешко или агнешко, според вкуса).
Подготовка
- Първо обелете и нарежете на ситно лука, скилидките чесън и доматите.
- Второ, подправете каймата със сол и черен пипер на вкус.
- След това в тиган се сипва малко зехтин, изсипват се парчетата лук и чесън и се посоляват.
- След това, когато лукът покафенее малко, добавете нарязаните домати.
- Когато водата от доматите се изпари, добавете каймата в тигана и я разбърквайте от време на време, докато стане златисто кафява.
- След това настържете или нарежете сиренето на малки парченца и го добавете в тигана с останалите съставки.
- Накрая загрейте малко тортилите с брашно, за да увиете съставките. Количеството тортили, от което се нуждаете, ще зависи от размера на буритото, което искате да направите. Една минута (или по-малко) в микровълновата ще бъде достатъчна.
Препоръка
Когато дойде време за сервиране, поставете тортилите в чиния, а останалите съставки в няколко купи, така че всеки вечерящ да може да приготви своето бурито според вкуса си. Разбира се, можете да ги сглобите и сами преди сервиране, както предпочитате.
Не пропускайте и: 3 здравословни начини да сготвите пилешки гърди
2. Бурито с пилешко месо
Вместо телешко месо можете да приготвите и вкусни домашно бурито с пилешко месо. Рецептата за приготвянето им също е много проста.
Съставки
- Сол на вкус.
- 1 глава лук (40 г).
- Скилидка чесън.
- Сос табаско (на вкус).
- 3 пилешки гърди (350 г).
- Зехтин (на вкус).
- 2 чушки, една зелена и една червена, (60 г).
- Тортили от пшенично брашно (ако е необходимо).
- 1 кутия нарязани домати (200 мл).
Подготовка
- Първо нарежете лука, чушките и чесъна.
- След това запържете лука, чушките и чесъна в тиган с малко зехтин.
- Когато зеленчуците са наполовина готови, нарежете пилешките гърди на ивици и ги добавете в тигана с останалите съставки.
- След това добавете половин кутия нарязани домати и табаско, заедно с малко сол.
- Накрая загрейте тортилите в микровълновата (или в тиган).
3. Най-популярните рецепти за бурито съдържат ориз
Оризовите бурито са малко по-различни от традиционните, но все пак са много лесни за приготвяне. Прочетете следващите редове
Съставки
- Сол на вкус.
- 1 червена чушка (30 г).
- 1 среден домат (40 г).
- 1/2 среден лук (15 г).
- 1 консерва гъби (250 г).
- Необработен зехтин (на вкус).
- 1 чаша настъргано сирене/кашкавал (250 г).
- Няколко листа маруля.
- Шепа ориз (на човек).
- Тортили от пшенично брашно.
Подготовка
- Първо сварете ориза по обичайния начин.
- Второ, обелете лука и го нарежете на ивици, не твърде дебели.
- След това измийте листата от маруля, доматите, чушките и гъбите и ги нарежете на тънки ивици.
- След това сложете зехтина в тиган и добавете лука с малко сол.
- Когато лукът започне да покафенява, добавете доматите, гъбите и чушката и оставете да се готви на слаб огън. Разбърквайте от време на време.
- Когато сместа е готова, добавете лентите зелена салата.
- Накрая напълнете тортилите с ориза и запържената смес, която сте приготвили и ги навийте на руло.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Hernández-Ramírez R. U, López-Carrillo L. Dieta y cáncer gástrico en México y en el mundo. Salud Pública de México. Septiembre-octubre 2014. 56 (5).
- Carballo, Y. Análisis de contenido proteico en tortillas de harina de trigo adicionada con harina de Lombriz Californiana. Universidad Autónoma Agraria Antonio Narro. 2011.