Сортове маруля и как да ги отглеждаме

Има над 200 вида маруля. Обаче, някои са по-често срещани и лесни за отглеждане като например румен и маруля айсберг. Днес ще ви дадем някои препоръки относно това коя да изберете.
Сортове маруля и как да ги отглеждаме

Написано от Virginia Martínez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Има много сортове маруля, които можете да засадите във вашата градина и те са в различни размери, форми и вкусове.

Чудите ли се коя точно да засадите?

Днес ще ви кажем за наличните варианти, които можете да засадите сами.

Кои сортове маруля трябва да изберете?

Марулята има много здравословни качества. Обаче, освен че е добра за вас, също така е вкусна и с малко калории. Всъщност, марулята съдържа около 95% вода и само 15 калории на 100 грама.

Във връзка с хранителните вещества, марулята е добър източник на витамини А, C и фолиева киселина. Също така осигурява минерали като калий, калций, фосфор, магнезий и натрий.

Общо взето, можем да подчертаем следните предимства:

 • Марулята помага на качеството на съня ви.
 • Има аналгетични и облекчителни свойства.
 • Марулята стимулира вашите храносмилателни жлези.
 • Също така участва и като леко разслабително средство поради своето съдържание на фибри.
 • Диабетиците могат също да я ядат.
 • Накрая, марулята е богата на бета каротин и също така допринася за предотвратяването на различни видове рак.

Така казано, има повече от 200 сорта маруля. Най-известните са айсберг, ромен, мини ромен и лятно чудо. Без значение от сорта, марулята е зеленчук, лесен за засаждане. Именно, в зависимост от сорта, може да се засади по всяко време на годината и да се бере след три или четири месеца.

Обаче, трябва да се притеснявате заради плужеците, охлювите, гъбичките, листните въшки и птиците.

Тук има три популярни разновидности, които можете да засадите във вашата градина.

Сортове маруля

Сортове маруля: салата от маруля в червена купа

Марулята е една от най-използваните зеленчуци при приготвянето на салати. Не само, че е с ниски калории, но също така осигурява много важни хранителни вещества.

Сортове маруля: Айсберг

Първо, искаме да предложим марулята от сорта айсебрг, защото можете да я засадите по всяко време на годината. Също, ще можете да ѝ се наслаждавате във вашите салати за период от около три месеца.

Този сорт маруля е кръгъл и по-скоро прилича на зеле. Нейните листа са хрупкави като текстура, така че широко се използва в салатите.

Ромен

Това е един от най-широко разпространените сортове маруля, най-вероятно защото е лесен за засаждане и се пази добре. Нейните листа са удължени и има характерен тънка централна нишка. Това е също един от най-често срещаните сортове по света.

Можете да я засадите по всяко време на годината и се изисква малко грижи и усилия. Обаче, трябва да я предпазите от скреж през зимата.

Мини ромен

Тъй като тази разновидност е много подобна на ромен, но много по-малка, обикновено я наричат „мини ромен“. Тази мини версия има много по-сладък вкус от обикновения ромен. Също така, листата имат плътна централна нишка, къдрави са и марулята е доста компактна.

Ако не е твърде горещо през лятото, този сорт маруля можете да я засадите през цялата година. Все пак е по-добре да го правите от януари до април, за да можете да берете през лятото. Също така, можете да засаждате от август до ноември и да берете през зимата.

Лятно чудо

Маруля от сорта ''Лятно чудо''

Марулята от сорт лятно чудно е специана поради своя красив червен цвят. Също така е силно универсална и има много различни приложения в гастрономията.

Основната характеристика е червения цвят и листата, които обикновено са къдрави. Именно поради тази причина е позната като „къдравата маруля“ в някои места. Това е един от най-високо оценяваните сортове маруля в гастрономията.

Относно това как да отглеждате тази маруля, имайте предвид, че не издържа много на студ. Освен това, името й е „лятно чудо!

Ако я засаждате на всеки двадесет дни, ще можете да берете през цялата година, когато главите на марулята са затворени и компактни.

Съвети за отглеждане на повечето сортове маруля

 • Можете да ги засадите с помощта на разсад, но и с индиректна сеитба.
 • Съветваме ви да оставите разстояние около 20 до 30 см между всяко растение.
 • Също така, можете да направите градинска леха, ако искате да засаждате маруля през цялата година.
 • Относно напояването, това марулята е умерено взискателен зеленчук, особено след като главата започне да се образува.
 • Накрая, ще ви трябва почва с достатъчно хранителни вещества, тъй като това е зеленчук, изискващ много хранителни вещества.

Както виждате, марулята е много лесно се засажда, отглежда и прибира. Най-добрата част е това, че ако го правите периодично през годината, ще можете да се насладите на свежи и вкусни салати през цялата година. Освен това, ще се възползвате от всички здравословни качества, които този зеленчук предлага!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hae Dun Kim et al. “Sleep-inducing effect of lettuce (Lactuca sativa) varieties on pentobarbital-induced sleep”, Food Sci Biotechnol. 2017; 26(3): 807–814.
  • Jeon YJ et al. “Effects of beta-carotene supplements on cancer prevention: meta-analysis of randomized controlled trials”, Nutr Cancer. 2011 Nov;63(8):1196-207. doi: 10.1080/01635581.2011.607541. Epub 2011 Oct 7.
  • Diana M. Cheng et al. “Development and Phytochemical Characterization of High Polyphenol Red Lettuce with Anti-Diabetic Properties”, PLoS One. 2014; 9(3): e91571.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.