5 добавки, които трябва да приемате след 50-годишна възраст и защо се препоръчват

Открийте 5-те добавки, които трябва да приемате след 50-годишна възраст, за да поддържате добро здраве и да предотвратите редица заболявания.
5 добавки, които трябва да приемате след 50-годишна възраст и защо се препоръчват
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 29 юни, 2023

С течение на годините и мъжете, и жените могат да очакват различни промени. С възрастта се появяват бръчки, загуба на слуха, често забравяне и побеляване на косата. Въпреки това, стареенето може да доведе и до хранителни дефицити. Тук влизат в действие добавките, които може да приемате, след като навършите 50 години.

Но кои наистина си струва да приемате? За да ви помогнем, съставихме списък от 5, които може да са ви полезни.

Важно е да се отбележи, че преди да започнете какъвто и да е прием на добавки, трябва да се консултирате с лекар или диетолог. Консумацията на тези добавки след 50-годишна възраст трябва да бъде персонализирана и одобрена от професионалист.

Внимание! Това са добавките, които трябва да приемате след 50

Стареенето често е придружено от промени, които увеличават риска от хранителни дефицити. В този смисъл по-възрастните хора могат да се възползват от добавки, създадени да помогнат за посрещане на хранителните нужди.

От друга страна, те също често са опция за тези, които живеят със заболяване, което затруднява усвояването на хранителни вещества. Такъв е случаят с хората с целиакия и тези с болестта на Крон.

Някои витамини и минерали стават по-трудни за усвояване или произвеждане от самото тяло с течение на времето. Ето защо са разработени добавки, които да набавят необходимите количества. Прочетете, за да разберете какви са те!

1. Калций

Калцият е важен компонент на костите, като представлява 30-35% от тяхната маса. Въпреки това, с напредването на възрастта костната плътност се губи и има по-голяма склонност към фрактури.

Жените в менопауза са изложени на по-голям риск.

Лесен начин за поддържане на здрава костна система е да включим достатъчно калций в нашата диета. Този минерал е от решаващо значение за правилното функциониране на мускулите, нервите и дори кръвоносните съдове.

За да получите достатъчно, Националният институт по стареене препоръчва включването на млечни продукти, рибни консерви, зелени листни зеленчуци и зърнени храни в диетата. Ако не се приема достатъчно, тялото ще извлече този минерал от костите.

Какво е препоръчителното количество? Според Службата за хранителни добавки, идеалният дневен прием на калций би бил както следва:

  • 1200 милиграма (mg) на ден за жени на 51 и повече години.
  • 1000 mg на ден за мъже на възраст от 51 до 70 години.
  • 1200 mg на ден за мъже на 71 или повече години.

И така, калцият е една от добавките, които трябва да приемате след 50-годишна възраст. Можете да го намерите като таблетки за дъвчене или в продукти, които го комбинират с витамин D.

Преди да го приемете, важно е да се консултирате с лекар. Излишъкът от този минерал също може да има отрицателни ефекти, благоприятствайки образуването на камъни в бъбреците.

Хранителни добавки
Калцият почти винаги се предписва при диагностициране на остеопороза.

2. Добавки, които трябва да приемате след 50: Витамин B12

От съществено значение за правилното функциониране на мозъка и нервната система, витамин B12 насърчава производството на миелин, вещество, което покрива нервите и позволява предаването на електрически сигнали. В допълнение, той е от решаващо значение за образуването на дезоксирибонуклеинова киселина (ДНК), генетичният материал във всички клетки.

Въпреки че се съхранява в черния дроб, Службата за хранителни добавки предлага дневен прием от 2,4 mcg за поддържане на стойностите. За щастие има редица източници на храна, които осигуряват необходимото количество: риба, говеждо, птиче месо, яйца, мляко и миди.

За по-възрастни хора, които са вегетарианци, вегани, с целиакия или имат болест на Крон, получаването на достатъчно количество витамин B12 чрез диета може да бъде трудно. Поради тази причина за тях се препоръчват добавки.

Недостатъчният прием може да има сериозни последици за здравето:

Формите на продукта са разнообразни. Можете да го намерите като инжекции, сублингвални таблетки или спрейове.

3. Витамин D

Витамин D играе ключова роля за човешкото здраве, тъй като е необходим за усвояването на калция и укрепването на костите и мускулите. Тялото го произвежда, когато е изложено на слънчева светлина, но тази способност намалява с напредване на възрастта.

Положителната страна е, че можете да използвате добавки, които го съдържат. По принцип витамин D се намира под формата на продукти, които съдържат ергокалциферол или холекалциферол. Имайте предвид, че като мастноразтворим витамин той се усвоява най-добре, когато се приема с храни, които съдържат малко мазнини, като пъстърва, сьомга и риба тон.

Ниските нива на витамин D могат да повлияят на физическото и психическото благосъстояние. Според публикация в Journal of Aging and Gerontology ниските нива в тялото са свързани с когнитивен спад, депресия, остеопороза, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, диабет и рак.

Поради тази причина Службата за хранителни добавки препоръчва дневен прием от 15 mcg за възрастни на възраст между 19 и 70 години. Започвайки от 71-годишна възраст, тя трябва да бъде повишена до 20 mcg.

Харесва ли ви тази статия? Може да прочетете и: Да останете млади по-дълго: Как да забавите стареенето

4. Магнезий

След 50-годишна възраст магнезият е един от микронутриентите, които не бива да липсват. Необходим е за производството на енергия, структурното развитие на костите и мускулната контракция. Освен това помага за поддържане на кръвната захар и кръвното налягане стабилни.

Проучване от 2021 г., публикувано в Nutrients , съобщава, че сърдечно-съдовите заболявания, високото кръвно налягане, инсулт и болестта на Алцхаймер са свързани с дефицит на магнезий.

Можете да го намерите в ядки, семена и зелени листни зеленчуци. Възрастните обаче може да се нуждаят от добавка. Службата за хранителни добавки препоръчва прием от 420 mg при мъжете и 320 mg при жените.

Добавки с магнезий след 50-годишна възраст
Дефицитът на магнезий може да е виновен за някои нарушения на съня.

5. Добавки, които трябва да приемате след 50: Омега-3

В диетата на хората над 50 също не може да липсва на омега-3. Според проучване, публикувано от изследователи от Римския университет, мастните киселини могат да предотвратят и намалят съпътстващите заболявания при по-възрастни хора. Дори се предполага, че те могат да предотвратят дегенерация на макулата и загуба на слуха.

Те се съдържат в сьомга, риба тон, херинга и сардини, ядки, семена и растителни масла като соя и рапица. Службата за хранителни добавки насърчава дневен прием от 1,6 g при мъжете и 1,1 g при жените.

Добавките, които трябва да приемате след 50, трябва да бъдат предписани от лекар

В заключение, поддържането на правилното хранене е от съществено значение за доброто качество на живот, особено след 50-годишна възраст. Добавките са елементи, които могат да допринесат за вашето благосъстояние и да предотвратят здравословни усложнения.

Не забравяйте, че преди да приемете някоя от тях, е важно да се консултирате със здравен специалист. Необходимо е да установите оптималната за вас дозировка и общото време на прием.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.