Хроно храненето за по-добро здраве: Какви са неговите предимства?

Открийте значението на оптимизирането на времето за хранене, за да увеличите ефективността на метаболитните процеси.
Хроно храненето за по-добро здраве: Какви са неговите предимства?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Хроно храненето е наука, която се фокусира върху оптимизирането на времето за хранене за положително въздействие върху здравето. Това е съвсем нова област, която все още е в процес на разработка, но еволюира значително през последните години. Всъщност вече са направени интересни открития във връзка с метаболитната функция.

Преди да започнем, важно е да отбележим, че времето за хранене може да не влияе по един и същи начин на физиологията на всички хора. Има генетични детерминанти, които ще повлияят на възможните реакции. Въпреки това, висок процент от населението ще се възползва, ако бъдат направени определени промени. Научете повече по темата!

Яжте рано, за да подобрите състава на тялото

Едно от първите заключения, до които стигнаха изследователите в областта на хроно храненето, е, че по-ранното хранене има положителен ефект върху състава на тялото. Проучване, публикувано в списание Nutrients, потвърждава това. В този смисъл обядът трябва да се приема преди един часа, а вечерята – преди девет часа.

Метаболизмът на захарите ще се извършва по-ефективно с тези процедури. Което ще помогне за предотвратяване на сложни проблеми като инсулинова резистентност. Това е прелюдия към диабет и може да повлияе негативно на мобилизирането и окисляването на мазнините.

Следователно има и по-голямо натрупване на мазнини в подкожната тъкан. В тази връзка е важно да се избягват подобни промени в състава на тялото. За да се поддържа добро здравословно състояние.

Важно е обаче не само времето на прием, но и правилният избор на вида на консумираната храна. По принцип винаги трябва да се дава приоритет на пресните храни. Те съдържат висококачествени хранителни вещества.

В същото време те не съдържат прости захари и трансмазнини, елементи, които са склонни да увеличат вътрешното възпаление, както се вижда от изследване, публикувано в BMJ.

Човек, който се храни здравословно.
Установяването на по-ранни часове за хранене от обикновено е свързано с подобрен телесен състав.

Времето за консумация на въглехидрати има значение

Друга от основните концепции на хроно храненето е свързана с необходимостта да се избягва консумацията на прости захари вечер. През това време тялото намалява способността си да метаболизира тези хранителни вещества, така че ефектите им върху метаболизма не са полезни. Ето защо е най-добре да се възползвате от това време, за да задоволите нуждите си от протеини и мазнини.

Вярно е обаче, че има специфични генетични детерминации, които могат донякъде да променят резултатите. Според проучване, публикувано в Nutrition & Diabetes, могат да се определят два различни хронотипа според способността за метаболизиране на захарите в различни часове на деня.

Така някои хора ще могат да използват тези хранителни вещества по-ефективно сутрин, докато други ще имат полза от консумацията им с напредването на деня. В момента обаче няма достатъчно технологични средства за лесно разграничаване на хронотипа на човека.

Поради тази причина общата препоръка е да се избягва консумацията на прости захари вечер, тъй като те обикновено не се използват като източник на енергия по това време и рискът от натрупване е по-голям. Освен това вечерята обикновено е по-леко хранене, така че източникът на протеини и зеленчуци е по-добър за генериране на ситост.

Хроно храненето при лечението на диабет

В контекста на диабет тип 2 хроно храненето изглежда решаващо. Оптимизирането на времето за прием на въглехидрати може да доведе до поддържане на стабилни нива на кръвната захар, което помага да се предотврати влошаване на проблема или излизане извън контрол.

Въпреки това някои експерти подкрепят необходимостта от ограничаване на приема на въглехидрати в диетата като цяло. Това може да е положително на метаболитно ниво.

Въпреки това през следващите няколко години може да се проведат повече изследвания, за да се осигури ефективен модел за разпределение на захарите през целия ден.

Това не само ще бъде от полза за хората с метаболитни патологии, но и спортистите ще открият положителни предимства. Това ще им позволи да попълнят запасите си от гликоген по-лесно и по този начин ще подобрят процеса си на възстановяване.

Плодове
Хроно храненето показва положителен ефект върху лечението на диабет тип 2 и други метаболитни нарушения.

Хроно храненето – определяща дисциплина в здравето

Както видяхте, времето на приема на храна може да повлияе на метаболизма на хранителните вещества. Което оказва влияние върху цялостното здраве. Поради тази причина е важно да се разбере, че консумацията на захар трябва да се избягва през нощта в повечето случаи.

По този начин ще предотвратите появата на патологии като диабет тип 2, стига да водите здравословен начин на живот. Разбира се, трябва да се отбележи, че е от съществено значение да се избягва консумацията на храни с лошо качество, особено индустриално ултра преработени храни.

Тези продукти съдържат висока концентрация на прости захари и изкуствени добавки, елементи, които могат да попречат на правилното функциониране на физиологията през годините. Важно е да се покрият изискванията по отношение на основните хранителни вещества, за да се поддържа добро здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Lopez-Minguez, J., Gómez-Abellán, P., & Garaulet, M. (2019). Timing of Breakfast, Lunch, and Dinner. Effects on Obesity and Metabolic Risk. Nutrients11(11), 2624. https://doi.org/10.3390/nu11112624
  • de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.)351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978
  • Henry, C. J., Kaur, B., & Quek, R. (2020). Chrononutrition in the management of diabetes. Nutrition & diabetes10(1), 6. https://doi.org/10.1038/s41387-020-0109-6

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.