Какво представлява протонната терапия за рак на гърдата?

Ще ви разкажем всичко за тази терапия, която може да бъде много ефикасна при рак на гърдата.
Какво представлява протонната терапия за рак на гърдата?
Mariel Mendoza

Написано и проверено от лекар Mariel Mendoza.

Последна актуализация: 16 май, 2023

Протонната терапия или протонната лъчева терапия за рак на гърдата е усъвършенствана форма на лъчева терапия, използвана за унищожаване на раковите клетки по целенасочен начин. Разликата между протонната терапия и конвенционалната лъчева терапия е, че протонната терапия използва заредени частици, наречени протони, вместо йонизиращо лъчение или рентгенови лъчи.

Това позволява терапията да бъде по-точно насочена към мястото на злокачествените клетки. По този начин се защитават околните здрави тъкани.

Какво представлява протонната терапия?

Протонната терапия за рак се прилага с помощта на устройство, наречено циклотрон. Това устройство изпраща лъч от високоенергийни протони през кожата и директно към тумора.

Използването на протонен лъч, както при конвенционалната лъчева терапия, причинява увреждане на клетъчната ДНК. Тази терапия прониква директно в тумора и позволява по-добро дозиране и дълбочина, намалявайки риска от странични ефекти, свързани с радиационно увреждане на нормалните тъкани.

Ето защо, особено при рак на гърдата, протонната терапия предотвратява радиационно увреждане на сърцето и белите дробове. Това е полезна алтернатива в определени случаи на пациенти, които са изложени на по-висок риск от сърдечни проблеми, или поради техните специфични характеристики, или поради тяхната лична медицинска история.

Това лечение има допълнително предимство. Позволява да се използва по-висока доза протонна терапия за увеличаване на шансовете за убиване на злокачествени клетки.

Жена с рак на гърдата.
Някои пациенти ще имат повишен риск от сърдечни нежелани реакции. При тези пациенти протонната терапия може да бъде от полза.

Как се прилага тази терапия?

Преди лечението трябва да се направи КТ или ЯМР сканиране, за да се установи триизмерна карта на тумора. След това с помощта на компютърни програми и специализиран софтуер онколозите изчисляват как да приложат лечението в точните дози и на правилното място.

Идеалното място за лечение е маркирано върху кожата, така че да може да бъде идентифицирано по време на сесиите без грешка.

Протонната терапия се провежда в подходящо за това помещение. Човекът трябва да бъде държан в точна позиция върху масата за лечение, така че протонният лъч да може да бъде насочен.

Сесията е сравнително бърза и продължава около 30 минути. Обикновено се изпълнява 5 пъти седмично за период от 6 седмици. Това лечение не е болезнено.

Свързани неблагоприятни ефекти

Като цяло, най-честите нежелани реакции на протонната терапия са същите, свързани с конвенционалната лъчетерапия:

 • Умора
 • Отслабване
 • Болка в областта на приложение
 • Зачервяване на кожата около областта на падане на лъча

Всичко, което трябва да знаете за: Характеристики и причини за бучки в гърдите

Ползи от протонната терапия при рак на гърдата

При рак на гърдата тези, които имат най-голяма полза от тази терапия, са пациентите, които са изложени на най-голям риск от радиационни ефекти върху сърцето и коронарните съдове. Това може да се отнася за жени:

 • Които вече са преминали през мастектомия
 • С анамнеза за сърдечно заболяване
 • Които са получили лъчева терапия на отделни лимфни възли.
 • С тумори от лявата страна или в долния квадрант на гърдата.

От друга страна, протонната терапия е показана в случаи на рак на гърдата, диагностициран като някой от следните видове:

 • Повтарящи се
 • Възпалителни
 • Тройно отрицателен
 • Дуктален карцином in situ
 • Инвазивен дуктален или лобуларен карцином
 • Ранни етапи (етап I)
 • Локално напреднал (етап II и III)

Протонната терапия изглежда особено полезна в ранните стадии на рак на гърдата, особено ако жената вече е имала консервативна операция. При такива пациенти повторната поява или разпространението на раковите клетки може да бъде избегнато с този подход.

От друга страна, тя се използва и при рецидиви. Това е добър вариант за тези, които вече са получили конвенционална лъчетерапия в зона, близка до тази, която означава рецидив на тумора.

Изследване на рак на гърдата.
Образните методи позволяват да се определи степента на тумора. След това биопсията установява дали това е степен на заболяването, която би имала полза от протонната терапия.

Достатъчна ли е само тази терапия?

Не, протонната терапия обикновено е само една част от подхода, който също включва операция (мастектомия с или без отстраняване на лимфни възли), конвенционална лъчева терапия, химиотерапия и хормонална, биологична или таргетна терапия.

Освен това тази техника се използва и при други видове рак, а не само при рак на гърдата. Използва се при следните онкологични разновидности – рак на:

Тъй като тази терапия прониква директно в тумора, тя намалява риска от страничните ефекти на радиацията в здравите тъкани. В случай на рак на гърдата предотвратява увреждане на сърцето и белите дробове. Освен това позволява прилагането на по-висока доза.

Това е неинвазивно лечение, удобно за по-бързо връщане към ежедневната активност. Предлага подобни или по-добри резултати от конвенционалната лъчетерапия и намалява риска от разпространение или рецидив на рака.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.