Диети, които ще ви помагат да отслабнете без усилие

Въпреки че може да изглежда като противоречие - за да отслабнете, без да страдате, не би трябвало да сте на диета. Тайната е да се научите как да се храните правилно и да увеличите консумацията на здравословни храни, които ще ви заситят.
Диети, които ще ви помагат да отслабнете без усилие
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 11 август, 2023

Знаете ли, че има диети, които ще ви помогнат да отслабнете без усилие?

Когато мислим за диети или режим на хранене, автоматично си представяме, че ще бъде ужасно, че ще бъдем гладни през цялото време и непрекъснато ще бъдем в ужасно настроение.

Но можете да отслабнете, без да страдате. Как? Ще ви разкажем в тази статия.

Възможно ли е да отслабнете без усилие?

Да бъдете на диета не е синоним на страдание. Това е идея, която погрешно ни се предава от поколение на поколение.

Добрата новина е, че можем да отслабнем, без да изпитваме глад, без да се страхуваме от „йо-йо ефекта“ и без да сме депресирани, в лошо настроение или нервни.

Обърнете внимание на тези съвети за идеалната диета:

1. Как да отслабнете без усилие – кажете сбогом на храните, които убиват метаболизма

Как да отслабнете без усилие - избягвайте вредните храни.

Можем да разделим храните, които не са от полза за нашето тяло, а напротив – нанасят вреди, в три групи: преработени захари, преработено брашно, мазнини.

Колко от храните, които консумирате, са включени в този списък? Със сигурност по-голямата част от тях.

Един от проблемите, които предизвикват, е подуване. Една от причините, поради която не можете да отслабнете, е поради нишестетата и мазнините, които се натрупват в тъканите ви.

2. Не спазвайте крайни диети

Въпреки че може да изглежда странно, най-добрата диета за отслабване без страдание всъщност е…да не сме на диета!

Това е така, защото за много хора преброяването на калориите и четенето на етикетите на храните, както и следенето на кантара, се превръщат в мания.

Непрекъснатото мислене за теглото и за храните, които са „позволени и не са позволени“, не е добре за нашето физическо или психическо здраве.

Поради това е по-добре да не сме на диета. Особено, когато става въпрос за тези диети, които обещават чудо – загуба на тегло само за няколко седмици.

3. Как да отслабнете без усилие – яжте добре на закуска

Какво трябва да знаете за закуската

Основата на здравословното хранене идва от това да осигурим на тялото нужните му вещества. Така че, осигуряването на здравословна закуска е от голямо значение поради много причини.

Първо, защото тя осигурява на тялото ви необходимите хранителни вещества, за да премине през дългия работен ден (не забравяйте, че сте спали в продължение на часове и че не сте яли през това време).

Също така, пълноценната закуска ви помага да избегнете преяждането през целия ден и да ви предпази от чувството на глад до обяда ви. Той също така ви позволява да имате енергия, да бъдете по-продуктивни и т.н.

Продължителното гладуване води до трупането на мазнини, защото тялото не получава храна, така че преминава в режим на съхранение.

Опитайте се да включите в закуската си следните групи храни: плодове, зеленчуци, млечни продукти, зърнени храни… без пържени, сладки или подобни храни.

4. Не се качвайте на кантара постоянно

Теглото на тялото варира поради различни причини.

  • Например, ако се претеглите сутрин преди закуска теглото ви няма да е същото като вечерта, след като сте яли различни ястия през целия ден.
  • Също така ще получите различни резултати, ако се претеглите преди да сте спортували в сравнение с това, след като сте приключили тренировка.
  • Вашето тегло може дори да се промени в зависимост от това дали сте ходили до тоалетна, колко вода сте изпили или дали сте в менструация.

Най-правилното нещо е да се претегляте всеки месец и да се опитвате да го правите при същите условия (например, винаги след закуска и преди тренировка).

5. Как да отслабнете без усилие – яжте по-често (но по-малко храна)

Как да отслабнете без усилие - яжте повече плодове и зеленчуци

Един от основните проблеми при „магическите диети” е, че те значително намаляват приема на храна.Това не е добре, защото нашето тяло се нуждае от различни хранителни вещества.

Не е препоръчително да ядете само кисело мляко за обяд, или само купа супа за вечеря. Един добър начин да отслабнете без усилие е да ядете по-често, но по интелигентен начин.

Какво означава това? По принцип това означава, че вместо да приемете 4 обилни ястия, може да имате 6, но по-малки. Това е същото количество храна, но разделено на повече хранения.

Добра идея е да се яде на всеки 3 или 4 часа. По този начин ще се чувствате по-малко гладни на обяд или вечеря, тялото ви ще има непрекъснато енергия и стомахът ви ще изгаря мазнините, когато работи за храносмилането на храните.

6. Дъвчете добре храната си

Това е още един трик, който може да ви помогне да отслабнете, без да се налага да страдате с „чудотворни“ диети.

  • Когато ядем бавно, поглъщаме по-малко храна. Това е така, защото когато мозъкът ни получи сигнал от стомаха, че сме сити, обикновено е твърде късно.
  • Дъвченето на всяка хапка 30 пъти също ще помогне, защото храносмилателната ви система ще получи храната по-обработена.
  • Нещо, което също може да ви помогне е да използвате по-малки чинии. По този начин ще приемате по-малки порции.

Препоръчваме ви да прочетете и: Скоростта на хранене влияе ли на вашето тегло?

7. Как да отслабнете без усилие – не се лишавайте от храните, които харесвате

Избягвайте сладкиши.

Винаги можете да се насладите на сладолед, парче торта или хамбургер, когато го правите в умерени количества. Яжте една от любимите си храни веднъж седмично и не се страхувайте от това, че ще “изневерите” на вашата диета.

Голямото предимство на това е, че ще ви помогне да избегнете безпокойството и глада. Също така, следващия път, когато се сблъскате с хранатa, която обичате, няма да изпитате нужда да я изядете за секунди.

8. Яжте повече протеини

Това хранително вещество има много ползи за нашето тяло и ни помага да отслабнем, без да страдаме.

При всяко хранене се опитайте да включите протеини, придружени с плодове и зеленчуци, за да се чувствате сити и енергични. Протеините съдържат малко калории, засищат добре и са много полезни.

9. Не се разсейвайте, докато ядете

Изключете телевизора,  оставете телефона и спрете да четете книгата, която обичате, докато се храните. Ако правите нещо друго, докато ядете, ще консумирате повече храна или повече храна с по-лошо качество.

Също така,  не сдъвквате храната си както трябва и на мозъкът ви ще му отнеме повече време, за да получи съобщението от стомаха, че е вече сит, тъй като е фокусиран върху нещо друго.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hannou SA., Haslam DE., McKeown NM., Herman MA., Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin Invest, 2018. 128 (2): 545-555.
  • Brikou, D., Zannidi, D., Karfopoulou, E., Anastasiou, C. A., & Yannakoulia, M. (2016). Breakfast consumption and weight-loss maintenance: Results from the MedWeight study. British Journal of Nutrition.
  • Jager R., Kerksick CM., Campbell BI., Cribb PJ., et al., International society of sports nutrition position stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr, 2017.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.