Как да си направим здравословен сладолед вкъщи?

27.02.2019
Сорбето е подходящо за вас, ако сте на диета, тъй като има ниско съдържание на мазнини, холестерол, калории и захар.

Кой не обича сладолед през лятото? Всъщност има и такива, които го консумират, дори когато навън е студено. В тази статия ще научите различни рецепти, за здравословен домашен сладолед с няколко прости съставки. Ще го имате в наличност, без да се налага да излизате и да го купувате.

Сорбе или сладолед?

Не е лошо дори да  сте на диета да се насладите на плодов сладолед или сорбе (също „шербет“), както са известни на много места. Сорбето е подходящо, когато искате да се разхладите и да утолите жаждата си в горещ ден, независимо дали е в офиса, на плажа или на село. Освен това можем да си го направим сами със сезонни плодове. Сорбето е подходящо ако сте на диета, тъй като има ниско съдържание на мазнини, холестерол, калории и захар.

Разбира се, можете да си направите и обикновен сладолед с мляко, който може да се консумира като десерт или лека закуска. Той обаче няма да утоли жаждата ви и трябва да бъдете внимателни с добавеното количеството захар. Въпреки това, сладоледът е предпочитан заради неговата консистенция и вкус.

Сорбе или сладолед?

Здравословен домашен сладолед

  • Съществуват три начина на приготвяне: с плодове, с плодове и мляко и с чайове.Първият вариант е с плодове. Добре е да изберете летни, защото съдържат много вода и са сладки. Можете да приготвите сладолед с диня, праскова, малина, лимон и т.н. или да направите комбинация от няколко плода –   пъпеш, круша и ябълка, череша и портокал. Нарежете плодовете на ситно, добавите лед и ги сложите в блендер, за да получите един чудесен студен десерт за минути. Не забравяйте, че колкото по-малко добавки има, толкова по-здравословен и натурален ще бъде сладоледът.
    Сладолед с чай
  • Вторият вариант е най-популярен, благодарение на своята консистенция. Освен това ще изглежда, сякаш сте купили сладоледа от магазина. Прясното и киселото мляко се използват като сгъстители и придават аромат. Можете да добавите яйца – за протеини и гъстота. Използвайте и плодове (за предпочитане – банан, праскова или ананас, т.е. по-месести).
  • Третият вариант е сладоледът с чай. Пригответе напитката, както обикновено (сушен или торбички), оставете го да се охлади и след това сипете в разтвора натрошен лед. Измежду предложенията за по-вкусни сладоледи са: зелен чай, с канела,  с ябълка, черен чай или ментов.
Здравословен домашен сладолед

Вижте още: Плодовете: най-добрите натурални диуретици

Най-добрите рецепти

Идеален е за деца и лесно се приготвя ( най-добре – през лятото, когато е сезонът на прасковите). Съставки: 2 чаши обезмаслено мляко на прах, 1 чаша обезмаслено прясно мляко, 1 чаша захар (може да използвате 2/3 подсладител), 1 разбито яйце, ¼ чаена лъжичка екстракт от ванилия или бадем, 2 средно големи праскови или чаша нарязани праскови. Смесете млякото, захарта, яйцето и ванилията и разбийте сместа, докато стане хомогенна. Можете да използвате миксер или блендер. Добавете прасковите, изсипете сместа в съд и го сложете във фризера. Оставете я там поне 1 час преди сервиране.

  • Рецепта за лимонов сладолед:

Утолява жаждата и е вкусен. Необходими продукти: ½ чаша обезмаслено мляко, 1/2 чаша прясно изцеден лимонов сок (някои избират този, който се предлага в бутилка), ½ чаша сметана, щипка сол, консерва обезмаслено мляко на прах, галета,  лимонови резенчета. Смесете млякото със сока, сметаната, солта и млякото на прах в блендер. Поставете сместа за половин час в хладилника. Когато тя стане полутвърда, прибавете галетата и я сложете във фризера за 1 час. Можете да гарнирате сладоледа с лимонови резенчета и бисквита.

Сладолед

Прочетете и това: Отглеждане на лимоново дърво от семена

  • Бананов сладолед:

Без съмнение това е един по-различен начин да се насладите на този плод, който можете да намерите през цялата година и е любим на децата. Съставките са един банан, три супени лъжици обезмаслено мляко и една супена лъжица нарязани орехи. Нарежете банана и го сложете във фризера за два часа. След това го поставете в блендера заедно с млякото. Смесва се добре. Добавете ядките и продължете да бъркате. Поставете сместа в хладилника, докато стане готова за сервиране.

  • Сладолед с киви:

Имате нужда от 200 грама киви, 100 мл вода, една супена лъжица захар и половин лъжица натурален желатин. Смесете всичко, с изключение на желатина (добавяте го, когато всичко друго е добре смесено). Напълнете форми и ги сложете във фризера за един час. След това добавете ако желаете поставете дръжки, за по-голямо удобство при консумация. Оставя се в продължение на поне два часа.

  • Сладолед с ягоди и портокали:

Снабдете се с 200 грама ягоди или други горски плодове, 100 мл портокалов сок, 1 супена лъжица захар и половин лъжица натурален желатин. Смесват се първите три съставки и след това се добавя желатин. Напълнете форми и ги сложете във фризера. След един час поставете дръжките в сместа  швъв фризера още два часа.