6 храни, които поддържат мозъка активен

Заложете на овесени ядки, банани, броколи, орехи, мазна риба и шоколад
6 храни, които поддържат мозъка активен

Последна актуализация: 22 ноември, 2018

Как е паметта ви? А издръжливостта на стрес? Трудно ли се концентрирате? Ако смятате, че мозъкът ви може би има нужда от по-добър начин да получи малко повече енергия и храна, не търсете повече начини за това. В тази статия ще ви разкрием няколко прости правила, които не трябва да пропускате, за да поддържате мозъка активен.

Значението на храненето за здравето на мозъка

Трябва да запомните един много важен факт за мозъка. Това е един от органите, който изисква повече енергия, почти 20%. Ето защо не трябва да го пренебрегвате и да се съсредоточите върху това, какви храни ще консумирате, които ще спомогнат функционирането му, ще подобрят кръвообращението, за да се избегне появата на възможни тромби (кръвни съсиреци). Също така трябва да му осигурите правилно хранене, така че функциите му да не бъдат засегнати. Един ясен пример за това, как вредите на себе си с неправилно хранене, е ситуацията, когато излизате сутрин, без да сте закусили.

Пропускането на закуската или неправилното хранене по принцип могат да доведат до трудности с концентрацията и главоболие. Трябва да взимате под внимание храните, които помагат на мозъка да бъде по-активен, здрав и млад. Искате ли да знаете кои са те? Внимание!

Здравословни храни, поддържащи мозъка активен

1. Овесени ядки

Овесените ядки ще ви помогнат да поддържате мозъка активен.

Обичате ли овесени ядки? Те са изключително полезни за мозъка и можете да ги хапвате под различни форми, от натурални до полезна овесена вода. Те съдържат много протеини и аминокиселини, които са чудесни за мозъка, заедно с ненаситени мазнини, витамини В1, В3, фолиева киселина и витамин Е, калий, селен, фосфор, магнезий… В допълнение към подобряване на мозъчните функции, включително и на паметта, те са отлично средство за подобряване здравето на сърцето.

2. Банани

Бананите са сред храните поддържащи мозъка активен.

Колко банани имате у дома точно в този момент? Никога не трябва да оставате без тях, не забравяйте това. Те са богати на глюкоза, която е от съществено значение за осигуряване енергия на мозъка. Съдържат и витамин В6, фолиева киселина и важни минерали – като магнезий, калций, фосфор и, разбира се, калий. Те са много енергийна и здравословна храна, която съдържа и разтворими фибри, помагащи за движенията на червата и предотвратяващи запека. На последно място, тъй като са много богати на витамин В6, бананите подобряват паметта и повишават настроението. Не се препоръчват, ако страдате от диабет.

3. Броколи

Броколите ще ви помогнат да поддържате мозъка активен.

Сред най-здравословните и най-препоръчваните зеленчуци са броколите – представителна семейство Кръстоцветни, като карфиола или брюкселското зеле, които са богати на протеини, фибри, витамини A, C, E, K и всички ценни компоненти, принадлежащи към групата на витамин В. Ето защо, бидейки богати на витамини B3 и B6, те са отлично средство за подобряване на паметта. Най-полезни са, когато се ядат приготвени на пара или сурови, защото така запазват максимално полезните си качества.

4. Орехи

Орехите са топ храна, поддържаща мозъка активен.

Със сигурност вече знаете този факт. Орехите са най-препоръчваните от лекарите ядки за здравето, за подобряване нивата на холестерола и капацитета на мозъка. Но каква е тяхната тайна? Те съдържат линоленова киселина, омега-3, фибри, витамини В1, В2, В3, В6, фолиева киселина, магнезий, мед, селен, флавоноиди и, разбира се, витамин Е. Те са полезни за сърцето и мозъка, но яжте само 3 до 4 ореха на ден, защото са с доста висок индекс на калории.

5. Мазна риба за поддържане на мозъка активен

Мазната риба е сред храните,които улесняват поддържанета на мозъка активен.

Колко риба ядете седмично? Важно е тя да бъде мазна риба. Причината винаги да се препоръчва мазна риба е, че съдържа есенциални полиненаситени мазнини, като омега-3, така необходими за здравето на сърцето и мозъка. В идеалния случай се препоръчва консумацията на мазна риба от 3 до 4 пъти седмично. Всички в семейството трябва да имат в менюто си тази храна редовно – както децата, така и възрастните!

6. Шоколад

Тъмният шоколад е любима храна поддържаща мозъка активен.

Доволни ли сте, че включихме шоколада в този списък? Разбира се, не може да го пропуснем. Трябва обаче да го консумирате в умерени количества и не забравяйте, че най-полезният шоколад е този с най-голямо съдържание на какао. Най-добре е да се приемат около 30 гр. тъмен шоколад на ден. Това е чудесен антиоксидант, съдържащ калий, калций, магнезий и всички витамини от група В. Ако хапвате редовно и без да прекалявате, той ще ви осигури много полезни хранителни вещества за сърцето и мозъка. Вземете само едно парченце шоколад и ще усетите незабавно чувството за благосъстояние поради ендорфините – тези елементи, отделяни от мозъка, когато сме щастливи или ядем любимите си храни. Няма никакво съмнение в това – малко количество шоколад всеки ден е полезно!

За поддържане на мозъка активен, здрав и млад запомнете, че трябва да включвате тези храни в ежедневното си меню. Също така, не забравяйте да пиете много течности и да водите активен начин на живот. Бъдете дейни физически и психически; не забравяйте да подхранвате любопитството си – четете, стимулирайте интереса си всеки ден и се радвайте на живота. Един добър стимул, желанието да научите нови неща и подходящата диета могат да направят много за здравето на мозъка. А какво ще стане, ако започнете още днес да се грижите за себе си малко повече?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.