Диетата със супа: защо не е добър вариант за отслабване?

Диета за отслабване с няколко килограма на седмица? Коя е най-подходяща? Диетата със супа?
Диетата със супа: защо не е добър вариант за отслабване?

Последна актуализация: 27 май, 2023

Диетата със супа не е добър вариант за отслабване, въпреки че много гурута твърдят, че е ефективна. Това е силно ограничителна диета, която увеличава риска от развитие на дефицит и дори може да компрометира цялостното ви здраве.

За да отслабнете, не трябва да гладувате или да премахвате цели групи храни, а по-скоро да насърчавате добрите навици и да коригирате приема си според вашите нужди. И въпреки че тези диетични планове работят в краткосрочен план, техните контрапродуктивни ефекти са достатъчна причина да ги избягвате. Ще ви разкажем повече по-долу.

Какво представлява диетата със супа?

Супената диета е диетичен метод, при който е разрешена консумацията само на супи. Често те са направени от храни на растителна основа; те обаче могат да включват парчета постно месо и масло.

Основната й цел е бърза загуба на тегло. Привържениците твърдят, че е възможно да се свалят между 3 и 8 килограма телесно тегло за една седмица. Разбира се, това е първият предупредителен знак за опасностите.

Тъй като това е агресивна и ограничителна диета, тези, които я следват, са изложени на странични ефекти, вариращи от леки до тежки. Не е подходяща за спазване в средносрочен план, тъй като скоро ще се появи състояние на тревожност, което ще наруши спазването й.

Съществува висок риск от поява на йо-йо ефект и развитие на хронични патологии при спазване на тези видове диети.

Диетата със супа.
Спазването на диетата на супи е опасно, защото води до хранителни дефицити.

Основни недостатъци

Тъй като супите обикновено се приготвят само от зеленчуци, тази диета е лишена от протеини. При липса на този важен макроелемент, тялото започва прогресивно да губи чиста маса поради катаболизъм.

За да се поддържа мускулната маса  е необходимо да се консолидира прием на поне 0,8 грама протеин на килограм тегло при заседнали хора, както се посочва в проучване, публикувано в Annals of Nutrition & Metabolism .

От друга страна, изискванията за мазнини също няма да бъдат изпълнени. Това също е проблем, защото има тенденция да се увеличава вътрешното възпаление. Това увеличава риска от сърдечно-съдови, храносмилателни заболявания и хормонални смущения.

При мъжете, например, доказателствата показват, че консумацията на малко наситени липиди потиска производството на тестостерон.

Въпреки това, не трябва да се пренебрегва, че отлаганията на микроелементи намаляват поради ограничения характер на тази диета. Чрез намаляване на витамините A, E, C и D, имунната система се засяга и рискът от инфекции и заболявания се увеличава.

Странични ефекти от диетата със супа

Когато се предложи толкова рестриктивна диета като диетата със супа, обичайно е да изпитате йо-йо ефект. Не може да се спазва повече от една или две седмици, тъй като калорийното и хранително ограничение започва да се проявява със здравословни проблеми.

Всъщност само спазването на диетата за няколко дни ще повлияе на метаболизма. Поради тази причина, след като хората приключат с тази диета, е обичайно да изберат диета, която е дори по-вредна от първоначалната. Поради това мастното тегло се възстановява за кратко време и дори в по-големи количества.

В допълнение към това могат да възникнат сериозни усложнения, ако се удължи във времето. Една от най-честите е анемията поради дефицит на желязо или витамин В12. Последният присъства само в храни от животински произход, така че е необходимо да се осигури диета, която отговаря на нуждите на човека в този смисъл.

В крайна сметка, течни диети като тези са склонни да причиняват електролитен дисбаланс. Могат да възникнат ситуации на натриев или калиев дефицит. В случая с натрия, недостатъчното количество може да причини хипонатриемия.

Други нежелани реакции са както следва:

  • Умора
  • Замаяност
  • Затруднено концентриране
  • Припадъци
Ефекти от супената диета.
Диетата със супа е много ограничаваща по отношение на хранителните вещества и калориите и може да причини състояние на умора и слабост.

Диетата със супа е наистина опасна

Накратко, диетата със супа със сигурност не е добър вариант. Когато се стремите да отслабнете, по-добре е да изберете други варианти, които комбинират оптимален прием на хранителни вещества с редовни упражнения.

Ясно е, че трябва да се постигне калориен дефицит. За да се изпълнят целите, но той не трябва да бъде прекомерен. В противен случай няма да се запази в средносрочен и дългосрочен план. Да не говорим за факта, че резките промени в състава на тялото ще променят метаболитната функция и ще увеличат риска от заболяване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Roberts DC. Quick weight loss: sorting fad from fact. Med J Aust. 2001 Dec 3-17;175(11-12):637-40. doi: 10.5694/j.1326-5377.2001.tb143759.x. PMID: 11837873.
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
  • Whittaker J, Wu K. Low-fat diets and testosterone in men: Systematic review and meta-analysis of intervention studies. J Steroid Biochem Mol Biol. 2021;210:105878. doi:10.1016/j.jsbmb.2021.105878
  • Mitra S, Paul S, Roy S, Sutradhar H, Bin Emran T, Nainu F, Khandaker MU, Almalki M, Wilairatana P, Mubarak MS. Exploring the Immune-Boosting Functions of Vitamins and Minerals as Nutritional Food Bioactive Compounds: A Comprehensive Review. Molecules. 2022 Jan 16;27(2):555. doi: 10.3390/molecules27020555. PMID: 35056870; PMCID: PMC8779769.
  • Blomain ES, Dirhan DA, Valentino MA, Kim GW, Waldman SA. Mechanisms of Weight Regain following Weight Loss. ISRN Obes. 2013 Apr 16;2013:210524. doi: 10.1155/2013/210524. PMID: 24533218; PMCID: PMC3901982.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.