Какво представлява моно диетата и защо не се препоръчва?

При моно диетата се включва само един вид продукт на хранене. Използва се за бързо отслабване, но в действителност крие много недостатъци.
Какво представлява моно диетата и защо не се препоръчва?

Последна актуализация: 01 март, 2023

Ограничителните хранителни планове като моно диетата обикновено не работят в средносрочен и дългосрочен план. Всъщност те дори създават проблеми. Освен това ефективната загуба на тегло зависи от други фактори, като редовни физически упражнения.

Препоръчително е първо да насърчите натрупването на мускули, за да е по-лесно да поддържате енергиен дефицит след това. Трябва да се прилагат и други здравословни навици. Но да се върнем на основната тема… какви са недостатъците на моно диетата?

Как се провежда моно диетата?

Истината е, че информацията за моно диетата е противоречива. Някои хора твърдят, че само определена храна може да се консумира през целия ден. Други твърдят, че този избор важи за всяко хранене.

Във всеки случай говорим за много рестриктивен подход, който ще доведе до значителни хранителни дефицити. Първото нещо, което ще се случи – наред с други неща – е влошаване на мускулната маса. За да се поддържа мускулна маса, от съществено значение е да се осигури минимален дневен прием на протеини, което е трудно при диета с една храна.

Според изследване, публикувано в Annals of Nutrition & Metabolism, най-малко 0,8 грама протеини на килограм телесно тегло са необходими за правилното функциониране на мускулите. При спортистите изискванията се умножават по 2 или 3 пъти.

Моно диетата.
Моно диетата е рестриктивна и води до хранителни дефицити и излага здравето на риск.

Как да спазваме моно диета?

Има няколко вида моно диети и затова има различни алтернативни подходи. Въпреки това, често се основава на един вид храна при всяко хранене; това може да са картофи, ябълки, яйца и др.

Съществува обаче и възможност за включване на повече разнообразие чрез използване на храни от една и съща група. Така може да обхваща различни видове зърнени храни, постно месо, зеленчуци или плодове.

Няма указания за това колко дълго е безопасно да го следвате. Но поради ограничителния си характер не може да продължи повече от две седмици. В противен случай хранителният дефицит ще започне да компрометира здравето.

До този момент е вероятно да сте отслабнали. И въпреки че това е поразително, всъщност е придружено от други негативни ефекти върху физическото и психическото състояние.

След две седмици постепенно въвеждате други храни като супи, салати и смутита. След това следващата стъпка е да се върнете към балансирана и разнообразна диета, с храни от всички хранителни групи и без ограничения.

Сред най-разпространените храни за включване в моно диетата са картофи, яйца, ябълки, банани, шоколад и грейпфрут. Въпреки това е възможно да се направи и с месо или бобови растения.

Моно диетата помага ли ви да отслабнете?

Противно на това, което твърдят нейните защитници, моно диетата не е ефикасен вариант за отслабване. Вярно е, че можете да свалите няколко килограма с този подход, но част от тях ще бъдат гликоген и течности.

Междувременно ще унищожи част от мускулната тъкан, което е лошо за вашето здраве и състоянието на телесния състав в средносрочен план. В резултат на това възобновяването на нормалната ви диета ще доведе до увеличаване на теглото, дори повече, отколкото преди да започнете тази диета.

Този тип ограничителна диета обикновено води до йо-йо ефект и човекът ще се окаже на по-лошо място, отколкото когато е започнал. Винаги е по-добре да следвате добрите навици, а не плановете за чудеса.

Противопоказания за моно диета

Освен загубата на мускулна маса и последващия ребаунд ефект, моно диетата има и други противопоказания, за които си струва да знаете. Важно е да се отбележи, че недостатъчният прием на мастни киселини обуславя хормоналната среда.

Например, ако мазнините не се консумират в оптимални количества, нивата на тестостерон ще бъдат потиснати, което се отразява на жизнеността, силата и здравето, според проучване в The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology.

Ще има и проблеми при контролирането на създаването на свободни радикали, тъй като доставката на антиоксиданти няма да е достатъчна. Това води до ускоряване на процеса на стареене и повишен риск от развитие на хронични патологии.

Постепенно хората изпитват дисфункция на митохондриално ниво и повишено възпаление, което води до клетъчно увреждане на ниво ДНК.

Други варианти за отслабване

Когато става въпрос за загуба на тегло, не е необходимо да се предприема толкова ограничителен подход. За предпочитане е да се покрият нуждите от протеини в контекста на разнообразна, макар и леко енергийно дефицитна диета.

Това, което наистина ще направи разликата, е физическата активност. Много е трудно да отслабнете само чрез намаляване на калориите. Трябва обаче да приложите други здравословни навици, като например:

  • Намаляване на преработените храни в диетата.
  • Подобряване качеството на съня.
  • Увеличаване на потреблението на вода.
  • Въвеждане на силови тренировки.
Отслабване.
Загубата на тегло изисква мултидисциплинарен и персонализиран подход. Ето защо чудодейните диети не са добър вариант.

Ограничителните диети изобщо не са препоръчителни

Накратко, моно диетата не е добър избор за отслабване. Това е ограничителна и неустойчива диета, която ще доведе до дефицит на основни хранителни вещества. По този начин ще доведе до промени в нормалното функциониране на тялото. От своя страна повишава риска от хронични заболявания и преждевременно стареене.

Всяка диета с чудодейни свойства обикновено има странични ефекти върху здравето. Въпреки че обещават страхотни резултати за кратко време, тези диети често водят до последващ йо-йо ефект, в допълнение към няколко опасности по време на прилагането им.

По-добре е да мислите в средносрочен план и да приложите устойчив вариант, който генерира траен резултат. И като се има предвид сложността на всеки организъм, най-добре е да имате персонализиран план създаден от специалист по хранене.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
  • Whittaker J, Wu K. Low-fat diets and testosterone in men: Systematic review and meta-analysis of intervention studies. J Steroid Biochem Mol Biol. 2021;210:105878. doi:10.1016/j.jsbmb.2021.105878
  • Singh RK, Kumar P, Mahalingam K. Molecular genetics of human obesity: A comprehensive review. C R Biol. 2017;340(2):87-108. doi:10.1016/j.crvi.2016.11.007
  • Tahreem A, Rakha A, Rabail R, Nazir A, Socol CT, Maerescu CM, Aadil RM. Fad Diets: Facts and Fiction. Front Nutr. 2022 Jul 5;9:960922. doi: 10.3389/fnut.2022.960922. PMID: 35866077; PMCID: PMC9294402.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.