Диетата на вашето дете се променя след втория му рожден ден

Добре подбраната диета е от съществено значение за правилното развитие и растеж на вашето дете. На 2-годишна възраст можете да включите определени храни в диетата му, които ще му осигурят повече хранителни вещества.
Диетата на вашето дете се променя след втория му рожден ден
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Daniela Colmenares

Последна актуализация: 26 август, 2022

От 2-годишна възраст диетата на вашето дете се променя. Това, което наистина имаме предвид, е, че хранителните му нужди се променят. Децата вече са по-активни, а в някои страни наближават училищна възраст. На тази възраст детето ви трябва да има четири хранения на ден, в които трябва да разпределите калорийния прием, както следва:

 • Закуска: 30% от дневния калориен прием.
 • Обяд: 25% от дневния калориен прием.
 • Закуска: 15% от дневния калориен прием.
 • Вечеря: 30% от дневния калориен прием.

Защо диетата на вашето дете се променя, когато навърши две години

От 2-годишна възраст диетата на вашето дете се променя. Децата започват да развиват навика да отхапват и дъвчат храна. Това се дължи на факта, че на тази възраст излизат вторите кътници от млечните им зъби. Така че вече можете да добавяте малки парченца месо, зеленчуци и плодове към диетата на детето си.

На 2-годишна възраст е нормално децата да се опитват да ядат с прибори за хранене, тъй като се стремят да имитират родителите си. Отначало обаче ще им бъде трудно да ги използват и обикновено прибягват до пръстите си, за да хванат храната си.

Каква храна трябва да включва диетата на вашето дете?

Диетата на вашето дете се променя.

Диетата на вашето дете на 2-годишна възраст трябва да включва

 • Зърнени храни
 • Бобови растения
 • Яйца
 • Мляко и неговите производни
 • Червено месо
 • Домашни птици

За правилен растеж и развитие на костите, експертите препоръчват 2-годишното дете да консумира поне половин литър мляко дневно, както се посочва тази информация от Американската академия по педиатрия. Освен това закуската трябва да е пълноценна. С това имаме предвид, че трябва да включва всички групи храни.

Що се отнася до хранителните навици, трябва да споделяте храна с тях на масата. По този начин те ще се научат как да се държат, когато сядат да ядат. По същия начин обядът или вечерята трябва да бъдат време за насърчаване на семейната комуникация.

Също така е препоръчително да се насърчава устната хигиена. Дайте пример на детето си, като си миете зъбите след всяко хранене. Можете да направите този момент забавен, като пуснете музика, докато ги учите да се мият с четка.

1. Включете бобови растения

Бобовите растения са основна храна и не бива да липсват от диетата на вашето дете. Те са с високо съдържание на желязо, витамини, фибри и протеини. Освен това осигуряват фолиева киселина и калций, които са минерали, които допринасят за физическото и умственото развитие на вашето дете.

Момче яде.

На двегодишна възраст децата са много активни и постоянно се движат. Поради тази причина бобовите растения са идеалната храна за покриване на ежедневните им нужди, тъй като осигуряват необходимото количество енергия. Те са с ниско съдържание на мазнини, но са богати на минерали и витамини от група В. Също така помагат за предотвратяване на анемия и запек.

Включването им в менюто на вашето дете поне два пъти седмично ще осигури правилното функциониране на храносмилателната му система.

2. Включете зеленчуци

Тази група храни допринася за развитието на детето. Освен това са с ниско съдържание на калории, което ги прави идеалната храна за тези, които са склонни към затлъстяване.  Зеленчуците също така помагат за предотвратяване на много детски заболявания като храносмилателни разстройства, диабет, холестерол и дори рак. Това показва тази информация на Световната здравна организация (СЗО).

Експертите препоръчват да се консумират зеленчуци до два пъти на ден. Практичен начин да ги включите в диетата на вашето дете е под формата на пюрета или компоти. Друг вариант е да направите смутита и да ги комбинирате със зеленчук, например ананас с листа от спанак и краставица.

3. Включете зърнени храни

Зърнените храни са част от групата на въглехидратите. Те осигуряват витамини, минерали, протеини, мастни киселини и фибри в диетата на вашето дете, както е показано в тази статия, публикувана в списание Nutrition Reviews. Те са отговорни за осигуряването на енергията, от която вашето малко дете се нуждае в ежедневния си живот.

Можете да ги давате на детето си по време на закуска и за междинна закуска. Минералите и витамините, осигурени от зърнените култури, спомагат за насърчаване на растежа и развитието по по-здравословен начин.

Може ли вашето малко дете да яде сладко на две години?

Да, след една година вашето мъниче може да консумира сладкиши. Децата изгарят много енергия поради високото си ниво на активност, което в известен смисъл би могло да оправдае определен прием на захар. Все пак трябва да контролирате количеството сладкиши, които детето ви консумира, в противен случай може да развие затлъстяване или диабет.

Приемът на захар при деца може да е полезен на дневна база, но трябва да бъде умерен. Най-добрата идея е да поддържате консумацията им до три супени лъжици на ден, както посочва тази информация от Комитета по хранене на Европейското дружество по педиатрична гастроентерология, хепатология и хранене (ESPGHAN). Освен това количеството варира според нуждите на всяко дете от калории, така че се консултирайте с вашия педиатър.

Каква храна трябва да избягвате в диетата на вашето дете?

Дете, което не иска да яде.

Диетата на вашето дете се променя на двегодишна възраст, но стомахът му не е подготвен да обработва всички видове храна. Трябва да внимавате, когато включвате някои продукти в диетата на децата, тъй като те могат да причинят храносмилателни проблеми или алергии. Ето списък с храни, които трябва да избягвате.

 • Торти и сладки храни: Високото им съдържание на захар и трансмазнини може да бъде пагубно за здравето на вашето дете.
 • Безалкохолни напитки и газирани напитки: Те са с високо съдържание на кофеин, захар и химикали, предизвикващи пристрастяване. Те могат да причинят чревни и стомашни увреждания при деца, както се вижда от това проучване, публикувано в списанието Nutrients. Те дори могат да причинят нарушения на съня.
 • Ядки: Обичайно е децата в ранна възраст да са алергични към тези храни, така че не трябва да ги включвате в диетата на детето си преди 5 или 6-годишна възраст.

В обобщение

Накратко, на 2 години детето може да се храни разнообразно, стига менюто да е съобразено с хранителните му нужди. Разнообразната, нискомаслена и балансирана диета е основата за правилния растеж и развитие на вашето дете. Освен това на тази възраст вашето мъниче ще ви покаже кои са любимите му храни.

Важното е детето да има разнообразно меню и да не включвате винаги едни и същи плодове или един и същ протеин. По този начин не ограничавате вида на витамините, протеините и минералите, които детето ви получава. Освен това ще му позволите да опита нови вкусове и текстури.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.