Диетата на играчите, които участваха в Катар 2022 г

Диетата на футболистите в Катар 2022 бе строга. Диетолозите, треньорите и дори техническите директори се стремяха да оптимизират представянето чрез правилно хранене.
Диетата на играчите, които участваха в Катар 2022 г
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 28 февруари, 2023

Диетата на играчите, които играха в Катар 2022, надхвърля обичайните планове за хранене, които всяка звезда следва в своя клуб, където играят през по-голямата част от годината. Бе време да продължат рутината на фона на стреса и жегата, които добави Световната купа. Ето защо ще разгледаме най-важните точки от диетата на футболистите, които са безспорни фигури в своите национални отбори.

Диетата на играчите, играли в Катар 2022 г

1. Диетата на Кристиано Роналдо

Кристиано Роналдо беше решаваща част за победата на Португалия срещу Гана. Въпреки че европейците нямаха какво да спестят, за да постигнат победата, присъствието на терена на петкратния носител на Златната топка бе респектиращо.

В допълнение към тренировките, които спортистът практикува ежедневно, за да поддържа физиката си с малко наранявания, спазва и хранителен режим, който е създаден от личен готвач. Според изявленията на готвача основните източници на протеини са рибата и пилешкото месо.

Роналдо има предпочитания към средиземноморската диета. Не липсват растителни масла, семена и морски дарове.

Но по-актуално изглежда разпределението във времето на ястията

От изявленията на главния готвач знаем също, че португалската звезда яде шест пъти на ден, на по-малки порции от тези, които биха представлявали едно стандартно хранене.

Това разпределение е стратегия, която и другите спортисти използват. Идеята е хранителните вещества да се разпределят така, че да се възползват от тях по време на тренировка. Принципите идват от хронобиологията и въпреки че има противници на този модел, той все повече се наблюдава в хранителните планове на хората, които посещават фитнес зали.

Кристиано Роналдо.
Протеините са от съществено значение в диетата на Роналдо.

2. Диетата на играчите от Катар 2022 – по-малко месо за Меси

Диетата на футболистите трябва да бъде адаптирана към културните обичаи. Аржентинците са много добри в яденето на месо. Потреблението на глава от населението на тази храна е много високо в Южна Америка.

Лионел Меси е под наблюдението на диетолога Джулиано Позер от 2014 г. Професионалистът трябваше да намали драстично консумацията на месо на аржентинската звезда. Освен това той признава, че се е налагало да го убеждава да намали газираните напитки и пица.

Промяната на Позер се фокусира върху приоритизирането на Меси на общо 5 неизбежни храни:

  1. Вода.
  2. Плодове.
  3. Зеленчуци.
  4. Зехтин.
  5. Пълнозърнени храни.

10-ката на Аржентина хапва зърнена закуска с плодове и зеленчуци. Обикновено това е началото на деня с обилно количество продукти, но винаги със силно присъствие на тези трите.

На вечеря е различно. Планът е да се храни леко. Така че опциите обикновено са ориз и риба тон. По този начин първата съставка осигурява сложни въглехидрати, а втората – протеин.

3. Много калории в диетата на Неймар

Бразилската звезда бе в новините заради контузията си в първия мач на Световното първенство срещу Сърбия. Безспорна звезда на своя национален отбор, диетата, която спазва, се основава на висок дял калории, както и на други вещества.

Нуждата от калории на елитния футболист е висока. Тренировките и мачовете изискват голямо количество от тях. Ако добавим топлинния фактор в Катар 2022 г., този разход може лесно да се умножи.

За да си набави необходимите калории, повече от половината от диетата на Неймар са въглехидрати. След това той приема 30% протеини, оставяйки само 10% място за мазнини.

Закуската на Неймар е изненадваща и не е за всеки: 3 яйца, спанак и пуешко месо. Освен това пие протеинов шейк със семена. Това му позволява да посрещне дните на взискателни тренорвки по-лесно отколкото всеки човек би преминал през обикновен ден.

Пуешкото месо е много ценено от бразилците. Всъщност няколко от обядите му включват тази съставка и той дори я повтаря във вечерите си. Въпреки че за вечерите рибата също е валиден вариант.

Източници на протеини
Протеиновите шейкове не са само за футболисти. Различни спортисти ги използват за осигуряване на хранителни вещества.

Няма универсална диета за всички играчи в Катар 2022

Няма универсален диетичен модел за играчите в Катар. Диетолозите знаят, че изискванията са различни според възрастта, позицията на терена и специфичните условия на всеки спортист.

Съществува общ консенсус относно увеличаването на приема на сложни въглехидрати преди мачове. Това ще осигури резервно гориво за 90-те минути на всеки мач.

След мачовете масово се споделя и заредената с протеини чиния. Следователно идеята е да се осигури на тялото суровината за възстановяване на микроскопичните щети, причинени от усилието. С достатъчно протеини, мускулът се лекува и фибрилите се възстановяват за следващите мачове.

Храненето може да представлява до 10% от спортните постижения във футбола.

~ Дон Макларън, професор по спортно хранене в Обединеното кралство ~

Диетата на играчите в Катар – всички национални отбори имат диетолози

Към това трябва да се добавят и отделните професионалисти, наети от всеки играч. Както и готвачите, които отговарят за адаптирането на продуктите.

Тази последна точка е много важна. Ястията, дори ако имат правилната хранителна плътност, не трябва да водят до стомашно-чревни промени или дискомфорт като газове или подуване на корема. Това може да означава намаляване на способността на спортиста да играе.

Наличието на продукти в съблекалнята също се промени. Всъщност преди няколко десетилетия имаше малък интерес към темата. Днес диетолозите на отборите сами избират тези съставки, които могат да присъстват за полувремето като плодове, зърнени храни и изотонични напитки.

Всеки малък детайл има значение. Оставянето на нещо на случайността, като диетата на играчите, можеше да означава край на участието в Катар през 2022 г.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Caruana Bonnici, D., et al. “Nutrition in soccer: a brief review of the issues and solutions.” Journal of Science in Sport and Exercise 1.1 (2019): 3-12.
  • Fernandes, Haniel Soares. “Carbohydrate consumption and periodization strategies applied to elite soccer players.” Current nutrition reports 9.4 (2020): 414-419.
  • Keen, Rikki. “Nutrition-Related Considerations in Soccer: A Review.” American journal of orthopedics (Belle Mead, NJ) 47.12 (2018).
  • Oliveira, César Chaves, et al. “Nutrition and supplementation in soccer.” Sports 5.2 (2017): 28.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.