Диета и препоръки за анкилозиращ спондилит

Днес ще споделим някои препоръки за анкилозиращ спондилит, за да можете да намалите възпалението и да контролирате симптомите си.
Диета и препоръки за анкилозиращ спондилит
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 06 септември, 2022

Анкилозиращият спондилит е заболяване, свързано с артрит, което засяга гръбначния стълб. Това състояние причинява възпаление и подуване между прешлените, което води до увреждане и болка. Можете да го лекувате с лекарства, но добрата диета също е от ключово значение. Продължавайте да четете, за да научите повече по темата – диета и препоръки за анкилозиращ спондилит.

Трябва да знаете, че можете да предотвратите много ревматични и възпалителни процеси, като подобрите начина си на живот. Например редовните упражнения, добрата почивка и балансираната и разнообразна диета са от съществено значение.

Диета при анкилозиращ спондилит

Както споменахме по-рано, анкилозиращият спондилит е състояние, което причинява възпаление и дегенерация на хрущяла. Що се отнася до това заболяване, жизненоважно е да си набавяте правилното количество от определени съставки. Това е така, защото ще помогне да се предотврати прогресирането на симптомите.

Също така има някои съединения, като омега-3 мастни киселини, които са противовъзпалителни. Според проучване, публикувано в Nutrition, те могат да подобрят ефективността на лечението на артрит чрез намаляване на болката и предпазване от влошаване на състоянието.

Освен това е важно да си набавите точното количество калций. Според изследване, публикувано в Nutrients, този минерал гарантира добро здраве на костите и ставите. Вашето тяло обаче не винаги може да усвои добре калция на чревно ниво. Ето защо е важно да се уверите, че ядете разнообразни храни, за да подпомогнете метаболитните си процеси.

Хранителни препоръки за анкилозиращ спондилит

Сега ще споделим някои храни, които могат да ви помогнат да облекчите и предотвратявате влошаването на анкилозиращ спондилит. Ако редовно ги включвате в диетата си и страдате от това заболяване, може да забележите известно подобрение в симптомите си.

Риба

Рибата съдържа много омега-3 мастни киселини. Както споменахме по-рано, тези мастни киселини могат да помогнат да модулират и облекчат вашите възпалителни механизми. В резултат на това могат да ви помогнат ефективно да контролирате това заболяване. Освен това са полезни за предотвратяване на остри епизоди на болка.

Рибата е полезна и здравословна храна.

Препоръки за анкилозиращ спондилит – куркума

В куркумата има фитонутриент, наречен куркумин. Този фитонутриент има положителни ефекти върху контрола на възпалението в тялото. Според изследване, публикувано в Journal of Medicinal Food, куркумата е ефективна в лечението на всички процеси, свързани с артрита.

Пикантни храни

Една от характеристиките на пикантните храни, като чили, е, че съдържат съединение, наречено капсаицин. Въпреки че тези храни може да не са подходящи за деликатни стомаси, те също имат силата да намалят възпалението в тялото. Освен това могат да облекчат болката.

Обикновено хората прилагат капсаицин локално чрез кремове. Препоръчваме обаче да го приемате и за лечение на анкилозиращ спондилит.

Храни, които не препоръчваме при анкилозиращ спондилит

Точно както има продукти и хранителни вещества, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите, има и други, които могат да ги влошат. Този списък ще служи като ръководство, което ще ви помогне да си създадете хранителен план.

Захарни изделия

Високите количества прости захари могат да причинят възпаление. Това се дължи на повишаването на нивата на кръвната глюкоза, което кара панкреаса да работи по-усилено.

Консумирането на твърде много захар може да увеличи болката и сковаността. Следователно трябва да го избягвате колкото е възможно повече.

Препоръки за анкилозиращ спондилит – колбаси, които трябва да бъдат избягвани

Колбасите обикновено съдържат добавки. Въпреки че много от тях са безопасни в средносрочен план, те все още могат да причинят увеличаване на възпалението. Поради това трябва да ги избягвате, независимо дали спазвате редовно диета или нашите препоръки за анкилозиращ спондилит.

Преработени колбаси.

Ултра обработени храни

Като цяло трябва да елиминирате силно преработените храни. Тези храни съдържат много трансмастни киселини.

Тези киселини могат да влошат вашето здравословно състояние и да увеличат възпалителните механизми. В резултат на това могат да засилят болката ви.

Препоръки за анкилозиращ спондилит – алкохол, който трябва да избягвате

Приемът на алкохол увеличава натоварването на черния дроб, защото този орган ще трябва да метаболизира и елиминира алкохола по-късно. Това води до увеличаване на общото възпаление, което може да има обратен ефект, когато става въпрос за анкилозиращ спондилит или друг вид артрит.

Заключение

Както можете да видите, подобряването на хранителните ви навици е ключът към предотвратяване на влошаването на това заболяване. Освен това препоръчваме да увеличите количеството пресни храни, които консумирате, като зеленчуци и риба. Също така, друга една от нашите препоръки за анкилозиращ спондилит е, че трябва да намалите количеството ултра-преработени храни, които консумирате.

Важно е да избягвате алкохола и да практикувате редовно физическа активност, тъй като тя ще помогне на тялото ви да функционира правилно. Освен това трябва да си осигурите оптимална почивка през нощта, тъй като това е времето, когато тялото ви ще възстановява повредените тъкани.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Gioxari A, Kaliora AC, Marantidou F, Panagiotakos DP. Intake of ω-3 polyunsaturated fatty acids in patients with rheumatoid arthritis: A systematic review and meta-analysis. Nutrition. 2018 Jan;45:114-124.e4. doi: 10.1016/j.nut.2017.06.023. Epub 2017 Jul 8. PMID: 28965775.
  • Vannucci L, Fossi C, Quattrini S, Guasti L, Pampaloni B, Gronchi G, Giusti F, Romagnoli C, Cianferotti L, Marcucci G, Brandi ML. Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients. 2018 Dec 5;10(12):1930. doi: 10.3390/nu10121930. PMID: 30563174; PMCID: PMC6316542.
  • Daily JW, Yang M, Park S. Efficacy of Turmeric Extracts and Curcumin for Alleviating the Symptoms of Joint Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. J Med Food. 2016 Aug;19(8):717-29. doi: 10.1089/jmf.2016.3705. PMID: 27533649; PMCID: PMC5003001.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.