Как да лекуваме ревматоиден артрит

Търсите начини за облекчаване на болката при ревматоиден артрит? Следните съвети могат да ви помогнат.
Как да лекуваме ревматоиден артрит

Последна актуализация: 13 февруари, 2022

Ревматоидният артрит е хронично възпаление на ставите и дегенеративно заболяване на мембраната, която защитава и обхваща хрущяла на ставите. Когато костта се възпали, тя се уврежда и ерозира. Това е различно от артрозата, която причинява лезии на ставния хрущял. Артритът е изключително болезнен и се среща най-често при жени на възраст над 40 г. Научете се как да лекувате ревматоиден артрит в тази статия.

Симптомите на ревматоиден артрит

Основният и най-видим симптом е подуване или възпаление на ставите, което е свързано със силна болка. Най-засегнатите от ревматоиден артрит части на тялото са китките, лактите, раменете, краката, ръцете, бедрата, глезените и коленете. Почти винаги пациенти, които страдат от това заболяване имат усещане за скованост, особено когато се събудят сутрин.

Понякога се появяват и ревматоидни възли. Това са издатини по кожата (особено на задната част на ръцете и краката) или в тялото. Възпалението се превръща в деформацията на ставите, когато болестта влезе в напреднал стадий.

артрит


Измежду симптомите, за които пациенти с артрит съобщават са висока температура, отпадналост, сухота в лигавиците (устата, очите и т.н.), болки във врата и изтръпване на ръцете и краката.

Съвети за природно лечение на ревматоиден артрит

Консумирайте масло от семена на пореч като добавка ежедневно. Това масло съдържа омега-6 мастни киселини и е доказано ефективно средство за защита, тъй като намалява и облекчава болката, причинена от артрита.

Правете подходящи физически упражнения, а избягвайте тези, които могат да ви навредят. Препоръчваме аеробни упражнения с по-слабо натоварване върху ставите като плуване, ходене, или разтягане. Възможно е в началото да ви заболи повече след физическото натоварване, но това е нормално, така че не спирайте. Когато тялото ви свикне болката ще ви безпокои все по-малко и по-малко.

Грижа за костите


Разберете дали страдате от някаква алергия, например към мляко или пшеница. Консултирайте се е лекар. Доказано е, че много пациенти изпитват облекчение на симптомите на артрита, когато спрат консумацията на определени храни.

Консумирайте храни, които се препоръчват за лечение на болката от това заболяване. Това е синята риба (пъстърва, скумрия, сардини), която съдържа Омега-3 мастни киселини и действа противовъзпалително. Растителните масла (зехтин, орех, рапица, ленено семе) също са богати на тези киселини. Ние препоръчваме да ги консумирате в сурово състояние, така че техните свойства да бъдат съхранени.

Също така се препоръчват сушени плодове (орехи, бадеми, лешници, шам фъстък), но имайте предвид, че съдържат много калории; листни зеленчуци (швейцарско цвекло, маруля, броколи, зеле, брюкселско зеле, спанак), които имат антиоксидантни свойства и неутрализират ефекта от добре известните “свободни радикали” и плодовете, богати на витамин С (портокали, мандарини, киви, манго, и ягоди).

Хранене и артрит

Природно лечение на ревматоиден артрит

  • Прилагайте студени компреси: Това ще спомогне за намаляване на подуването и възпалението на ставите. Ние препоръчваме да използвате торбички с лед, които да прилагате директно към болезнената част на тялото, при което болката отшумява. Оставете компреса да действа 15 минути максимум и ако искате да повторите, изчакайте половин час. Бъдете внимателни, защото ако използвате лед бихте могли да изгорите кожата си. Най-добре е да увиете леда в кърпа или хавлия.
  • Загрейте областта, за да се отпуснат мускулите: Може да използвате термични възглавници, които се включват в контакта и отделят топлина. Приложете ги в засегнатата зона. Можете и просто да намокрите една кърпа в гореща вода и да я приложите върху зоната. Някои хора затоплят кърпа на пара от вряла вода или си слагат стъпалата и глезените в кофа с гореща вода. Ако болката е в цялото тяло, напълнете вана и се накиснете за няколко минути, докато водата изстине.
  • Използвайте терапия за ум и тяло: Когато “конвенционалните” лечения на артрит се добавят към техники за контролиране на стреса, промяна на възприятието на болката или подобряване на съня, симптомите намаляват значително.
  • Дишайте правилно: Според Националния център за съпътстващо и алтернативно лечение правилното дишане, т.е. бавно и дълбоко дишане от корема, може да помогне за проблемите от артрита чрез промяна на емоционалното ви състояние. Правилното дишане също така помага за намаляване на стреса, напрежението, и гнева в трудни за вас ситуации.
    правилно дишане

Още съвети

  • Ползите от мускулната и прогресивна релаксация са многобройни: Ще трябва да се концентрирате и да отпуснете всеки един от вашите мускули в тялото. Започнете от главата, после през шията и ръцете, гърба, гърдите, стомаха, таза, бедрата, краката и ходилата. Можете да седнете или да легнете, но не заспивайте. Дишайте дълбоко и бавно.
  • Медитирайте: Тази терапия позволява да се намали сърдечната честота и болката ви да намалее. Също така е добро средство срещу депресия, тревожност, и стрес, както и спомага за повишаване на концентрацията и самосъзнанието. Позата „лотос” също позволява да се отпуснат някои мускули и стави, например китките, които леко допират коленете или раменете ви, а раменете сякаш “падат” под врата ви.
  • Правете тай чи или йога: И двете източни практики са много ефективни и напълно безопасни за пациенти, които страдат от ревматоиден артрит. Особено много се препоръчват на възрастните хора, защото движенията са леки и плавни. Тези спортове правят тялото по-силно и увеличават обема на движение. Също така имат един допълнителен компонент – духовния, с чиято помощ съзнанието може да преодолее болката.

 


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.