Диего Карлос: мускулатурата му и сериозното нараняване на ахилесовото сухожилие

За един централен защитник да бъдеш физически силен е почти задължително, за да се представя на най-високо ниво. Диего Карлос повече от отговаря на това изискване.
Диего Карлос: мускулатурата му и сериозното нараняване на ахилесовото сухожилие
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Fernando Clementin

Последна актуализация: 03 декември, 2022

За да си защитник в днешния професионален футбол, физическата сила е почти незаменимо качество. Това се потвърждава от Диего Карлос Силва, играч, който от няколко години се възползва от мускулатурата си, за да се представя по-добре на терена.

Бразилецът, играл за ФК Севиля, а сега защитаващ цветовете на Астън Вила в Англия, е отличен пример за оптимизиране на тялото в преследване на положителен резултат. Неговите тренировки и генетично предразположение му позволиха да генерира мускулна маса, която е изключително полезна за ролята, която играе в отборите си.

Как играе Диего Карлос?

Преди да навлезем по-дълбоко в това как Диего Карлос изгражда мускулите, които има, първо си струва да опишем стила му на игра. Бразилецът е на 29 години, висок е 1,85 метра и тежи 79 килограма. Основният му крак е десният и той може да играе на всяка от двете централни позиции в защита.

Защитникът често е описван като “скала”. Въпреки че не е изключително едър, той е силен и има здрава мускулатура. Основната му сила е в единоборствата, пример, в който той се проваля много рядко.

Той не е бърз защитник, въпреки че не страда твърде много, когато отборът му оставя свободни пространства зад себе си. Неговото позициониране и способността му да предвижда и прекъсва атаките в точния момент компенсират това.

Освен това фактът, че знае, че е по-силен от останалите, е в негова полза. Понякога дори може да бъде агресивен, но е бил изгонен само шест пъти – всичките за двоен жълт картон – за общо 8 сезона като професионален футболист.

Диего Карлос
Стилът на игра на Диего Карлос се основава на неговата мускулна сила, която му помага да компенсира не толкова забележимата си скорост.

Физиката на Диего Карлос

Противно на това, което може да се мисли, Диего Карлос казва, че обикновено не прави твърде много упражнения във фитнеса. Той е по- скоро посветен на функционалните движения и разтягането. Мускулатурата му е развита генетично.

Други футболисти, като Адама Траоре, казват същото като Диего Карлос по отношение на способността за развиване на мускулна маса, без да е необходимо да прекарвате дни в упражнения с тежести. Благодарение на естествената си „дарба“, той може вместо това да съсредоточи режима си върху придобиването на повече сила, експлозивност и скорост.

В социалните мрежи се вижда как бразилският защитник тренира усилено със собственото си тегло. Понякога той добавя някои допълнителни елементи, като еластични ленти или фитбол.

Разбира се, играчът трябва да се съобразява с тренировките, определени от физическия треньор на неговия отбор. Тренировките за футболните отбори обикновено включват работа във фитнеса с упражнения за укрепване на мускулите.

Въпреки това Диего Карлос казва, че не го привлича особено този тип тренировки и че се ограничава до това, което е задължително, за разлика от други съотборници, които правят допълнителни упражнения. Разбира се, всичко зависи от телосложението, генетиката и нуждите на всеки играч.

Контузиите не са чести в кариерата му

Освен че помага на играта му, физиката на Диего Карлос го предпазва от мускулни травми. Които на практика са непознати за него. В кариерата си той е имал само няколко седмици почивка поради травма или контузии в резултат на съприкосновение в играта.

Футболистът нямаше почти никакви мускулни контузии, които да го извадят от терена.

Въпреки това могат да се случат непредвидени наранявания. Диего Карлос получи контузия на ахилесовото сухожилие в един от първите си мачове с лондонския тим. Така той ще бъде извън игра за около шест месеца.

Това означава, че играчът няма да може да участва на Световното първенство по футбол в Катар.

Диего Карлос
Бразилецът ще пропусне следващото Световно първенство поради случайна контузия на ахилесовото  сухожилие.

Диего Карлос и възстановяването, което ще бъде от полза за неговата физика

Положителната страна на ситуацията е, че генетиката на Диего Карлос ще му позволи да възстанови загубената мускулна маса с относителна лекота. Това е следствие от мускулната памет, способността на тялото да задържа реакциите на влакната към определени стимули, дори без да ги е получавало дълго време.

Във всеки случай е ясно, че футболистът ще трябва да премине следоперативен рехабилитационен процес като всеки един човек. Освен това със сигурност ще трябва да прибегне до фитнес уреди, за да укрепи отново атрофиралите си мускули.

Досега мускулатурата и физиката на Диего Карлос като цяло бяха елементарна форма на сила в неговото спортно развитие. Те ще му донесат много ползи на този етап от кариерата му и оставащите му години в професионалния футбол.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.