Медицинското оборудване, което спаси живота на фен на ФК Кадис

Медицински инструменти позволиха на професионалистите да спасят живота на фен на стадиона в Кадис. Това е оборудването, което беше използвано в тази критична ситуация с щастлив край.
Медицинското оборудване, което спаси живота на фен на ФК Кадис
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Fernando Clementin

Последна актуализация: 10 ноември, 2022

Неотдавна една ситуация, която се разигра на испански футболен стадион, привлече вниманието на много хора. Фен на ФК Кадис получи сърдечен арест на трибуните и медицинска сестра, която беше там, спаси живота му.

Освен тази първа кардиореспираторна реанимация се наложи използването на специфична медицинска апаратура. По-долу ще ви разкажем повече за всички инструменти, използвани в спасителния протокол.

CPR: Маневрата за първа помощ, която спаси фена на Кадис

На първо място, трябва да се отбележи, че основната първа помощ беше ключова за поддържане на пулса на 68-годишния мъж, който получи сърдечен удар по време на мача между ФК Кадис и ФК Барселона.

CPR е техника за реанимация, която се прилага, когато човек претърпи кардиореспираторен арест или когато сърцето му спре да бие. За тази цел се използват сърдечни компресии, за да се запази кръвообращението в тялото до пристигането на медицинска помощ. Техниките за CPR варират в зависимост от здравословното състояние и възрастта на пациента.

Ролята на дефибрилатора при инфаркт

Ако се използва дефибрилатор в минутите след инфаркт, шансът на пациента за оцеляване се увеличава значително. Така се случи и в случая с фена на Кадис.

На стадиона имаше монитор с дефибрилатор. Който бързо стигна до ръцете на здравен асистент. За щастие устройството беше близо до засегнатия. В допълнение, изображението на Конан Ледесма, вратар на домакинския отбор, приближаващ друго устройство, предоставено от ФК Барселона в случай, че е необходимо, стана много известно.

Фен на Кадис
Дефибрилаторът е от съществено значение в случай на кардиореспираторна спешност.

Дефибрилаторът има функцията да реактивира сърдечния ритъм на човек чрез електрически удар. Използването му, макар и просто, трябва да се прилага само при определени обстоятелства и затова този тип елемент трябва да се обработва от професионален здравен персонал.

Раници за достъп до дихателните пътища и кръвообращението

Раницата за достъп до дихателните пътища е раница за съхранение и транспортиране на цялото оборудване. Което може да е необходимо в случай на сърдечна или респираторна спешност. Това са инструменти и лекарства, специфични за даденото медицинско оборудване за спешна и доболнична помощ.

По-конкретно, говорим за маски и кислородни тръби например. В тези раници са включени и лекарства, които биха могли да бъдат полезни при хора в спешен случай на обществено място, преди да ги заведете в здравен център.

Материал за периферен венозен достъп

Серхио Салгадо, една от медицинските сестри от служба 601, които отиват на стадиона при спешния случай на фен на Кадис, казва, че няма материал за периферен венозен достъп. Какво има предвид?

Венозните достъпи са тези процедури, с които вената се свързва с външен източник. Това е начин за оказване на модерна спешна помощ. В случаи като инфаркт може да се използва венозен достъп за доставяне на лекарства.

Лицето, на което е оказана помощ на трибуните на стадиона в Кадис, е било упоено с лекарства “по технически и клинични причини”, каза Салгадо. Това обаче е направено с материала, който са донесли със себе си пристигналите на стадиона спешни специалисти, а не с наличния материал.

Носилка, линейка и други инструменти

И накрая, действието на гореспоменатите инструменти бе допълнено от други елементи, като комплект за пациенти с COVID (въпреки че случаят не беше такъв) и таблетен компютър за подробно проследяване на клиничната картина на пациента.

Освен това, за да се улесни транспортирането до болницата, беше необходима носилка, която играч и помощник транспортираха от терена. Участието на линейката беше ключово; това превозно средство има необходимото оборудване за поддържане на стабилност, докато пациентът стигне до медицинско заведение.

Медицинско оборудване за фенове на Cádiz
Линейката трябва да разполага с необходимото оборудване за поддържане на стабилността на пациента, докато се транспортира до болницата.

Превенцията може да спаси живот като този на фена на Кадис

Въпреки че това, което се случи на трибуните на стадиона в Кадис, не беше без противоречия по отношение на справянето със ситуацията от страна на участващите, то подчертава колко е важно да знаете как да действате в извънредна ситуация от този тип.

Фенът на ФК Кадис успя да оцелее след сърдечния арест благодарение на намесата на медицинската сестра, която му направи сърдечен масаж на мястото на инцидента, както и благодарение на последвалото пристигане на спешен екип. По негови разкази те са осигурили необходимото здравно оборудване за стабилизирането му.

В заключение се открояват два незаменими аспекта. От една страна, познаването на техниките за CPR е от съществено значение за спасяването на живот във всеки един момент. А от друга страна, превенцията за наличието на елементарно здравно оборудване е нещо, което никоя институция не трябва да пренебрегва.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • de la Fuente-Rodríguez, A., Hoyos-Valencia, Y., Gutiérrez-García, L., Muñoz-Esteban, C., Sevillano-Marcos, A., León-Rodríguez, C., … & Fernández-Martín, C. (2009). Guía rápida de fármacos en soporte vital avanzado. SEMERGEN-Medicina de Familia35(8), 376-379.
  • Estupiñan Montenegro, J. A., & Gutierrez Osorio, L. B. (2021). RCP en escuelas.
  • Cuesta, J. A., & Pérez, L. T. (2006). Toma de decisiones a pie de campo en fútbol. Opinión de los médicos de equipos profesionales ante siete casos problema. Apunts. Medicina de l’Esport41(152), 145-150.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.