7 съвета за изгаряне на мазнини и изграждане на мускулна маса

Яжте протеини, но избягвайте пилешкото и рибата тон-съдържат тежки вещества и хормони
7 съвета за изгаряне на мазнини и изграждане на мускулна маса
Carlos Fabián Avila

Написано и проверено от лекар Carlos Fabián Avila.

Последна актуализация: 20 февруари, 2019

Днес ние не искаме само да бъдем слаби. Искаме изваяни, силни и здрави тела, за което е нужно натрупване на мускулна маса.

За да го постигнем, трябва да се съсредоточим върху изгарянето на мазнините, както и върху натрупването на мускулна маса.

Тази статия ще ви даде най-добрите съвети за постигането на тази цел. Освен това ще ви покаже как да го направите с възможно най-малката жертва и без гладуване.

Интелигентен начин да изгаряте мазнини и трупате мускулна маса

интензивните тренировки помагат за натрупването на мускулна маса

Ако искате да отслабнете по здравословен начин, трябва да изгаряте мазнините по интелигентен начин. Това означава да се отървете от храни, които ви карат да съхранявате мазнини в определени области, като същевременно увеличавате мускулната маса.

За да направите това, трябва да се съсредоточите върху храната си. Тя играе важна роля в разпределението на мазнините в тялото.

Освен това трябва да се упражнявате 2 до 3 пъти седмично и да добавяте кардио тренировки, за да тонизирате мускулите си.

Можете да направите това с тренировки с висока интензивност. Това са различни видове упражнения само за няколко минути, само със секунди почивка между тях.

По този начин можете да получите изненадващи и постоянни резултати само след 20 до 30 минути.

1. Храни, които активират вашия метаболизъм

Ако искате да увеличите броя на калориите, които изгаряте, трябва да активирате метаболизма си. Това е телесната функция на тялото, която е отговорна за производството на топлина и изгарянето на калории, наред с други неща.

Има някои храни, които имат способността да активират метаболизма ви. Поради това трябва да ги добавите към вашата диета.

  • Лют пипер: Трябва да го ядете в малки количества. В края на краищата, той е пикантен!
  • Джинджифил: Той също има храносмилателни свойства.
  • Зелен чай: Той е страхотен за пиене в средата на сутринта и в средата на следобеда.
  • Канела: Това е силен стимулант. Тя също така може да спре желанието ви да ядете нещо сладко.
  • Грейпфрут: Това е най-добрият цитрусов плод за насърчаване загубата на тегло и подобряване на функцията на черния дроб.
  • Овесени ядки: Това е много питателна и пълна зърнена култура. Тя е страхотна за спортистите.

2. Изберете здравословни мазнини

изгарянето на мазнини и трупането на мускулна маса не изключва приема на здравословни мазнини

Въпреки че може да изглежда грешно, не трябва да спирате да ядете мазнини. За да изгаряте телесните мазнини и трупате мускулна маса, трябва да изберете най-полезните.

С други думи, отървете се от пържените храни, сладолед, сладкиши и колбаси. Заменете ги със следните храни:

  • Яйца
  • Ядки
  • Семена
  • Авокадо
  • Кокосов орех
  • Маслини
  • Гхи или бистро масло

По този начин можете да активирате естествената способност на тялото да изгаря мазнините.

3. Подобрете естественото усвояване на мазнините

Обикновено яденето на мазнини е трудно за тялото. Освен избирането на мазнините, за които ви казахме по-горе, трябва също да ядете храни, които помагат да ги усвоявате:

  • Грейпфрут
  • Зелен чай
  • Ябълков оцет
  • Куркума
  • Глухарче
  • Болдо
  • Бял трън

4. Висококачествени протеини

Яденето на протеини е от съществено значение за изгарянето на мазнините и изграждането на мускулна маса.

Трябва обаче да избегнете грешката, която правят много спортисти: основават диетата си на пилешко и риба тон.

Тези храни имат добавени други вещества. Това включва хормони и тежки метали. Ако ги ядете в големи количества, те могат да причинят както хронични, така и дегенеративни заболявания.

Трябва да ядете всякакви видове протеини. Не използвайте прекалено много протеини на животинска основа. Някои подходящи варианти са:

  • Бяла и малка мазна риба
  • Яйца
  • Бобови растения
  • Пълнозърнести храни като ориз, овесено брашно, киноа или просо
  • Сушени ядки и семена
  • Авокадо

5. Намалете въглехидратите си

Трябва да увеличите приема на здравословни мазнини и протеини. Но в същото време препоръчваме намаляването на броя на въглехидратите, които ядете, особено рафинираните брашна.

Тези храни ви дават много енергия, но те също така ви карат да съхранявате мазнини. Трябва да ги ядете в малки количества и винаги да избирате най-доброто качество.

Ето някои добри варианти:

  • Овесени ядки
  • Киноа
  • Просо
  • Брашно от елда
  • Картофи
  • Тиква
  • Банани

6. Поддържайте добра стойка

добрата стойка по време на спортуване помага за натрупването на мускулна маса

Добрата поза е важна, за да сте сигурни, че мускулите работят добре.

Ако не го направите, рискувате да се нараните. Освен това може да не получите тялото и желаната мускулна маса.

Например някои хора не могат да имат плосък стомах, защото гърбът им не е прав.

Това кара тялото да натрупва мазнини в области, които не искате, и така не можете да балансирате.

7. Бъдете внимателни при наранявания

За предотвратяване или лечение на наранявания може да използвате лекарства и гелове, базирани на арника. Това е противовъзпалително растение, което много спортисти използват и ядат.

Има и лечения като еластична терапевтична лента, която може да бъде голяма помощ.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Arrese, E. L., & Soulages, J. L. (2010). Insect Fat Body: Energy, Metabolism, and Regulation. Annual Review of Entomology. https://doi.org/10.1146/annurev-ento-112408-085356
  • Helms, Eric R et al. “Evidence-based recommendations for natural bodybuilding contest preparation: nutrition and supplementation.” Journal of the International Society of Sports Nutrition vol. 11 20. 12 May. 2014, doi:10.1186/1550-2783-11-20
  • Peirce, V., Carobbio, S., & Vidal-Puig, A. (2014). The different shades of fat. Nature. https://doi.org/10.1038/nature13477
  • Siri-Tarino, P. W., Sun, Q., Hu, F. B., & Krauss, R. M. (2010). Saturated fat, carbohydrate, and cardiovascular disease. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.2008.26285

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.