Три здравословни рецепти за вечеря съдържащи под 300 калории

28 Февруари, 2020
Ако искате да си приготвите лека и нискокалорична вечеря, не трябва да се ограничавате само със салати. Просто трябва да съчетаете правилните съставки. Разгледайте тези здравословни рецепти за вечеря съдържащи под 300 калории!
 

Рецепти за вечеря съдържащи под 300 калории? Звучи ви невероятно, нали?

Консумацията на здравословни и нискокалорични вечери е стратегия, която всеки може да използва, за да поддържа или достигне идеалното си тегло. И докато някои вярват, че пропускането на вечерята “пести калории”, трябва да знаете, че това съвсем не е така. Искате ли да се научите как да си приготвяте здравословни вечери?

Ето три варианта съдържащи под 300 калории.

Прочетете и: 3 идеи за бърза и здравословна вечеря

Защо е важно да вечеряте?

Противно на това, в което вярват много хора, пропускането на вечерята не е здравословен начин за отслабване. В действителност, според данните на проучване публикувано в Critical Reviews in Food Science and Nutrition, няма доказателства за напълняване в резултат на вечерното хранене.

Освен това проучването потвърждава, че приемът на висококалорична храна преди лягане може да доведе до натрупването на мазнини. С течение на времето това може да предизвика напълняване и наднормено тегло. Затова е много важно да се научите да се храните здравословно и да си приготвяте леки вечери с ниско съдържание на калории.

Когато хапвате лека храна за вечеря, организмът ви получава необходимите му хранителни вещества, за да изпълнява функциите си по време на съня. Освен това ви позволява да контролирате по-добре апетита си и да избегнете “тъпкането” на следващия ден.

Препоръчваме ви да прочетете и: Здравословни пълнени пиперки с киноа

Здравословни рецепти за вечери съдържащи под 300 калории

 

За да продължите да се радвате на ползите от здравословните вечери, днес ви предлагаме три рецепти съдържащи под 300 калории. Комбинацията от вкусни съставки ще ви позволи да се насладите на апетитните ястия, без да се страхувате, че ще напълнеете!

1.Пълнени пиперки с риба тон

Пълнени пиперки с риба тон

Пиперките долма са зеленчук с високо съдържание на антиоксиданти.

За тази рецепта можете да напълните пиперки с риба тон и да се получите здравословно ястие, богато на протеини и омега 3 мастни киселини. А най-хубавото е, че една порция от него съдържа едва 253 калории.

Необходими продукти

  • Червени пиперки тип долма (5 oz/149 г).
  • Консерва риба тон в собствен сос (3 oz/85 г).
  • Лук (35 oz/100 г).
  • Сол и пипер на вкус.
  • Нискомаслена моцарела (0.5 oz/20 г).

Начин на приготвяне

  • Първо измийте пиперките и затоплете предварително фурната на 180ºC (350ºF).
  • След като фурната загрее, поставете пиперките върху хартия за печене и ги печете около 45 минути.
  • Междувременно пригответе и останалите съставки. Нарежете лука на ситно и го смесете с рибата тон. Прибавете малко сол и черен пипер на вкус.
  • Когато пиперките са готови, изчакайте да изстинат малко и ги обелете.
 
  • Почистете пиперките от семената и ги напълнете със сместа от риба тон и лук.
  • Накрая поръсете пиперките с малко моцарела и ги върнете във фурната за 2-3 минути.

2.Паста със зеленчуци и пармезан

Кой каза, че не можете да хапвате паста за вечеря?

Най-важното е да я съчетаете с нискокалорични съставки, за да не превишите препоръчаното дневно количество калории. Ако обичате паста, трябва да опитате тази вкусна рецепта. Една порция съдържа само 281 калории.

Необходими продукти

  • Паста (5 oz/150 г).
  • 4 супени лъжици зехтин (2 fl oz/60 мл).
  • Сол (на вкус).
  • Аспержи (3.5 oz/100 г).
  • Домати (0.5 oz/20 г)
  • Една скилидка чесън.
  • 2 супени лъжици бял винен оцет (1 fl oz/30 мл).
  • Пармезан (0.5 oz/20 г).

Начин на приготвяне

  • Сварете пастата във вряща вода с няколко лъжици зехтин и сол.
  • След като е готова, отцедете водата и оставете пастата настрани.
  • В подходящ съд затоплете останалия зехтин и задушете аспержите докато омекнат.
  • В същия съд добавете нарязания домат, намачканата скилидка чесън и малко бял винен оцет.
  • Когато всичко е готово, добавете и пастата и сотирайте всичко за около две минути.
  • Накрая поднесете ястието с малко настърган пармезан отгоре.

3.Тортиля с пилешко и зеленчуци: здравословна вечеря съдържаща под 300 калории

Рецепта за тортиля с пилешко съдържаща под 300 калории
 

Тортилята с пилешко и зеленчуци е една от най-вкусните здравословни рецепти за вечеря, съдържаща около 243 калории на порция.

Ястието е богато на протеини, витамини, минерали и други важни съставки, грижещи се за доброто ви здравословно състояние като цяло.

Необходими продукти

  • Царевична тортиля (1 oz/29 г).
  • Пилешко месо (1.75 oz/50 г)
  • Лук (1.75 oz/50 г).
  • Зелен пипер (3.5 oz/100 г).
  • Червен пипер (3.5 oz/100 г).

Начин на приготвяне

  • Първо нарежете на жулиени (дълги ленти) двете пиперки и лука.
  • Затоплете малко зехтин в тиган и задушете зеленчуците. Сотирайте ги около 5 минути.
  • Нарежете пилешкото месо на лентички и го добавете към зеленчуците в тигана.
  • Сотирайте всичко още 5 минути или до степен на готовност според желанието ви.
  • Добавете сол и черен пипер на вкус и дръпнете тигана от котлона.
  • Затоплете царевичната тортиля в чист тиган.
  • Когато питката е затоплена (след около 1-2 минути), изсипете пилешкото и зеленчуците в средата.
  • Завийте тортилята. Да ви е сладко!

И вие ли сте от хората, които пропускат вечерята от страх да не напълнеят? Както виждате с тези нискокалорични, здравословни рецепти за вечеря, можете да се насладите на храната без чувство за вина.

Опитайте тези здравословни рецепти за вечеря у дома!

 
  • Casazza K, Brown A, Astrup A, et al. Weighing the Evidence of Common Beliefs in Obesity Research. Crit Rev Food Sci Nutr. 2015;55(14):2014–2053. doi:10.1080/10408398.2014.922044
  • Leech RM, Worsley A, Timperio A, McNaughton SA. Understanding meal patterns: definitions, methodology and impact on nutrient intake and diet quality. Nutr Res Rev. 2015;28(1):1–21. doi:10.1017/S0954422414000262
  • Skerrett PJ, Willett WC. Essentials of healthy eating: a guide. J Midwifery Womens Health. 2010;55(6):492–501. doi:10.1016/j.jmwh.2010.06.019