Черна или кафява кръв при менструация: какви са причините?

Черната или кафява менструална кръв е нормална в повечето случаи. Почти винаги това е ефектът от окисляването на кръвта, когато тя влезе в контакт с външната среда.
Черна или кафява кръв при менструация: какви са причините?

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

По принцип черната, с цвят на кафе или кафява кръв при менструация не трябва да е причина за безпокойство. Всъщност е нормално да има един от тези цветове и нюанси в началото или в края на цикъла.

Понякога, когато една жена използва противозачатъчни хапчета за първи път, тя може да изхвърля черна или кафява кръв при менструация. Това може да се случи и ако промените вида на хапчетата или приемете хапчетата сутрин.

Въпреки това, ако тези цветове на кръвта се задържат през целия цикъл, тогава може да има някаква аномалия. Останете с нас, докато разглеждаме тази тема.

Причини за поява на черна, кафеникава или кафява кръв при менструация

Нека започнем с това, че някои промени в цвета при кървене са нормални. Понякога черната, с цвят на кафе или кафявата кръв е просто реакция, която възниква, когато кръвта влезе в контакт с кислорода, докато напуска тялото.

Въпреки това, ако нюансът е сивкав или розов, може да има сериозен проблем, който трябва да бъде обсъден с вашия лекар. Междувременно възможните причини са следните.

1. Началото или края на цикъла

Както бе споменато по-горе, черната или кафявата кръв при менструация е често срещана в началото или в края на цикъла. Това е така, защото това е по-стара кръв, на която е отнело малко повече време, за да напусне матката. От друга страна, нормално е в кървенето да има съсиреци и те да изглеждат кафяви или черни (или подобни нюанси) на цвят.

Месечен цикъл.
Може да очаквате, че понякога в менструалния цикъл може да няма нормално кървене. Обикновено то се променя, докато достигне обичайните си характеристики.

2. Хематоколпос

Хематоколпос е състояние, при което менструалната кръв се задържа във влагалището, тъй като хименът не е перфориран. Когато тази кръв най-накрая се изхвърли, тя може да има тъмен цвят. Това е вродена малформация, която засяга 0,1% от момичетата при раждане.

3. Кафява кръв – след раждане

След раждането обикновено са необходими 45 дни, докато матката се върне към нормалния си размер. През това време ще има кървене, въпреки че технически това не е част от менструацията.

Тази кръв обаче може да има и черен, кафяв или кафеникав цвят. Това е нормално и не трябва да е причина за безпокойство. Клиничното име на това кървене е лохии.

4. Емоционални смущения

Определени емоционални състояния оказват влияние върху функционирането на матката. Депресията и стресът или тревожността понякога причиняват промяна в менструацията.

При тези състояния отделянето на ендометриални клетки често се забавя, което насърчава окисляването на кръвта. Резултатът е черна или кафява менструална кръв.

5. Кафява кръв при менструация – хормонални промени и менопауза

По време на менопаузата има значителни хормонални промени. Същото се случва, когато има промени в щитовидната жлеза и това често може да доведе до промени в менструацията. В повечето случаи кръвта е с по-тъмен цвят.

6. Полово предавани болести

Някои полово предавани болести (STD) също могат да причинят черна или кафява менструална кръв. Хламидиозата или гонореята причиняват по-бързо разграждане на кръвта и по този начин променят цвета на течността. Неприятната миризма и болката в долната част на корема също са често срещани.

7. Кафява кръв при менструация – ендометриоза, аденомиоза и др.

Болести като ендометриоза, аденомиоза и подобни състояния често причиняват тъмно кървене, подобно на утайката от кафе. Този тип кървене може да се появи по време на или извън менструация.

Придружава се от силна болка в областта на таза. Обикновено кървенето продължава повече от 7 дни.

Жена с менструални болки.
Ендометриозата често е придружена от болка, в допълнение към промените в кръвните характеристики.

Кога да отидете на лекар?

Черната, кафеникава или кафява кръв при менструация почти винаги е нормално явление. Въпреки това, когато е придружена от други притиснителни симптоми, може да става дума за здравословен проблем.

В такива случаи е важно да посетите лекар, който да прецени ситуацията. Знаците, на които трябва да обърнете внимание, са следните:

  • Треска
  • Световъртеж
  • Кървене извън менструалния период
  • Кървене, което продължава повече от 7 дни
  • Болка в областта на гениталиите или долната част на корема
  • Липса на менструация за повече от 3 месеца

По същия начин е важно да имате предвид и всяко подозрение за бременност. Ако е така, тогава спонтанният аборт може да се сбърка с черна или кафява менструална кръв. В такива случаи трябва да посетите веднага лекар гинеколог.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Araya, V., Pezoa, K., Saavedra, M., & Aravena, J. (2019). Conocimiento y creencias sobre infección por Clamidia en población joven. Revisión narrativa. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 84(5), 403-415.
  • Vallvé-Juanico, J., Santamaria, X., Vo, K. C., Houshdaran, S., & Giudice, L. C. (2019). Macrophages display proinflammatory phenotypes in the eutopic endometrium of women with endometriosis with relevance to an infectious etiology of the disease. Fertility and sterility, 112(6), 1118-1128.
  • Clavijo-Silva, Karla Melissa. “Enfermedades de trasmisión sexual: una revisión: Sexual transmission diseases: a review.” Más Vita 1.1 (2019): 30-36.
  • Santoro, N., & Clain, E. Sangrado uterino anormal en la perimenopausia.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.