Бъдете щастливи и без приказка с щастлив край

Не е нужно някой друг да се чувства добре. Почувствайте се добре сега със самите себе си.
Бъдете щастливи и без приказка с щастлив край

Последна актуализация: 10 февруари, 2019

За разлика от приказките, историите в реалния живот не винаги завършват с щастлив край. Магията на истинското щастие се случва, когато разберете как да бъдете щастливи, докато се наслаждавате на дребните моменти от живота.

Всяко дете знае, че историите винаги завършват с щастлив край. Като че ли, светът се изпълва с хармония на последната страница, където всичко става красиво и идеално.

Новобрачните двойки завинаги се радват на дълъг и щастлив живот. Преди това са се справили с всички проблеми. Злото и лошите хора са изчезнали по магичен начин.

Добре е да имате в предвид, че приказките на Шарл Перо или Кристиан Андерсън не са толкова безопасни, каквито ги представят продукциите на Уолт Дисни. Принцесите в тези стари истории не винаги са били щастливо омъжени и са получавали кралство като зестра.

Независимо от това съзнанието и на децата, и на възрастните се нуждае от повече баланс. Идеята, че всичко ще бъде добре и ще завърши с вечно щастие е част от този проблем.

Време е да бъдете реалистични, предпазливи и преди всичко да не идеализирате понятия като емоционалните взаимоотношения. В днешната статия ви каним да разсъждавате върху този въпрос.

Най-добрите истории не винаги задължително имат щастлив край

Със сигурност ще си спомните за повече от една история, която не приключва щастливо. Все пак обаче осъзнавате, че си струва човек да живее и да има подобни преживявания.

Връзката, която ви донесе толкова много сълзи на тинейджърска възраст, беше толкова трудна за преживяване. Тя, обаче, ви научи също и на някои неща, които живеят в спомените ви… и до днес.

Това е само един пример –  преживели сме истории, които не са се развили по начина, който сме очаквали, но не съжаляваме за това.

В крайна сметка, не е задължително “най-хубавите” истории да имат щастлив край, за да са прекрасни. Прекрасни уроци.

Бъдете щастливи и без приказка

Бъдете щастливи и без приказка

Тал Бен-Шахар е психолог и преподавател в Харвард, както и прочут автор на няколко книги за това как да бъдете щастливи.

Колкото и странно да изглежда, идеята да дадем на хората средства, с които да постигнат повече в живота, е сравнително нова, но винаги предизвиква голям интерес.

 • Д-р Бен-Шахар чрез книги като “Преследване на щастието” и други публикации дава добър пример за това. Той взема под внимание хората, които търсят отговорите за празнотите в живота си, като ползват положителен психологически подход.
 • Той изтъква, че е важно да не се акцентира твърде много на щастливите истории. В противен случай ще създадете погрешната представа за постигане на вечно или постоянно щастие.
 • Първото нещо, което трябва да избягвате, е подхранването на високи очаквания, както и перфекционизъм. По-добре е да сте по-скромни, реалистични и най-вече да цените това, което понастоящем имате.
 • Често срещана грешка на хората, които търсят щастието, е да фокусират погледа си върху “получаването на това, което искат” (партньор в живота, идеалният дом, мечтаната работа).
 • Не е лошо човек да мечтае и подхранва очаквания, но е добре да го прави с малка перспектива и с крака, здраво стъпали на земята.

Историите от приказките (големите очаквания, фантазии, фалшиви идеали) са затвор за личното израстване. Ако не постигнете това, което сте планирали, сянката на нещастието ще се надвеси над вас.

И така…какво ще стане, ако се насочите към не толкова големи цели?

Бъдете щастливи от малките неща в живота

Най-доброто време е сега

Още един капан, в който хората попадат, е насочването на мечтите и надеждите си към утрешния ден.

Когато постигнете някаква цел, може да се насочите към друга. Когато намерите идеалният партньор ще почувствате най-после пълнота. Когато сте започнали работа на онази позиция, ще бъдете щастливи и спокойни завинаги.

Такъв ред на мисли не е уместен или здравословен за емоционалното ви благополучие. Може да отложите някои задачи, дейности или почването на нова работа. Но вашето щастие не бива да бъде поставено на заден план.

 • Вашата най-добра възможност е точно сега. Може би мислите, че ще бъдете щастливи, само ако намерите идеалния партньор. По-добре се опитайте да бъдете щастливи с човека, с когото живеете сега и с това, което имате.
 • Не е нужно някой друг да се чувства добре. Почувствайте се добре сега със самите себе си.
 • Вместо постоянно да мислите за ново работно място и за момента, когато ще се справите с всеки стрес, обърнете внимание на онези малки моменти в края на всеки работен ден, които правят живота ви хубав.

Това ще е лечебно и здравословно.

В заключение ще кажем, че историите и приказките са отличен ресурс за стимулиране на въображението на децата и възрастните. Но възрастните трябва да знаят, че ако искат да бъдат щастливи, не бива да търсят магическия перфекционизъм, който този вид литература предлага.

Най-великите моменти в живота не винаги свършват добре, но те са прекрасни и заслужават да се изживеят. А животът в края на краищата е съвкупност от простите моменти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Bandura, A. (1997). Self-efficacy: The exercise of control. London: Worth.
 • Ben-Shahar, T. (2011). La búsqueda de la felicidad. Barcelona: Alienta.
 • Maslow, A. (2003). A theory of human motivation. Psychological Review, 50, 370-396.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.