4 будистки учения за любовта

Будизмът ни напомня, че трябва да сме щастливи по отделно, преди да започнем връзка - само спокойните и щастливи сърца са способни да дадат най-доброто от себе си.
4 будистки учения за любовта

Последна актуализация: 07 февруари, 2019

Концепцията за любовта, която Будизма ни предлага, е доста по-различна от класическия образ на романтичната любов. В света на литературата и киното тя е представена най-вече като поредица от недоразумения, някои от които могат да бъдат особено болезнени.

Да оставим настрана това дали сте духовни, религиозни, агностични, или по малко от всичко. Винаги е добре да се научите да гледате по различен начин една и съща реалност, защото това ще ви обогати личностно.

Винаги е и ще бъде сложно и вълнуващо да се говори за любовта. Тя е друго измерение в живота ни, нещо, което се променя всеки ден. Струва си да разберем и други интересни теории, които ще ни помогнат да израснем като личности и да създадем по-щастливи и здравословни взаимоотношения.

Будизмът е един от начините, с които да ги постигнем. Затова днес ще споделим с вас някои от стълбовете на тази мъдра и дори вълшебна вяра, в която да се потопите следващите няколко минути.

Любовта в Будизма

В будистките текстове и различни проявления на тази древна филосовско-релилигиозна система за духовното пробуждане, любовта най-вече е част от същността ни – както от вашата, така и от тази на партньора ви.

Интересно ще е да научите, че според Буда любовта е сложна и прекрасна смесица от радост и състрадание. В същото време, според това духовно учение никой не трябва да се приема за повече от останалите или да е зависим от нещо или някого.

Това откъсване е част от естествената свобода на човешката душа да се движи с колелото на живота през всеки един период, който й предстои. С това откъсване, обаче, нямаме предвид да изоставите своите любими хора.

В ученията на Будизма любовта означава да разпознаеш човека отсреща като част от себе си, за да му се радваш и да го уважаваш. В същото време трябва да дадеш възможност за личностно израстване на човека, когото обичаш.

Именно това е един от най-красивите аспекти на тази теория.

Нека я изследваме в детайли.

 

1. Безусловна доброта

Будизмът ни припомня, че един от основните стълбове в живота, е добротата.

 • Да имаш благородно сърце и душа означава да правиш най-доброто, на което си способен за себе си. В същото време трябва да се отнасяш с уважение и грижа към тези, които те заобикалят.
 • За любовта това е особено важно, тъй като при двойките безусловната доброта е нужна и трябва да бъде ясно изразявана.
 • Да се уважавате, да се тревожите и грижите един за друг и да има благородство в действията и думите ви е нещо, което не трябва да се пренебрегва. По този начин ще постигнете и вътрешен баланс.
Любовта е способността да се радваш за човека, когото обичаш

2. Любовта е способността да се радваш и да си щастлив за човека, когото обичаш

Когато е истинска, любовта е зряла и мъдра и никога не носи мъка или сълзи. Човекът, който иска да сте щастливи, никога не би ви накарал да плачете.

Текстовете в Будизма ни напомнят, че да обичате някого означава да го наблюдавате и да откриете какво го прави щастлив.

 • Това разбиране се превръща в пътя, на който тези двама души се срещат. За да продължи това съвместно разбирателство трябва да се радвате на прекараното време заедно и на любовта си. Трябва да разговаряте помежду си с радост и да се наблюдавате в мълчанието, когато всеки е потънал в мислите си.
 • Щастието трябва да се изразява и изследва. Любовта трябва да се дава с радост, а не през сълзи и изнудване.

В същото време Будизмът ни напомня, че трябва да сме щастливи по отделно, преди да започнем връзка. Само спокойните и щастливи сърца са способни да дадат най-доброто от себе си.

3. Състрадание

Състраданието е благородно и искрено желание да облекчиш страданието на другия, особено ако той е твоя любим.

 • Будизмът ни учи, че думите понякога не са достатъчни, за да разберем причините за болката у другия. Думите не винаги могат да се изразят искрено и смело.
 • Трябва да се научите да наблюдавате и да развиете емпатия, която да отвори очите ви така, че да прочетете душата на човека отсреща. Както може би се досещате, този духовен аспект от Будизма е свързан с медитацията.

Само когато намерите своя баланс и вътрешен мир, ще успеете да се свържете с емоционалния свят на другите.

Истинската любов винаги върви ръка за ръка с абсолютната свобода.

4. Справедливост и свобода във взаимоотношенията

Това е важен и сложен аспект във взаимоотношенията. Как да насърчиш свободата на някой, който обичаш? Как да създадеш пространството само за двамата, но в същото време да сте способни да се развивате?

 • Важно е да гледате нещата относително. Да започнем с това, че истинската любов винаги върви ръка за ръка с абсолютната свобода.

“Обичам те, защото обичам и себе си и се чувствам свободен да те обичам и да съм до теб, докато се развиваш, както и аз.”

Както вече отбелязахме, личната свобода е с върховна стойност. Дори да ви изглежда трудно приложима, тя ще ви помогне да създадете по-зрели взаимоотношения. 

Важно е да създадете общо пространство за двамата във връзката, като в същото време разбирате, че човекът до вас ще продължи да израства. Това е път, по който вървите заедно, ръка за ръка, но в същото време свободни и щастливи.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Comte-Sponville, A. (2015). El amor. Ni El Sexo Ni La Muerte.
 • Smith, H. (2005). El Budismo. In Las religiones del mundo.
 • Silverman, J. H., & Gasset, J. O. y. (2010). Estudios sobre el amor. Books Abroad. https://doi.org/10.2307/40119667
 • Esteban, M. L., & Távora, A. (2008). El amor romántico y la subordinación social de las mujeres: Revisiones y propuestas. Anuario de Psicologia.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.