Да станете родител: как да разберете дали сте готови за това?

Много жени и мъже се питат дали наистина са готови да бъдат родители. Знаете, че не е лесно, нали? Нека разгледаме по-подробно тези въпроси и някои възможни отговори.
Да станете родител: как да разберете дали сте готови за това?

Написано от Antonella Grandinetti

Последна актуализация: 09 август, 2022

Казахте ли на партньора си, че сте готови да станете родител? Или все още се колебаете? Ако не се страхувате да разберете дали наистина сте готови да сте родител, тогава потърсете отговора в себе си. Никой друг не може да отговори по-добре от вас.

Въпреки това, можем да се опитаме да ви помогнем да намерите отговора на вашия въпрос. Продължете да четете нашите предложения за това, което трябва да имате предвид. Вашите отговори може да покажат дали сте готови да станете родител.

Готови ли сте да станете родител?

Както казахме по-горе, няма точна наука, която да ви каже със сигурност дали сте готови да станете родител. Да имате бебе е лично решение. Има някои признаци, които могат да ви помогнат да прецените дали сте готови или не да се впуснете в това приключение.

Нека ви помогнем да разберете.

1. Искате да станете родител

Да станете родител: снимка на млада бременна жена

Вашето истинско желание да станете родител, е първото нещо, което трябва да имате предвид. Първата стъпка да разберете дали сте готови да имате бебе е да помислите дали наистина го искате и защо го искате. Може да изглежда очевидно, но не винаги е толкова просто.

Наистина ли искате да сте родител? Можете ли да отделите значително време (график 24/7) на вашето бебе?

Да имаш дете е прекрасно и в същото време е огромна отговорност, която не трябва да се приема лесно. Преценете дали наистина, наистина искате да сте родител.

Вие ли искате бебе? Или това е вашият партньор? А може би става въпрос за натиск от родителите ви? Или просто чувствате, че биологичният ви часовник тиктака и ще съжалявате, ако не действате бързо?

Можете ли наистина да си представите какво е да имате бебе и да сте залети с топли и размити чувства? Когато приятелка ви каже, че ще става майка, радвате ли се за нея? Усещате ли лека завист?

Използвайте тези въпроси, за да ви помогнат по-добре да определите истинските си реакции, а не просто тези, които се очакват от вас.

2. Да станете родител: готови сте да посветите по-голяма част от живота си на вашето дете

Да станете родител: една бременна жена прави салата и реже морков.

По време на бременността трябва да се придържате към здравословен начин на живот. Да, правилно прочетохте. Щом една жена забременее, животът й се променя коренно.

Жените пушачи трябва да спрат да пушат заради бебето. Също така, алкохолът не е съвместим с бременността. Освен това, може да се наложи да се откажете от вечерните излизанията навън и пътуванията и да приемете, че животът ви ще бъде изпълнен с мръсни памперси, бебешки шишета, повръщане на гърдите ви …, но също и с усмивки, бебешки плач и желание да се защитите както никога досега не сте искали.

Това, че сте готови да станете родител, не означава да се откажете от живота си и удоволствията в него. Това просто означава, че ще трябва да се адаптирате, за да включите в него безпомощното човече, което разчита на вашата подкрепа и има своята идентичност, воля и личност.

Животът ви ще се промени и никога няма да бъде като този, който сте имали преди.

И така, желаете ли да промените живота си, за да живеете буквално с нуждите на детето? Наистина ли сте готови да се откажете от всички удоволствия, на които се радвате днес? Готови ли сте да се откажете от свободното пътуване, пиене, тютюнопушене и купони, за да дадете на детето си това, от което се нуждае?

Трябва сериозно да помислите за това.

Да, има бавачки и баби и дядовци, детски ясли и много други начини, с които можете да накарате някой да се грижи за вашето дете. Какъв е смисълът да имате дете, ако не можете да прекарвате време с него, да го отглеждате и да гледате как расте?

3. За да станете родител: трябва да сте финансово стабилни

Друго нещо, което трябва да имате предвид, за да разберете дали сте готови да станете родител, е да помислите дали и двамата имате икономическа стабилност.

Вашата работа постоянна ли е или временна?

Много е важно да знаете с колко ще се увеличат разходите ви, след раждането на детето. Ще трябва да купите много неща като детскo креватче, дрехи, памперси, количка и много други.

И не става въпрос само за това: ще има медицински и разходи за образование. Освен това, ако родите дете със специални нужди, тогава ще имате и други разходи за образование и лечение.

Можете ли наистина да си позволите финансовата и емоционална цена, която трябва да поемете вие и вашият партньор? Достатъчно силна ли е вашата връзка, за да оцелее?

4. Готови ли сте да станете родител? Трябва да сте емоционално стабилни

Има няколко неща, които са по-дестабилизиращи от това да сте родител. Това е чувство, което трудно може да се обясни, тъй като обхваща огромна любов, физическа умора и страх от грешки.

Вие сте емоционално стабилен човек, който може да се изправи спокойно пред предизвикателствата? Знаете ли как да управлявате емоциите си? А вашият партньор?

5. Вашият съпруг също иска бебе

Мъж и жена, хванати за ръце и държат детски обувки

Да бъдеш родител е решение, което двамата души, които предоставят ДНК, трябва да вземат заедно.

Не оказвайте натиск върху съпруга/съпругата си, ако се колебаят. Всеки човек има основателни причини да действа и да се чувства по начина, по който постъпва.

Заявете това, което искате, но го направете без натиск. Споделете какво чувствате и какво ви се случва. Ако сте готови да станете родител, тогава ще трябва да сте готови завинаги. Не можете да изпратите детето там, откъдето е дошло.

6. Ако принадлежите към „общност“, може да сте готови да бъдете родител

Понятието „общност“ се отнася до близка група, която осигурява емоционална подкрепа и помощ при ежедневните задачи. Общността е тук за вас, помага ви и ви подкрепя, когато имате нужда от това.

Вашите родители, свекър и свекърва, братя и сестри и близки приятели, всички играят важна роля в живота ви. В нашата ера на технологиите има и онлайн общности на родители, които споделят своя опит, съвети, съмнения и страхове.

Всички хора, които са до вас, ще бъдат вашата подкрепа, заедно с вашия съпруг. Тези хора ще ви изслушат и ще ви разберат когато имате нужда от почивка, за да освободите емоциите си.

Тъй като родителството е трудно – може да е най-трудното нещо, което някога ще правите – ще има моменти, когато просто ще искате “да си поемете глътка въздух” от децата си. Но не можете и няма как да го направите. За това са ”общностите”.

Така че, мислите ли, че сте готови да сте родител? Ако е така, радвайте се. А ако не сте, не се тревожете. Ще дойде и вашият момент!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.