7 последствия от това да имате нарцистична майка

Да имате нарцистична майка може да означава, че като възрастни няма да бъдете способни да се грижите за себе си и постоянно да искате да се харесате на хората около вас, като оставяте себе си на второ място.
7 последствия от това да имате нарцистична майка

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Нашите родители са пример за авторитет. Едновременно, те са пример за подражание и нашия първи контакт с обществото. Обаче, не всички родители дават добър пример. Някои родители могат дори да създадат сериозни проблеми в нашия живот. В тази статия ще говорим за последствията от това да имате нарцистична майка.

Ако майка ви има тези характеристики, е важно за вас да знаете възможните последствия и да вземете необходимите мерки, за да избегнете възможни емоционални проблеми.

Какво е нарцистична майка?

Преди да започнем да говорим за последствията от това да имате нарцистична майка, важно е да разберем какво означава това понятие.

Първото нещо, което трябва да имаме предвид е, че нарцистичните хора обичат себе си прекалено много. Като резултат, те могат да искат много внимание от близките им хора. Това може да е трудно за постигане.

Въпреки, че прекалната взискателност може да накара тях и децата им да постигнат отлични резултати в живота, емоционалният товар ще бъде еднакво тежък.

Хайде да разгледаме как тази черта може да се отрази върху децата.

1. Децата, които имат нарцистична майка, са склонни да забравят за собствените си нужди и желания

Нарцистична майка: едно малко момичвнце е хванало майка си за крака

Нарцистичният човек винаги се нуждае от внимание, арогантен е и обича да манипулира другите, защото чувства, че заслужава най-доброто.

Като преведем това в семеен контекст, един от ефектите на нарцистичната майка, е че нейните деца растат с нуждата винаги да й угаждат.

В този процес, децата не възприемат себе си като индивиди със свои собствени нужди и желания. Обикновено, те стават отражение на това, което иска майката и правят всичко, за да отговорят на тези очаквания.

Когато се постигнат наложените цели, майката ги възнаграждава, така че те се учат постоянно да търсят това внимание. Като резултат, децата нямат представа за своето място и се опитват да задоволят нуждите на другите, вместо собствените си.

2. Децата, с нарцистична майка, имат ниско самочувствие

Нарцистична майка: една жена, крие лицето си

Друга последица от това да имате нарцистична майка е, че децата получават внимание само когато майката иска нещо от тях. Проблемът е, че тези майки са толкова изискващи, че става трудно да се задоволят тези очаквания.

Като резултат, майката ще даде знаци или съобщения към децата си, за да им покаже, че те не са достатъчно добри. Резултатите от това са, че децата винаги се чувстват некомпетентни, неспособни, нервни и с ниско самочувствие.

3. Децата, които имат нарцистична майка, се борят да обичат себе си, заради самите тях

Нарцистична майка: снимка на млада жена на преден план и майка й

Като резултат от това, че не се чувстват достатъчно добре, децата на нарцистичните майки имат трудности със себеуважението и с това да се приемат такива каквито са.

Нормално е да намираме неща у себе си, които не харесваме и които бихме искали да променим. Обаче, хората със стабилни родители израстват със способността да намират позитивни аспекти у себе си.

Една от последиците на това да имате нарцистична майка е, че децата на тези жени ще имат проблеми с намирането на нещо, което харесват у себе си.

Дори и да постигнат големи цели или постигнат всичко, към което се стремят, това никога няма да е достатъчно за тях.

4. Чувствате се по-скоро като спътник в живота, отколкото като син или дъщеря

Снимка на усмихнати майка и дъщеря

Поради голямото внимание, което тези родители изискват, животът на тези деца се върти около родителите, техните проблеми, потребности и щастие.

Поради тази причина, децата стават емоционална подкрепа и се намесват в ситуации, където не трябва да се намесват. Тези деца поемат толкова много отговорности, че забравят, че те са деца и накрая стават нещо като емоционални спътници в живота.

Хора, които са имали такива родители, се чувстват сякаш са прекарали целия си живот в решаване на техните проблеми.

Въпреки, че това може да бъде положително в смисъл, че те най-вероятно са се научили как да решават проблеми и да са самостоятелни, те ще почувстват голямо бреме и трудно ще се доверяват на другите.

5. Винаги говорите отрицателно

Снимка на едно тъжно дете и на майка, която го е прегърнала

Това, че имате нарцистична майка, означава, че получавате постоянни негативни послания. Благодарение на това, децата се учат да говорят за себе си критично и с нараняващи думи.

Това създава огледален ефект. Децата се учат да виждат живота, по същия начин, както своята майка и тъй като са получавали негативни послания, те говорят за себе си по същия начин.

6. Учите се да криете своята същност

Друга последица от това да имате нарцистична майка, е това, че децата се научават да отричат част от своята същност, за да покажат това, което майката очаква. С течение на времето, този процес на себеотричане или криене става нормален.

Като възрастни, тези хора могат да се борят, за да разберат кои са те всъщност, какви са истинските им желания и какво наистина очакват от живота и от другите.

7. Вие пречите на себе си

Снимка на лице на млада жена, усмихната и ядосана

Това, че имате нарцистична майка, означава, че винаги получавате послание, че не сте достатъчно добри. Това подготвя децата да очакват най-лошото от всяка ситуация.

Когато те пораснат, те ще избягват да си показват емоциите, за да се чувстват по-сигурни. Например, те може да не искат да се влюбват, за да не бъдат изоставени.

Това, разбира се, създава омагьосан кръг, който води до още по-голяма тревожност и несигурност.

Какво трябва да направите, ако имате нарцистична майка?

Подобна връзка може да създаде незабележими психически проблеми, които могат да имат голямо отражение върху вашия живот.

Ако имате нарцистична майка, трябва да потърсите психологическа помощ или съвет, за да се справите с проблемите и да имате по-добър живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.