Високо кръвно налягане по време на бременност: симптоми и лечение

Лекарят ви ще проверява кръвното ви налягане по време на всеки преглед през бременността, за да предотврати евентуалните съпътстващи проблеми. В тази статия ще откриете кои са симптомите и възможните лечения на високото кръвно налягане по време на бременност.
Високо кръвно налягане по време на бременност: симптоми и лечение

Написано от Antonella Grandinetti

Последна актуализация: 09 август, 2022

Високо кръвно налягане по време на бременност се диагностицира, когато стойностите надвишат 140/90 mmHg.

Знаете ли обаче какво всъщност представлява кръвното налягане?

Кръвното налягане е силата, упражнявана от кръвта върху стените на артериите. Хипертонията се появява вследствие на повишаване на тази сила по някаква причина.

Ако подозирате, че може би страдате от високо кръвно налягане, трябва да посетите лекаря си. Това състояние трябва да бъде контролирано, защото може да повлияе на вас и на здравето на вашето бебе. Не пренебрегвайте симптомите и незабавно се консултирайте с доктор.

Високо кръвно налягане по време на бременност

Високо кръвно налягане по време на бременност

Контролирането на кръвното налягане по време на бременност е най-добрият начин за предотвратяване на други увреждащи или тежки състояния.

В общи линии високото кръвно налягане през бременността при жени, които не страдат от това състояние по принцип, се проявява около средната или късната фаза на бременността, обикновено след 20-та седмица. В действителност е доста обичайно да се наблюдава ниско кръвно налягане по време на първите месеци на бременността.

В зависимост от симптомите можем да разграничим три вида високо кръвно налягане по време на бременност:

1. Гестационна хипертония

Гестационната хипертония представлява високо кръвно налягане, което се развива по време на бременност, обикновено след двадесетата седмица на бременността. По принцип протича асимптоматично и изчезва след раждането. Въпреки това тази хипертония може:

 • Да повиши риска от хипертония в дългосрочен план,
 • Да предизвика преждевременно раждане,
 • Да провокира ниско тегло при раждане,
 • Да доведе до развитие на прееклампсия.

2. Хронична хипертония

При нея жената е страдала от хипертония преди бременността или високото кръвно налягане се е появило преди 20-та седмица.

Това състояние, точно както и горепосоченото, също може да провокира прееклампсия.

3. Прееклампсия

Прееклампсията представлява внезапно повишаване на кръвното налягане, което обикновено се проявява в края на бременността, в последния триместър. Това състояние може да причини увреждане на черния дроб, бъбреците и други органи.

Освен това може да застраши живота на майката и детето. По тази причина е изключително важно да следите кръвното си налягане по време на бременност.

Симптоми на хипертонията по време на бременност

Симптоми на хипертония

Ако страдате от оток на ръцете и лицето, замъглено зрение и гадене, трябва да посетите лекар.

Високото кръвно налягане по време на бременност невинаги е симптоматично. Когато е симптоматично, обикновено причинява главоболие, особено в задната част на главата, както и замъглено зрение, чувствителност към светлина, подуване на крайниците и силна болка в корема.

Както споменахме, това състояние може да бъде доста опасно както за майката, така и за бебето. По тази причина контрола над кръвното налягане е важна част от пренаталната грижа. При всяко посещение вашият лекар ще проверява кръвното ви налягане.

Ето някои от симптомите на прееклампсия:

 • Повишен протеин в урината
 • Силно главоболие
 • Промяна в зрението, замъглено зрение или дори загуба на зрението
 • Гадене и повръщане
 • Задух
 • Нисък брой на тромбоцитите
 • Оток, главно на ръцете и лицето
 • Внезапно качване на килограми
 • Болка в горната част на корема, особено от дясната страна

Ако страдате от някой от тези симптоми, лекарят ви ще назначи серия от изследвания, за да определи наличие или отсъствие на прееклампсия и да действа съобразно с това, за да защити вас и бебето ви.

Лечение на високото кръвно налягане

Лечение на хипертонията

Лекарят ви ще прецени дали трябва да приемате лекарства, за да поддържате кръвното си налягане под контрол.

Лечението на високото кръвно налягане по време на бременност зависи от състоянието и медицинската история на жената, както и от общото състояние на бременността. Специалистът ще определи как трябва да процедирате съобразно личната си преценка на ситуацията.

Той може да ви предпише медикаменти за кръвно налягане, които са безопасни за вас и бебето ви. Приемайте лекарството според указанието на лекаря ви. Не прекратявайте приема му и не модифицирайте дозата.

Освен това докторът вероятно ще ви препоръча да пиете достатъчно течности (около 12 чаши или три литра на ден), да се храните балансирано с нисък прием на сол и на преработени храни като сладкиши, колбаси и пържени храни, както и да си почивате пълноценно.

По-тежките случаи може да изискват хоспитализация, за да се предотврати възможно развитие на прееклампсия.

За да се предпазите от високо кръвно налягане по време на бременността, препоръчваме да правите упражнения редовно (например ходене, йога за бременни жени или водна аеробика), да пиете достатъчно вода, да избягвате кафето и кофеиновите напитки и да намалите приема на сол.

Ако имате въпроси по темата, говорете с вашия лекар по време на следващия си пренатален преглед. Той ще е способен да отговори на въпросите ви по-добре от всеки друг, съобразявайки тази информация с личната ви медицинска история и физическото ви състояние.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.