Чистата съвест - казвайте и правете това, което трябва

Винаги правете и казвайте това, което чувствате, без да вредите на другите, но като защитавате себе си.
Чистата съвест - казвайте и правете това, което трябва

Последна актуализация: 01 февруари, 2019

За да общувате добре не е достатъчно само да говорите. Уверен и изпълнен с уважение човек, проявяващ и твърдост, когато това се налага, се радва на по-спокойна и чиста съвест. Той ще има и по-честно и смело сърце.

Има нещо любопитно обаче. Според няколко проучвания, като едно от Save Journal, само 18% от населението има висока самоувереност.

Останалата част от нас повече или по-малко “оцеляват”, което означава, че предпочитат да наблюдават, кимват и да остават тихи.

Не попадайте в нито една от тези крайности. Не бъдете от прекалено резките хора, които постоянно говорят и не си премълчават. Разбира се, не е здравословно и да сте винаги пасивни и мълчаливи, без да взимате никакво отношение.

Най-важно е да си лягате всяка вечер с чиста съвест и да знаете, че мислите и действията ви са в пълна хармония.

Съветваме ви да помислете повече за това днес.

Как да имате чиста съвест

Според една интересна статия, публикувана в Psychology Today, 86% от населението се опитва да избягва конфликтите в ежедневието.

Всеки се опитва да живее балансирано, за да бъде добре приет от околните. Приемате лошото поведение и негативните нагласи, за да избегнете повече проблеми, както и чувството на стрес в присъствието на определени хора, които могат да ви отхвърлят.

Тези настроения могат да възникнат както между членовете на семейството, така и на работното място. Търпите нервите на баща си. Приемате неразумните думи на братовчед си. Примирявате се с колегата, който постоянно говори лошо зад гърба ви.

В крайна сметка търпите всичко толкова много, че без да го осъзнавате, в един момент нещата придобиват колосален размер. Превърнали сте се в човек, който мълчи, не взима никакво отношение и позволява всичко.

Нека да разгледаме как да се справяте по-добре с такива ситуации.

Хармонията в съзнанието се постига единствено с чиста съвест

Всичко има своите граници и това е въпрос на достойнство

Нищо няма да се случи, ако виждате  този досаден братовчед само веднъж годишно. Също така не е проблем, ако избухването на баща ви е по-скоро изключение. Той може да признае неговите действия и да ги промени към по-добро.

  • Но ако тези и други поведения се повтарят и вече се отразяват на достойнството и самочувствието, време е да действате.
  • Всеки има своите граници. Някои хора могат да понасят някои неща, а други просто “скачат” при най-малката провокация.
  • Не си поставяйте граници наравно с болката или унищожението. Ако нещо ви притеснява, това е вашата граница –  това е, когатос чиста съвест натиснете червения бутон, за да предприемете действия.

Бъдете силни и обективни в това, което не ви харесва или това, което ви притеснява

Не става дума да се опитвате да нараните друг човек. Също така не трябва да плачете или да използвате лоши маниери. Вие обаче, трябва да бъдете директни.

“Не ми харесва да говориш зад гърба ми. Това показва липса на уважение, която няма да позволя. Това, което правиш не е привично за зрели, почтителни хора. Спри и не разпространявай лъжи.”

“Не искам да правя това, което искаш, нито мога. Ще ти помогна, когато имаш нужда, но понякога злоупотребяваш с моето приятелство, без да ме зачиташ, или дори да мислиш за мен.”

Също така обърнете внимание на друг аспект от това. Как другите хора реагират на това, което казвате, не е ваша отговорност.

  • Ако го приемат зле или са обидени, в крайна сметка ще го приемат и ще покажат степента на лична зрялост.
С чиста съвест трябва да защитавате личното пространство

Да отстоявате себе си често включва и да вървите срещу това, на което сте били научени

Вярвате или не, живеете в култура, където се смята, че хората, които се защитават са егоистични. Да си кажем честно, неуважението е това, което не е на място.

Трябва да знаете как да интерпретирате и разберете контекста и ситуацията. Ясно е обаче, че не винаги знаем как да отстояваме себе си и да се обичаме.

  • Емоционалната интелигентност е нещо, на което никой не ни е учил в училище.
  • Много хора смятат, че у дома това е работа на родителите. Твърде много деца са учени, че говоренето за техните емоционални нужди ги прави слаби.
  • По-добре е да плачеш тайно, защото “криенето на това, което ви боли няма да навреди” на другите хора.

Това са начини на мислене, които трябва да бъдат разбити възможно най-скоро.

  • За да живеете с чиста съвест трябва да защитавате личното пространство, ценностите и правата си. Винаги ще има случай, когато трябва да реагирате срещу нещо или някого. Много хора са свикнали да доминират другите и да бъдат егоисти.

Вие, от ваша страна, трябва да се научите да действате винаги с уважение, докато защитавате границите си. Винаги правете и казвайте това, което чувствате, без да вредите на другите, но като защитавате себе си.

Никой не може да направи това по-добре от вас.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.