Всичко за прееклампсията и усложненията по време на бременност

Прееклампсията е сериозно усложнения на бременността, което може да застраши живота на майката и на нероденото й дете. Ето защо, воденето на здравословен начин на живот особено по време на бременност и редовните пренатални прегледи са най-добрите начини да се предотврати това състояние.
Всичко за прееклампсията и усложненията по време на бременност
Alejandro Duarte

Прегледано и одобрено от биотехнолог Alejandro Duarte.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Прееклампсията е усложнение на бременността, което може да се появи вследствие на хипертония или на увреждане на бъбреците, но може да се дължи и на други фактори. Тя засяга 5-8% от бременните жени и може да бъде наистина опасна както за майката, така и за бебето.

Прееклампсията обикновено се проявява в последното тримесечие. Въпреки това тя може да възникне и по време на раждане, през втората половина на бременността или дори през първите седмици след раждането.

Това състояние може да бъде леко или тежко. Освен това, ако не се лекува правилно или навреме, то може да доведе до по-тежки състояния, като например еклампсия или синдром на ХЕЛП.

Защо се проявява прееклампсията?

Защо се проявява прееклампсията?

Прееклампсията се проявява поради намалено кръвоснабдяване на плацентата. След това плацентата не се имплантира правилно в стената на матката, а артериите в тази зона не се разширяват както трябва.

Хроничната хипертония и диабетът също могат да намалят притока на кръв към плацентата. Някои специалисти смятат, че прееклампсията възниква в началото на бременността, дори ако симптомите се развият по-късно.

Симптоми на прееклампсията

Някои жени с диагноза прееклампсия не развиват характерни симптоми. По същия начин не всички жени развиват едни и същи симптоми.

Основният проблем е, че някои от симптомите на прееклампсия, като гадене или подуване, може да се изтълкуват като нормални признаци на бременността.

Ето защо лекарите трябва да знаят как да разпознават предупредителните знаци на това усложнение по ефективен и навременен начин.

Те са:

В случай на лека прееклампсия

В случай на тежка прееклампсия

  • Главоболие и замъглено зрение
  • Чувствителност към ярка светлина
  • Умора, гадене и повръщане
  • Намалено отделяне на урина
  • Болка в горната част на корема, особено от дясната страна
  • Лесно натъртване

Много е важно да запомните, че не всички жени с прееклампсия страдат от видимо подуване или драстично увеличаване на теглото. Освен това не всички жени, които страдат от тези симптоми, имат прееклампсия. Както споменахме вече, симптомите на това състояние са доста объркващи.

Рискови фактори, свързани с прееклампсията

Рискови фактори, свързани с прееклампсията

Затлъстяването, диабетът и хипертонията са основните рискови фактори, свързани с прееклампсията.

Много други фактори също могат да увеличат риска от това състояние. Ако това е първа бременност на жената, ако е страдала преди това от хипертония или бъбречни заболявания, ако има фамилна анамнеза за прееклампсия, рискът от това усложнение се повишава значително.

Също така жените с многоплодна бременност, жените, които са имали преди това гестационна хипертония или прееклампсия, или жените с индекс на телесна маса със стойност 30 или повече, също са изложени на по-висок риск. Бременните жени под 20 или над 40 години също могат да развият прееклампсия по-лесно от останалите.

Превенция

По време на редовните пренатални прегледи лекарят ви ще следи и ще назначи изследвания на:

  • Кръвното налягане
  • Нивата на урината
  • Изследвания на кръвта

Освен това има и други начини за контролиране на развитието на този проблем, като например:

Независимо от тези тестове няма сигурен начин за предотвратяване на това състояние, тъй като не всички фактори, допринасящи за възникването му, могат да бъдат контролирани.

Ето защо медицинските специалисти препоръчват балансирана диета и упражнения, както и редовни медицински прегледи.

Лечение

Лечение на прееклампсия

Периодичните пренатални прегледи позволяват ранното откриване на това усложнение, както и на много други.

Лечението зависи от етапа на бременността. Ако състоянието се прояви близо до датата на термина, когато бебето е достатъчно развито, специалистът най-вероятно ще предизвика раждането възможно най-скоро.

Ако прееклампсията е лека и бебето не е развито, лечението ще се състои в увеличаване на пренаталните прегледи. Лекарят ви вероятно ще ви посъветва да включите повече протеини в менюто си.

Важно е също така да консумирате по-малко сол и да пиете много вода. От съществено значение е да си почивате достатъчно. Трябва да лежите на лявата си страна, за да изместите тежестта на бебето от главните кръвоносни съдове.

Ако жената страда от тежка прееклампсия, в допълнение към горните лечения, специалистите може да предпишат лекарства за контролиране на кръвното налягане.

Прееклампсията е сериозно усложнения на бременността, което може да застраши живота на майката и на нероденото й дете. Ето защо, воденето на здравословен начин на живот особено по време на бременност и редовните пренатални прегледи са най-добрите начини да се предотврати това състояние.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.