Как да си направим сладко от цитрусови плодове с ниско съдържание на захар

Домашното сладко от цитрусови плодове е добър начин да се насладите на ползите от цитрусовите плодове. Често обаче конфитюрите съдържат много захар. Поради тази причина решихме да споделим рецепти за здравословни сладка, които съдържат мед или стевия.
Как да си направим сладко от цитрусови плодове с ниско съдържание на захар

Написано от Virginia Martínez

Последна актуализация: 07 октомври, 2022

Въпреки че намаляването на приема на захар не е лесно, то е здравословно. Поради тази причина много хора търсят храни с ниско съдържание на захар или заместители на захарта. Освен това е най-добре да консумирате домашно приготвени продукти с ниско съдържание на захар. Добър пример е въпросното сладко от цитрусови плодове, което има страхотен вкус… въпреки че не съдържа захар.

В тази статия ви предлагаме две рецепти за сладко от цитрусови плодове с мед и стевия.

Цитрусови плодове

Различни цитрусови плодове
Цитрусовите плодове са богати на витамини и минерали, поради което трябва да ги включите в диетата си.

Ползите от цитрусовите плодове са широко известни. Вероятно знаете, че портокаловият сок, лимоновият сок или сочните мандарини са полезни за вас.

Цитрусовите плодове са с характерна киселинност. Богати на етерични масла, те имат и други ползи за здравето:

  • Те са източник на витамини и минерали. Всъщност те съдържат калций, магнезий и желязо, наред с други минерали. По същия начин те съдържат витамини като витамини С, А, В1 и В2.
  • Защитават храносмилателната система.
  • Тези плодове помагат за контролиране на нивата на холестерола и следователно насърчават здравето на сърдечно-съдовата система.
  • Помагат за предотвратяване на диабет.
  • Освен това спомагат отслабването.

Благодарение на съдържанието на витамини и минерали те укрепват имунната система. В това отношение най-често срещаните цитрусови плодове са:

  • Портокал
  • Лимон
  • Грейпфрут
  • Лайм
  • Мандарина

Рецепти за сладко от цитрусови плодове с ниско съдържание на захар

Какъв по-добър начин да започнете деня с добра закуска? Още по-добре е, ако включите цитрусови плодове за закуска! Апетитен начин да направите това е като приготвите вкусно сладко от цитрусови плодове.

Знаем обаче, че конфитюрите обикновено съдържат много захар, затова предлагаме рецепти с ниско съдържание на захар, за да направите закуската още по-здравословна.

За да направите това, трябва само да замените захарта със здравословен подсладител или, много по-добре, с мед. По този начин не само ще намалите приема на рафинирана захар, но и ще добавите ползите от меда и стевията към вашето сладко. Не пропускайте тази възможност!

Рецепта №1. Сладко от цитрусови плодове с мед

Сладко от цитрусови плодове с мед.
Медът е здравословна съставка, която придава характерния си сладък вкус.

Съставки

Подготовка

  • Първо измийте добре плодовете.
  • След това обелете мандарините и портокалите и оставете портокаловите кори настрана.
  • След това нарежете плодовете на малки парчета.
  • След това сложете портокалите и мандарините, заедно с портокаловите кори в тенджера и добавете водата. Вари се около час.
  • След това отстранете корите и разбъркайте сместа, докато стане гладка и без бучки.
  • След това отново поставете сместа в тенджерата и добавете меда и канелата.
  • Вари се още 15 минути. Не забравяйте да не спирате да бъркате.
  • Оставете да изстине. Само когато конфитюрът е студен, ще разберете дали е с необходимата гъстота.
  • Накрая разсипете сладкото в стъклени буркани и оставете да изстине. След като ги отворите, трябва да ги съхранявате в хладилника.

Рецепта №2. Сладко от цитрусови плодове със стевия

Сладко със стевия
Стевията е с по-подходящ гликемичен индекс за контрол на нивата на кръвната захар.

Съставки

  • 2,2 килограма портокали
  • Лимонов сок
  • 2 супени лъжици стевия
  • Пръчка канела

Подготовка

  • Първо измийте много добре портокалите и ги нарежете на парчета. Уверете се, че сте отстранили всички семена и бели части. Оставете портокаловите кори настрана.
  • След това изцедете портокалите и варете сока за около 40 минути на слаб огън.
  • През това време изстискайте лимона и смесете сока му със стевията и портокаловите кори.
  • След това добавете тази смес от лимон, стевия и портокалови кори към тенджерата с портокаловия сок и варете още 10 минути.
  • Изключете котлона и разбъркайте сместа (без портокаловите кори ).
  • Накрая разсипете сладкото в стъклени буркани.
  • Когато изстине е готово да му се насладите!

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Robert Jacob et al. “The Potential of Citrus Limonoids as Anticancer Agents”, Perishables Handling Quarterly Issue No. 102,mayo 2000
  • Assini, Julia M. et al. “Citrus flavonoids and lipid metabolism”, Current Opinion in LipidologyFebruary 2013 – Volume 24 – Issue 1 – p 34–40
  • Xinmiao Lv et al. “Citrus fruits as a treasure trove of active natural metabolites that potentially provide benefits for human health”, Chem Cent J. 2015; 9: 68.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.