5 съвета за контрол на желанието за сладко

Прекомерната консумация на захар е вредна за вашето здраве. Тези 5 съвета могат да ви помогнат да контролирате желанието за сладко и да намалите общия прием на захар.
5 съвета за контрол на желанието за сладко
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Захарта влияе не само на теглото ви, но и на настроението ви. Когато обмисляте намаляване на консумацията на захар, това може да се окаже по-предизвикателно от очакваното, тъй като желанието за сладко е нещо обичайно.

И така, как можете да контролирате желанието за сладко?

Вярвате или не, човек лесно може да развие зависимост от захарта. Това оказва огромно влияние върху здравето му и се счита за зависимост. Рафинираната захар може да създаде химическа зависимост, при която чувстваме нужда да консумираме захарни изделия ежедневно.

По-долу ще ви дадем няколко съвета как да контролирате желанието за сладко.

Желанието за сладко: какви са последиците, ако не го контролирате

1. Ако не контролирате желанието за сладко, захарта ще увреди зъбите ви

Желанието за сладко: снимка на отворена уста и зъбни кариеси

Захарта съдържа бактерии, които унищожават зъбния емайл.

Карол Палмър, професор във факултета по дентална медицина в Университета Тъфтс (САЩ), обяснява, че бактериите, които причиняват кариес на зъбите, се хранят от прости захари.

Освен това, те произвеждат киселина, която може да унищожи зъбния емайл.

2. Ако не контролирате желанието за сладко, това може да доведе до неконтрулируем глад

Някои изследвания установяват, че фруктозата (вид проста захар) влияе на лептина, хормон, който контролира усещането за глад.

Тези изследвания установяват, че продължителната консумация на фруктоза причинява резистентност към лептина в следствие, на което човек губи контрол над глада.

3. Ако не контролирате желанието за сладко, това може да доведе до качване на килограми

Желанието за сладко: снимка на жена, която държи в едната ръка поничка, а в другата ябълка

Храни, които съдържат много прости захари, увеличават много приема на калории.

Няколко проучвания показват, че докато храните с високо съдържание на захар са богати на калории, те нямат способност да заситят глада. От друга страна, храни, съдържащи малко захар, понижават усещането за глад.

Според тези проучвания, хората, които искат да свалят килограми, са съветвани да започнат, като намалят консумацията на храни с високо съдържание на захар. Имайки това предвид, учените и медицинските специалисти са съгласни, че затлъстяването е болест с много лица и не само прекомерната консумация на захарни изделия води до това.

4. Това увеличава риска от диабет

Един важен фактор за развитието на диабет е консумацията на безалкохолни напитки, енергийни напитки, сладкиши и други захарни изделия. Хората, които консумират една или две от тези напитки на ден, са в по-голяма опасност от развиване на диабет тип 2.

Освен диабет, консумацията на тези напитки, съдържащи твърде много захар, причинява напълняване.

5. Може да доведе до недохранване

Хората, които получават над 18% от своите калории от консумацията на захар, страдат от недостиг на основни елементи, от които тялото се нуждае като фолиева киселина, калций, желязо и витамин А и С.

Съвети относно контролирането на желанието за сладко

1. Консумирайте повече храни, богати на протеини

Желанието за сладко: снимка на протеини

Консумирането на протеини помага да контролирате апетита за сладко.

Заместването на захарните изделия с протеин е един от най-добрите начини за стабилизиране на нивата на кръвна захар. Всъщност, в зависимост от храната, едно ястие, богато на протеини, може да намали усвояването на захарта и да предотврати намаляването на нивата на глюкозата, което намалява желанието за сладко.

Обаче, яденето на повече протеин не означава, че трябва да ядете пържоли цял ден. Можете също да ядете бобови растения, леща, боб, риба, яйца и млечни продукти.

2. Увеличете приема на фибри

Много е лесно да изберете храни, богати на фибри. Обаче, за да се намали вашия апетит за захар, трябва да изберете храни, които са с високо съдържание на натурални разтворими фибри като ядки, ленено семе, плодове и зеленчуци.

Фибрите в тези храни забавят процеса на храносмилане, което от своя страна стабилизира нивата на кръвна захар. Това ефективно намалява апетита за захар и опасността от диабет.

Друго предимство от богата на фибри диета е, че ще се чувствате по-сити, тъй като тази храна се усвоява по-бавно.

3. Избирайте горчиви храни, за да намалите апетита за сладко

Когато желаем нещо сладко, един от най-добрите начини за справяне с този апетит е да ядем нещо по-горчиво. Много горчиви храни са богати на пробиотици или органични киселини, които помагат на полезните бактерии да се развиват.

Прибавянето на лимон или лайм във вода може да бъде добро решение. Киселините в тези плодове помагат за забавянето на храносмилането, което помага за контролирането на нивата на кръвна захар и подтискането на апетита за захар.

4. Почивайте и спете добре, за да предотвратите апетита за сладко

Снимка на жена, която спи

Когато сме уморени, сме склонни да ядем сладки храни, за да се борим с изтощението. Ето защо, ако си починете добре, ще елиминирате фактора, който създава желанието за сладко.

5. Разсейвайте се

Накрая, всеки път когато имате апетит за нещо сладко, опитвайте се да си мислите за нещо друго. Тези желания обикновено продължават от 10 до 20 минути, така че ако се опитате да се разсеете, желанието ще изчезне. Колкото повече упражнявате този навик, толкова по-лесно ще бъде да забравите за всякакъв нежелан апетит.

Като цяло, прекомерната консумация на захар е вредна за нашето здраве. Тези 5 съвета могат да помогнат за контролиране на вашия апетит за сладко и намаляване на вашия цялостен прием на захар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? A Narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52 (14): 910-913.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.