Четири ястия, които можете да приготвите от консерва с боб
Днес бихме искали да ви дадем няколко идеи за ястия, които можете да приготвите от консерва с боб като основна съставка.
Фасулът е чудесен източник на растителни протеини. Бобът също съдържа големи количества основни витамини и минерали. Освен това, съдържа и голямо количество бавно абсорбиращи се въглехидрати.
Консерва с боб: ястия, които можете да приготвите
Има голямо разнообразие от лесни ястия, които можете да приготвите с тази проста съставка. Въпреки че можете да го ядете самостоятелно, бобът е много по-вкусен, ако прибавите и други съставки.
Фасул, боб, това е музикален зеленчук, колкото повече ядете, толкова повече се наслаждавате! Готови ли сте за рецептите?
1. Ястие от миди и консерва с боб
Някога яли ли сте ястие от миди и боб? Вкусно е!
Това ястие е много хранително и нискомаслено. Това е така, защото мидите са богати на основни минерали като желязо, фосфор, калий и калций. Те също са чудесен източник на витамини от група В. Освен това, мидите съдържат и големи количества омега 3. В допълнение, консумацията на това ястие помага за регулиране на нивата на холестерола в кръвта.
Съставки
- 1 консерва боб (250 г)
- Миди (500 г)
- 2 глави лук, нарязани на тънки парчета
- 1 зрял домат, нарязан на кубчета
- 1 скилидка чесън, смачкана
- Екстра върджин зехтин
- 1/2 чаша бяло вино
- Сол, черен пипер и магданоз
Начин на приготвяне
- Първо загрейте зехтина в тиган на среден огън.
- След това добавете към нарязания на ситно лук и чесън. Запържете за няколко минути.
- След това добавете домата.
- Измийте мидите и ги добавете в тигана заедно с бялото вино, като разбърквате добре.
- След това, когато мидите се отворят, добавете консервата с боб и добавете повече вода, ако има нужда от нея, за да получите желаната от вас гъстота на ястието.
- Накрая добавете солта, черния пипер и магданоза и гответе около 20 минути на слаб огън.
2. Ястие с риба хек, гъби и консерва с боб
Това е бързо и лесно ястие, приготвено с бяла риба, бобови растения и зеленчуци. Всички продукти имат висока хранителна стойност и ниско съдържание на мазнини.
Съставки
- 250 г хек, пресен или размразен
- 1 консерва боб (250 г)
- 150 г гъби, измити и нарязани на ситно
- 1/2 глава лук
- 1 скилидка чесън, нарязан
- Екстра върджин зехтин
- Цвекло (150 г)
- Сол, черен пипер, куркума и соев сос за вкус
- Шепа орехи и крема сирене за гарнитура
Начин на приготвяне
- Първо загрейте няколко супени лъжици зехтин от екстра върджин в тиган и запържете хека. След това го оставете настрана.
- След това, добавете гъбите, лука и чесъна в тигана и запържете.
- След това, добавете сиренето и подправките по ваш вкус.
- Измийте и изцедете зеленчуците и след това ги сложете в тигана.
- Гответе всичко на слаб огън няколко минути, за да се овкуси ястието с ароматите.
- Накрая сервирайте в чинии и гарнирайте с орехите и крема сиренето.
Вижте също: 3 лесни и вкусни рецепти с риба
3. Пилешки гърди на скара с пюре от боб
Можете да направите пюре от боба от консервата и да го използвате като гарнитура.
В този случай рецептата ще ви покаже как да направите бързо и лесно едно пълноценно ястие. Също така, можете да го адаптирате към вегетарианците, като просто използвате сaйтан или тофу вместо пилешко месо.
Съставки
- Кутия боб (250 г)
- 500 г пилешки гърди (или сайтан или тофу, за вегетарианци)
- Червен пипер, нарязан на ситно
- Лук, нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън, нарязан нарязан
- Лимонов сок
- Екстра върджин зехтин
- Сол, черен пипер и риган
- Прясна мента и нарязани сухи плодове за гарнитура
Начин на приготвяне
- Първо измийте и прецедете боба с помощта на цедка.
- След това, сложете малко зехтин в подходящ тиган на среден огън и добавете към лука, чесъна, чушките и боба.
- Продължете със запържването няколко минути и след това разбъркайте и смачкайте, докато получите хомогенна текстура. За целта можете да използвате пасатор или миксер.
- След това, добавете сока от лимона, солта, черния пипер, ригана и зехтин екстра върджин. След това оставете настрана.
- След това, загрейте малко олио в тиган на силен огън и сотирайте пилешките гърди.
- Накрая сложете няколко супени лъжици зеленчуково пюре на дъното на купа и добавете пилешките гърди, които ще сервирате.
- Гарнирайте със сушените плодове, ментата и зехтина.
Вижте също: Две вкусни рецепти за пилешки гърди
4. Мешана салата
Без съмнение салатите са най-лесните ястия, когато става въпрос за използване на консерва с боб. И така, ето една рецепта с варени яйца и риба тон. Много е вкусно!
Съставки
- Кутия боб (250 г)
- Маслини
- 3 варени яйца, нарязани на кубчета
- 3 консерви риба тон (500 г)
- 1 лук, нарязан на ситно
- Червена чушка, нарязана на ситно
- 2 консерви сладка царевица
- Зехтин
- Балсамов оцет
- Сол и чесън на прах на вкус
Начин на приготвяне
- Първо добавете съставките в купа, включително олиото, солта и оцета по ваш вкус.
- След това се насладете!
Готови ли сте да се насладите на ястията с боб от консерва? Това е една отлична съставка, която можете да съхранявате в килера, за да можете да я използвате като основа за здравословно хранене по всяко време.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.