Знаете ли, че има много рецепти с цвекло, които можете да използвате, за да се погрижите за здравето си? Този зеленчук не се използва единствено за приготвянето на салати и супи – лесно може да стане част от редица ястия.
Цвеклото принадлежи към семейство Лободови, към което спадат около 1400 растителни вида. Повечето от тях са тревисти и са типични за крайбрежните, топли райони. Цвеклото води началото си от Европа. Има много рецепти с цвекло, с които можете да се погрижите за здравето си.
Наричано и червено цвекло, това растение образува дълбок, голям корен. Той може да бъде консумиран в сурово състояние или да бъде сготвен, въпреки че качествата му се запазват максимално, когато не е обработен. Когато го готвите, най-добре е да оставите цвеклото необелено и след това да махнете коричката. Това е перфектният зеленчук за приготвянето на салати и сокове.
Цветът на цвеклото варира от червен до лилав. Листата му също са ядливи и имат вкус сходен с този на спанака.
Наситеният пигмент в цвеклото обикновено се използва за оцветяване на други храни като сладолед, смутита, супи и дори някои алкохолни напитки. Червеният му цвят е привлекателен и засилва апетита.
Ползи на цвеклото
Цвеклото съдържа съставки, образуващи азотен оксид в стомаха, понижаващ високото кръвно налягане.
Освен това в състава му откриваме голяма количество фолат и фолиева киселина, предпазващи плода от вродени дефекти, както и от сърдечни заболявания.
Цвеклото е богато и на фибри – разтворими и неразтворими.
Измийте добре цвеклото. Нарежете го на малки парченца и ги поставете в блендера. Добавете минералната вода и разбъркайте всичко докато получите хомогенен сок. Сервирайте веднага и се насладете на напитката.
Нарежете цвеклото на малки парчета. Наситнете и листата от евкалипт.
Кипнете водата в подходящ съд и прибавете цвеклото и листата. Оставете сместа да покъкри.
Дръпнете съда от огъня и покрийте главата си с кърпа, за да можете по-добре да вдишвате парите. Внимавайте да не се изгорите. Добре е да правите процедурата веднъж седмично преди лягане.
4.За пречистване от токсини
Комбинацията от антиоксиданти и голямо количество фибри спомага изхвърлянето на токсините от организма. Освен това подобрява действието на лимфната система.
Съставки
1 цвекло
1 стрък целина (55 г)
1/2 ябълка (75 г)
1 чаша вода (125 мл)
Приготвяне
Измийте добре всички продукти. Нарежете ябълката, целината и цвеклото на ситно. Изсипете продуктите в блендера и ги разбъркайте докато получите хомогенна смес. Пийте напитката поне 10 минути преди всяко хранене.
Комбинацията между цвекло и мед е перфектният сироп против кашлица. В добавка към антибактериалните качества на меда, той действа и като отхрачващо средство. Същевременно цвеклото снабдява с кислород и пречиства кръвта.
Съставки
1 цвекло
2 супени лъжици мед (30 г)
Приготвяне
Разрежете цвеклото на две половинки. Издълбайте леко сърцевината на всяка една от тях и напълнете получените вдлъбнатини с мед. Печете цвеклото във фурна 10 минути докато омекне. Изчакайте да изстине и така го изяжте. Бързо ще забележите как кашлицата ви намалява.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
Nemzer, B., Pietrzkowski, Z., Spórna, A., Stalica, P., Thresher, W., Michałowski, T., & Wybraniec, S. (2011). Betalainic and nutritional profiles of pigment-enriched red beet root (Beta vulgaris L.) dried extracts. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.12.081
Čanadanović-Brunet, J. M., Savatović, S. S., Ćetković, G. S., Vulić, J. J., Djilas, S. M., Markov, S. L., & Cvetković, D. D. (2011). Antioxidant and antimicrobial activities of beet root pomace extracts. Czech Journal of Food Sciences. https://doi.org/10.17221/210/2010-CJFS
Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.
Subscribe to our newsletter
Select from the 0 categories from which you would like to receive articles.